Hollósy László megtalálta a számítását Németországban

Hat forduló után három győzelemmel és három vereséggel az ötödik helyen áll a német női bajnokság tabelláján a VfB Suhl LOTTO Thüringen csapata, ami a csapat magyar vezetőedzője szerint a nehéz sorsolás fényében kifejezetten jó rajtnak számít, de hogy valójában mire lehet képes az együttes az idei szezonban, azt igazán csak a következő, nyerhetőnek tűnő mérkőzések után lehet megmondani.

Immár több mint egy éve él és dolgozik Németországban. Azt kapta ettől az időszaktól, amit várt?

Tulajdonképpen igen. 2020 nyarán egy hároméves projektet kezdtünk el a klubnál, ami lassan a feléhez közeledik. Teljesen új csapatot kellett építenünk, és az egész egyesületet meg kellett reformálnunk szakmailag, anyagilag és marketingszempontból egyaránt. Érkezésem előtt a Suhl 7-8 éve nem tudott bejutni a bajnokság rájátszásába, azt szerettem volna, minél hamarabb sikerül megtörni ezt a rossz sorozatot – ez már tavaly, az első idényben megvalósult.

De nemcsak az eredmények mutatják, hogy jó úton járunk: sok-sok munkával elértük, hogy a klub minőségi játékosokat tudjon igazolni és hogy a Suhl tényezőnek számítson a világ egyik legerősebb bajnokságában, a Bundesligában.

Szerencsére a vezetők egyáltalán nem szólnak bele a szakmai kérdésekbe, nyugodtan dolgozhatunk, a vezetőség mindent elkövet a szurkolók és a szponzorok kiszolgálása érdekében. Rendszeresen kerül sor olyan rendezvényekre, ahol a támogatók és a drukkerek találkozhatnak a játékosokkal, ennek is köszönhető, hogy a csapat rendkívül népszerű, minden hazai mérkőzésünkön közel telt ház előtt játszunk.

A tulajdonosok mindent elkövetnek annak érdekében, hogy – csúnya kifejezéssel élve – „eladják a terméket”, például a miénk az egyetlen szurkolói bolt a ligában, ahol a szurkolók nemcsak az interneten rendelhetik meg a csapattal kapcsolatos ereklyéket, hanem bemehetnek és a saját szemükkel is láthatják azokat.

Persze azért nincs kolbászból a kerítés, a költségvetésünk körülbelül az egy ötöde annak az összegnek, amiből a leggazdagabb csapatok, a Schwerin vagy a Potsdam gazdálkodnak, de szerencsére ez a különbség a pályán nemigen látszik. A tavalyi rájátszásba jutás után idén ez már kimondva-kimondatlanul elvárás felénk, és a kupában is szeretnénk minél messzebbre jutni: már a legjobb nyolc között vagyunk, a negyeddöntőben a Drezdával találkozunk majd. Összességében ott tartunk, ahol szerettünk volna, de még rengeteg munka vár ránk.

Mennyire húzta keresztül a számításokat a koronavírus?

Lekopogom, egyelőre egészen jól megúsztuk a dolgot. Németországban kezdettől fogva rendkívül szigorúak voltak a szabályok, ha egy csapatnál pozitív esetet találtak, az egész gárdát 14 nap karanténra kötelezték, hogy ne terjedjen a fertőzés a játékosok között. Velünk szerencsére nem történt ilyen, a lányok megértették, hogy ebben a helyzetben a minimálisra kell csökkenteniük a társadalmi érintkezést, ennek köszönhetően a napi munkában szinte semmilyen fennakadást nem okozott a kialakult helyzet.

A legnagyobb problémát az jelentette, hogy üres csarnokokban, nézők nélkül kellett játszanunk: egyrészt hiányzott az a fantasztikus hangulat, amit a szurkolók teremtenek a mérkőzéseken, másrészt kiestek a meccsnapi bevételek, amik a klub költségvetésének körülbelül a harminc százalékát jelentették. A thüringiai tartományi kormánytól szerencsére 80 százalékos kompenzációt kaptunk, így anyagilag sem roppant meg a klub. Az idei szezonban egyelőre mindegyik találkozón jelen lehettek a szurkolóink, remélem, ez minél tovább így marad, bár a fertőzöttségi adatok Németországban is eléggé aggasztóak.

Mennyire reális a csapat jelenlegi ötödik helyezése?

Ha a szezon előtt azt mondják, hat forduló után ezen a helyen fogunk állni, boldogan aláírtam volna, hiszen elég nehéz volt a sorsolásunk, játszottunk már a tavalyi bajnok Drezdával, valamint a Schwerinnel és a Potsdammal is. Nagyon büszke vagyok az eredményeinkre, hiszen csak a potsdamiak ellen nem sikerült pontot szereznünk, a drezdaiaktól úgy kaptunk ki 3:2-re, hogy már 2:0-ra is vezetünk, a Schwerint pedig hazai pályán 3:0-ra vertük, ami igazi szenzációnak számított. Most jönnek azok a mérkőzések, ahol papíron a miénkhez hasonló játékerőt képviselő csapatokkal találkozunk, így a következő három-négy forduló után fogjuk igazán látni, hol is tartunk. A Bundesliga mindig is rendkívül kiegyenlített bajnokságnak számított, de idén különösen az, sok a meglepő eredmény, például a Schwerin és a Drezda is ugyanúgy három vereséggel áll a tabellán, ahogy mi.

Az utóbbi időszakban hiába kerestük a csapat összeállításában a magyar válogatott Pallag Ágnes nevét. Mi történt vele és mikor térhet vissza a pályára?

Sajnos régóta bajlódik a gerincével, nemrég újra előjött a gerincsérve, amit kordában kell tartani, nehogy súlyosabb probléma alakuljon ki belőle. Meg kell erősítenie a gerinckörnyéki izmokat, ezért az orvosi stáb úgy döntött, Ági egy hónapon át ne játsszon, csak fizioterápiás munkát végezzen. Ez az időszak véget ért, a héten már újra a csapattal edzett, remélem, hogy egy-két héten belül tétmérkőzéseken is újra szerepelhet.