Búcsúzott a Vasas és a Békéscsaba is a CEV Kupától

Nem sikerült a Vasasnak a bravúr a CEV Kupa első fordulójában. A hazai 1:3 után a nagyszebeni visszavágón is a román Alba Blaj győzött 3:0-ra, így a piros-kékek búcsúzni kényszerültek a sorozattól. Hasonlóan járt a Swietelsky-Békéscsaba is a lengyel Lódz ellen: bár a magyar csapat simán nyerte az első szettet, a folytatásban a lengyelek akarata érvényesült, s miután 2:1-re fordítottak, már eldőlt a továbbjutás sorsa. A BRSE derekasan küzdött a folytatásban is, több meccslabdát is hárított és 25:25-nél is egyenlő volt az állás, de ezt követően a vendégek szereztek két pontot és zárták le a mérkőzést.

 

A magyar bajnoki bronzérmes együttesből sérülés miatt a válogatott liberó Juhár Dalma, valamint az amerikai Alexandra Malloy is hiányzott, míg az ugyancsak magyar válogatott Takács Doroti ezúttal nem ütőként, hanem liberóként játszott.
A román ezüstérmes Alba Blaj az első szett elején sokat rontott, így a jól nyitó és blokkoló Vasas 13:9-re vezetett. A házigazda ezt követően összeszedte magát, pontosabb támadásbefejezéseinek, valamint a budapestiek ki nem kényszerített hibáinak köszönhetően fordított és megszerezte a vezetést.
A második játszma hasonló forgatókönyv szerint alakult: az első felében a magyar csapat jól tartotta magát és többször vezetett, a játékrész második felére fordulva azonban a szerb, bolgár, görög és orosz légióst is foglalkoztató balázsfalviak átvették az irányítást és több ponttal megléptek. Mivel a Vasas a cserék ellenére nem tudott újítani, a román együttes ezt a szettet is megnyerte, ezzel továbbjutott.
A harmadik felvonásra a Vasas görög vezetőedzője, Giannisz Atanaszopulosz több fiatal játékosának is lehetőséget adott, és bár a játszma elején együttese jól tartotta magát, a román csapat – amelyben sokáig a kezdőcsapat tagjai voltak a pályán – folyamatosan növelte előnyét. A Vasas a hajrában több mérkőzéslabdát is hárított, de az Alba Blaj végül megnyerte a 80 perces összecsapást.

Női CEV-kupa, 1. forduló, visszavágó:
Alba Blaj (román) – Vasas Óbuda 3:0 (19, 18, 21)
Nagyszeben. V: Jordanov (bolgár), Balandzsics (szerb).
CSM VOLEI ALBA BLAJ: Ninkovic 5, Mirkovic 3, Strantzali 12, Kocic 11, Russu 11, Dimitrova 11. Csere: Ivkovic, Ispas (liberók), Miclaus 2, Axinte, Artin 1, Roman 1, Cirkovic. Vezetőedző: Stevan Ljubicic.
VASAS: Kalicanin 6, Vezsenyi 2, Bojko 8, Abdulazimova 5, Király-Tálas 1, Zernovic 7. Csere: Takács D., Stankovics (liberók), Fábián, Török 5, Kump 1, Papp 3. Vezetőedző: Giannisz Atanaszopulosz.
Továbbjutott az Alba Blaj kettős győzelemmel.
Edzői értékelés
Stevan Ljubicic: – Az első és a második szettben is kevesebb hibát követtünk el, mint a Vasas, ez  volt a döntő faktor. Tudtuk, hogy az ellenfélnek csak egy átlója van, ez is megkönnyítette a dolgunkat. Bár nyertünk 3-0-ra, nem vagyok maradéktalanul elégedett a csapatommal, amely csak a második szettben játszott úgy, ahogy tud.
Giannisz Atanaszopulosz: – A nyitásfogadásunkkal nagyon elégedett vagyok, mivel annak ellenére volt remek ma is, hogy a kezdő liberónk régóta sérült. Az első két szett első felében jól játszottunk, az egyedüli dolog, ami miatt szomorú  vagyok, hogy a nyitásaink nem voltak elég agresszívak, így nem tudtuk nehéz támadásokra kényszeríteni a riválist. A harmadik szettben mindenkinek  játéklehetősége tudtam adni, biztos vagyok abban, hogy a játékosok hasznosítani fogják tudni az itt gyűjtött tapasztalatokat.

