Aleksandar Boričić köszöntője a Magyar Röplabda Szövetség alapításának 75. évfordulója alkalmából

Az Európai Röplabda Szövetség elnöke videoüzenetben köszöntötte az alapításának 75. évfordulóját ünneplő magyar szövetséget.

“A magyar sport adta az egyik első példaképemet. Talán különösen hangzik, de egy bokszoló volt az, Papp László. Másodszor pedig, számomra nagyon fontos csapat volt a Budapesti Honvéd labdarúgócsapatá. Rengeteg kiváló játékos volt ott akkor. Az elején nekem ők jelentették a magyar sportot. Akkoriban igazi sportnemzetnem számított Magyarország, sok sportágban voltak világ-, Európa- és olimpiai bajnok versenyzői, de az az egy sportoló és az az egy csapat mutatta meg nekem, hogy hogyan is lehet sikeres és népszerű maga a sport.

Ami a röplabdát illeti, 1964-ben, amikor bemutatkozott az olimpián, a magyar válogatott ott volt Tokióban. Az egy nagyon erős csapat volt, ráadásul Tatár Mihály abban az időben a világ egyik legjobb játékosának számított. A magyar női válogatott pedig több Európa-bajnoki érmet is nyert – ezek mutatják, hogy Magyarország meghatározó szerepet töltött be a röplabdasportban.

Majd szünet következett. Évekig nem jutottak ki nemzetközi tornákra, talán gondjaik voltak, de Kovács Ferenc elnöksége alatt visszatértek Európa és a világ röplabdasportjának eseményeire, versenyeire, szervezetibe és aktívan kiveszik a részüket. Társszervezői voltak a 2019-es Eb-nek, európai díjátadót rendeztek, amin a legjobb sportolók és szakvezetők is megjelentek.

De nem arról szeretnék beszélni, hogy mi történt a múltban, hiszen jelenleg is nagyon aktívak, és nagyon boldog vagyok, hogy az Európai Röplabda Szövetség elnöksége december 18-19-én Budapesten ülésezik, ahol nagyon fontos, az európai röplabdázást érintő kérdésekben hozunk döntéseket. Szeretnénk együtt kifejezni tiszteletünket a magyar röplabda szövetség alapításának évfordulója alkalmából, amit a magyar szövetség méltóképpen szeretne megünnepelni. Látni kell, hogy a sportág múltja valóban nagyszerű, de azon kell dolgoznunk, hogy a közeljövőben a magyar röplabdasport új eseményeket rendezhessen és újra kiemelkedő eredményeket érjen el a sportágban.”