Extraliga hírmorzsák – nagy csaták és meglepetések a második fordulóban

Szokásos összefoglalónkban az Extraliga klubjainak legfontosabb heti történéseit összegezzük.

Férfi Extraliga:

Elszenvedte első vereségét a bajnokságban a Pénzügyőr SE. A bajnoki címvédő a Kaposvár vendégeként kapott ki 3:2-re. Az első két bajnoki között Jókay Zoltán a Digisportnak mesélt a szezonkezdetről és az elvárásairól.

A PSE elleni győzelemmel vezeti a bajnoki tabellát a FINO Kaposvár. A somogyi együttes ezzel a győzelemmel ünnepelte a mérkőzés napján 24. életévét betöltő Bögöly Gábort, aki 15 pontjával csapata egyik legjobbja volt. A mérkőzésre az MOK Mursa Osijek elleni felkészülési találkozóval hangoltak a kaposváriak, amelyet a horvát együttes nyert 3:2-re.

Hazai pályán szenvedett vereséget a MAFC-BME: az újonc Kistext nyerte nagy küzdelemben a fővárosi rangadót. A csapat legeredményesebbje ismét Csoma Krisztián volt: a rutinos ütőjátékos 20 pontot szerzett.

Javítani tudott az első fordulóban elszenvedett vereség után a Vegyész RC Kazincbarcika, ugyanis hazai pályán 3:2-re győzték le az első fordulóban győztes Kecskemétet. Toronyai Miklós csapatában kezdőként léphetett pályára Szabó Dávid: szükség is volt a játékára, hiszen 16 pontjával a Vegyész egyik legjobbja volt. A szakmai stáb a 17 pontig jutó lengyel Lukasz Ciupa-t látta a legjobbnak.

Csak a döntő szettben maradt alul a Kecskeméti RC a Vegyésszel szemben, hiába Argilagos 30 pontja. A kecskemétiek vasárnap a MAFC ellen javíthatnak.

A bajnokságban még nem sikerült a pontszerzés a DKSE-nek. A fiatal dunaújvárosi együttes ezúttal a DEAC otthonában szenvedett 3:0-ás vereséget (25:23 lett mindegyik szett). A csapatban bemutatkozott a 17 éves Winter László Zétény. A DKSE hétközben a Dág ellen játszik Magyar Kupa selejtező visszavágót: a párharc első mérkőzését a Dág nyerte 3:0-ra.

Jól sikerült a DEAC hazai pályás bemutatkozása, hiszen Debrecenben nyert a csapat 3:0-ra a DKSE ellen, Fazekas Balázs kiváló játékának köszönhetően. A vasárnapi fordulóban a Kistext lesz a vendég a debreceni DESOK csarnokban.

Szoros küzdelemben szerezte meg első Extraliga-győzelmét az újonc Kistext SE. A MAFC elleni 3:2-es mérkőzés hőse a 17 pontos korábbi utánpótlás válogatott játékos Gönczi Imre volt.

A forduló legjei: a legtöbb pontot (30) Yusnaikel Argilagos Sogo (Kecskekmét) szerezte, a legtöbb blokk (7) Ilja Makarov (Kistext) nevéhez fűződik, a legtöbb ászt (3) Hubicska Patrik és Marko Milovanovic (FINO Kaposvár) ütötte.

Női Extraliga:

Második mérkőzését is 3:0-r nyerte a címvédő Fatum Nyíregyháza: az első szettben az UTE még tartotta velük a lépést, utána viszont elfogyott a lendületük, ezt pedig a nyíregyházi csapat kihasználta. Újoncot is avatott a Fatum: a 17 éves Bogár Dorina első alkalommal lépett pályára a felnőttek között. A csapat közösségi oldala Nikola Radosovát választotta a meccs emberének.

Tartja a lépést a Swietelsky-Békéscsaba is, amely ezúttal DVTK ellen győzött 3:0-ra hazai környezetben. Legközelebb szombaton az UTE otthonában vendégeskedik a BRSE.

Nem pihenhet a Vasas Óbuda: a fővárosi piros-kék előbb a MEVZA-ligában játszottak mérkőzést a szlovén bajnok OK Calcit Kamnik ellen, melyet szoros csatában (3:2) elbukott a Vasas. Sikerült viszont a pontszerzés a bajnokságban, a Kaposvár otthonában egy ötjátszmás rangadón kerekedtek felül a Kaposváron. A Vasas Abdulazimova (20) és Bojko (21) ponterős játékának köszönhette a sikert. Szombaton ismét rangadó vár a Vasasra: a Nyíregyháza érkezik a Folyondár utcába.

Győznie ugyani nem sikerült az 1.MCM-Diamant Kaposvárnak a Vasas ellen, végül csak nüanszok döntöttek a fővárosiak javára. A kaposvári csapatban Boshnakova és Matic volt igazán elemében, de Lemmens 5 blokkja is említést érdemel.

Nem sikerült megszorongatnia az UTE-nak a Fatum-ot, Horváth András vezetőedző szerint az első szett játékára lehet építeni. Nem lesz könnyű dolga a liláknak a folytatásban sem, hiszen szombaton a Swietelsky-Békéscsaba érkezik az UTE otthonába.

Az MTK elleni magabiztos sikerrel már két győzelme van a Szent Benedek Balatonfüred Röplabda Akadémia együttesének: a balatonfüredi csapatnak ezúttal is az amerikai Tia Jimerson volt a húzóembere. Hétfőn a DVTK ellen folytathatják menetelésüket a balatonfüredi lányok.

Hiába a 3:0-ás vereség az SZBRA ellen, nem elégedetlen Leiszt Máté, az MTK vezetőedzője, aki a vereség után kiemelte, hogy csapata jó úton jár, és idővel ez eredményekben is megmutatkozik. Szombaton a Kaposvár ellen folytatják.

Az UTE elleni szorosan elveszített mérkőzés után nem jött össze a bravúr a DVTK-nak a BRSE ellen. Farkas Mihály szerint csapata még tanuló-fázisban van, így minden egyes apró sikernek örülni kell. 

A forduló legjei: a legtöbb pontot (21)  Julia Bojko (Vasas Óbuda) szerezte, a legtöbb blokk (6) Ayshan Abdulazimova (Vasas Óbuda) nevéhez fűződik, a legtöbb ászt (3) Ralitsa Vasileva (Fatum Nyíregyháza), Bagyinka Fanni (UTE), Salla Karhu (Swietelsky-Békéscsaba) és Milka Stijepic (SZBRA) ütötte.