 

Az első szettet hatalmas lendülettel kezdte a Swietelsky-Békéscsaba, és amellett, hogy nagyszerű hatékonysággal támadott, kiválóan megszűrte a rivális akcióit. A hazaiak a szerb Marta Drpa és Szara Kliszura vezérletével végig magabiztosan teljesítve, nagy különbségű sikerrel kerültek előnybe.
A második szettre rendezte sorait a vendégcsapat, amely vasárnap még városi rangadót vívott. Lelkes, százfős szurkolótábora biztatása közepette egyre jobban teljesített a Lódz, amelyben az első meccsen is jól játszó amerikai Veronica Jones-Perry mellett a brazil Ivna Colombo is ponterős volt. A BRSE 16:20-ról a hajrára kiegyenlített, majd fordított is (22:21), de a végjátékot a vendégek bírták jobban, akik így egy játszmára kerültek a továbbjutástól.
A harmadik felvonás elején mindent egy lapra feltéve rohamozott a Békéscsaba, de jobbára így is a lengyelek vezettek, igaz, komolyabb előnyt először 17:13-nál tudtak kiépíteni. A viharsarkiak innen még Drpa vezérletével egy pontra visszazárkóztak, de a lengyeleknél a csereként beállt Weronika Sobiczewska remekül teljesített, a végjátékban az ő pontjaival megnyugtatóvá tette a különbséget a Lódz, és újabb részsikerével továbbjutott. A vendégszurkolók ezt konfettiesővel jutalmazták.
A negyedik etapban több kezdőjátékosát is a kispadra ültette a vendégeket edző Michal Masek, azonban együttese így is az első labdamenettől fogva előnyből játszhatott. Ugyan a BRSE tapadt ellenfelére, 5:5 után legközelebb 24:24-nél volt egyenlő úgy, hogy a hazaiak addig két mérkőzéslabdát is hárítottak. A viharsarkiaknál Drpa mellett – nem kis meglepetésre – az orosz feladó Anasztaszija Kornyienko termelte a pontokat, a pontatlanabbul támadó hazaiakat ászaik és jó blokkjaik tartották meccsben. Az egyenlő állást követően Tóth Gábor tanítványai még két meccslabdát hárítottak, a harmadikkal azonban a Lódz lezárta a közel kétórás összecsapást.

Swietelsky-Békéscsaba – LKS Commercecon Lódz 1:3 (16, –23, –18, –27)
Békéscsaba, 981 néző. V: Herbots (belga), Gargasas (litván).
BRSE:Karhu 10, Zólyomi 3, Drpa 21, Kliszura 9, Strunjak 10, Kornyijenko 11. Csere: Molcsányi (liberó), Glemboczki 3, Najdic 1. Vezetőedző: Tóth Gábor.
LÓDZ:
Ratzke 3, Jones-Perry 12, Alagierska 12, Sobiczewska 5, Grajber 8, Witkowska 7. Csere: Strasz (liberó), Marra Colombo 15, Jukoski 2, Pacak 6, Piasecka 8. Vezetőedző: Michal Masek.
Továbbjutott a Lódz kettős győzelemmel.

 

HETI PROGRAM:
November 25., csütörtök
18:00 Miskolci VSC – Diósgyőri VTK (női Magyar Kupa nyolcaddöntő)

November 26., péntek
19:00 U17-es válogatott – MEAFC-Miskolc; Dabas (férfi NB I)

November 27., szombat
15:00 Eötvös DSE – Jászberény (női NB I)
17:00 Szent Benedek RA – 1. MCM-Diamant Kaposvár (női Extraliga); Tv: Hunvolley Tv
17:00 Gödöllői RC – Budaörs (női NB I)
17:30 U17-es válogatott – Dág KSE (férfi NB I)
18:00 UTE – MTK (női Extraliga); Tv: Hunvolley Tv
18:00 Kispest SE – MÁV Előre-Bericap (női NB I); Tv: Hunvolley Tv
19:00 TFSE – CoreComm-VESC (női NB I)

November 28., vasárnap
15:00 DEAC – Fino Kaposvár (férfi Extraliga)
17:30 Vidux-Szegedi RSE – Rákosmente (férfi NB I)
18:00 Kecskeméti RC – Dunaújvárosi KSE (férfi Extraliga)
18:00 Kistext – Vegyész RC Kazincbarcika (férfi Extraliga); Tv: Hunvolley Tv
18:00 MAFC BME – Pénzügyőr (férfi Extraliga); Tv: Hunvolley Tv
19:00 Swietelsky-Békéscsaba – Vasas Óbuda (női Extraliga); Tv: M4 Sport+
19:00 MÁV Előre-Foxconn – Szolnoki RK (férfi NB I)