Eddig tökéletesen alakul a felhozó szezon Gergye Roland számára

A magyar válogatott rutinos játékosa az előző szezont Franciaországban töltötte volna, de a koronavírus közbeszólt, így Rolandnak egy teljes évet ki kellett hagynia. A mostani idényben Mariborban próbálja újra felépíteni magát, ahol rengeteg meccset játszhat és egészen erős ellenfelekkel szemben is lemérheti, hol tart.

Hogyan kerültél Szlovéniába?

Sajnos a tavalyi szezonom borzalmasan alakult, hiába volt már aláírt szerződésem egy francia csapathoz, mivel a családomat sem kímélte a COVID, nem tudtam kiutazni, így egy egész idényt ki kellett hagynom. Ezt az évet arra szánom, hogy fizikálisan és szakmailag is újra felépítsem magam, ehhez pedig minden adott a Maribornál: mivel a szlovén bajnokság és kupa mellett a Közép-európai Ligában és a Bajnokok Ligájában is indulunk, rengeteg meccset játszunk és nagyon sokat is edzünk. Ráadásul közel vagyok Magyarországhoz, így, ha kapunk egy szabadnapot, már megyek is haza – néha úgy érzem, mintha nem is külföldön játszanék.

Hogy bírod ezt a hatalmas terhelést?

Elég kemény, néha fáj itt-ott, most például a derekammal bajlódóm pár hete, de a legfontosabb, hogy fokozatosan növeljük a terhelést, nem tudom egyik napról másikra bepótolni azt az egy évet, ami kimaradt. Amikor ideigazoltam, megkértem az edzőt, hogy ezt vegye számításba, ő pedig szerencsére maximálisan partner ebben. A fontos meccseken sokat vagyok a pályán, de a kisebb csapatok ellen jóval kevesebbet játszom, így bírható ez a rengeteg mérkőzés.

A Maribor a szlovén bajnokságban és a Közép-európai Ligában is jól áll: a hazai pontvadászatban a második helyen álltok, a MEVZA Ligát pedig vezetitek. A végső győzelem a cél mindkét sorozatban?

A hivatalos célkitűzés a döntőbe jutás, ami a csapat és az ellenfelek játékerejét látva reálisnak tűnik: Szlovéniában az ACH Ljubljana és talán a Kalcit Kamnik számít komoly riválisnak, a többi gárda valamivel gyengébb, a MEVZA-ban azért több a jó csapat, elég csak a horvát és osztrák együttesekre gondolni: a hétvégén játszottunk a Graz-cal, amelyben szerepelt Keen Cameron és Mikuláss-Koch Marcell, a kispadon pedig a magyar válogatott szövetségi kapitánya, Koch Róbert ült. A Bajnokok Ligájában pedig december elsején kezdünk, ott elképesztően nehéz csoportba kerültünk a lengyel ZAKSA, az olasz Civitanova és az orosz Novoszibirszk mellé. Az első meccsünket Lengyelországban játsszuk, addigra muszáj tökéletes fizikai állapotba kerülnöm.

Vannak-e már terveid arra vonatkozóan, hogy a következő szezonban hol folytatod a pályafutásod?

Mariborban csak egy évre tervezek, nagyon szimpatikus klub és a játékostársaim is kedvesek, de talán nem nagyképűség kijelenteni, hogy magasabb szintre vágyom. Több országból is érdeklődtek már irántam, legszívesebben Franciaországban, vagy egy török élcsapatnál folytatnám.

A magyar válogatottban láthatunk a közeljövőben?

Már említettem, hogy a múlt héten találkoztam Koch Róbert szövetségi kapitánnyal, elmondtam neki, hogy ahogyan az elmúlt tíz évben, a válogatott ezután is számíthat rám – ha hívnak, jövök.