Sikeres magyar szereplés a törökországi ülőröplabda Eb-n

Mindkét magyar csapat szereplése felülmúlta a várakozásokat a Kemer városában megrendezett Európa-bajnokságon, ahol a női és a férfiválogatott is aratott szép győzelmeket, az erősebbik nem küzdelmeiben pedig egy szép egyéni sikert is magáénak tudhat a magyar küldöttség.

A koronavírus-járvány miatt rendhagyó Eb-re került sor Törökországban, hiszen nem rendeztek selejtezőket, a szervezők valamennyi jelentkező csapat nevezését elfogadták – végül a nőknél 11, a férfiaknál pedig 16 válogatott vett részt a tornán.

Női válogatottunk a hetedik helyen végzett, ami minden várakozást felülmúlt, főleg annak tükrében, hogy betegség és sérülés miatt mindössze 8 játékos tudott elutazni az Európa-bajnokságra, ráadásul egyik alapemberünk az első három napon betegsége miatt nem tudott a csapat rendelkezésére állni.

A rendkívül erős csoportban sikerült egy bravúros győzelmet aratni a nagymúltú holland válogatott ellen, a négyközé jutásért pedig Németországot is sikerült megszorongatnia a magyar csapatnak, amely becsülettel helyt állt a későbbi bronzérmessel szemben, de sajnos vereséget szenvedett, így a folytatásban az 5-8. helyért küzdhetett. A helyosztók során vereséget szenvedtünk a finn válogatottól, majd az Eb meglepetéscsapatát, Lengyelországot győztük le magabiztos, helyenként látványos játékkal. Nagy öröm számunkra, hogy Bara Eszter személyében újoncot avattunk, aki szinte végig a pályán volt pályafutása első világversenyén.

 A női válogatott eredményei:

  Csoportmérkőzések:

Magyarország – Ukrajna 0:3

Magyarország – Hollandia 3:0

Magyarország – Oroszország 0:3

Olaszország – Magyarország 3:0

Negyeddöntő:

Németország – Magyarország 3:0

Az 5-8. helyért:

Magyarország – Finnország 0:3

A 7. helyért:

Magyarország – Lengyelország 3:0

 

A férfiak a 11. helyen végeztek, ami előrelépésnek mondható, hiszen két éve az utolsók lettünk, most viszont öt csapatot is sikerült megelőzni. Az első, lengyelek elleni meccs sorsdöntő volt, hiszen rajtuk keresztül juthatott volna be válogatottunk a legjobb nyolc közé. A fiúk végül óriási csatában, 3:2-re maradtak alul. Ezt követően a szerbek mindig erős gárdájával játszottunk egy rendkívül kiélezett mérkőzést, amelyet sajnos négy játszmában elveszített a magyar válogatott. A csapat a helyosztókon hozta a nyerhető meccseit, így a kiegyensúlyozott mezőnyben jó teljesítményt nyújtva ismét elkezdte a felzárkózást európai élmezőnyhöz.

 A férfiválogatott eredményei:

Csoportmérkőzések:

Lengyelország – Magyarország 3:2

Georgia – Magyarország 0:3

Bosznia-Hercegovina – Magyarország 3:0

 

Nyolcaddöntő:

Szerbia – Magyarország 3:1

A 9-16. helyért:

Magyarország – Olaszország 3:1

A 9-12. helyért:

Törökország – Magyarország 3:1

A 11. helyért:

Magyarország – Szlovénia 3:1

 Raska Gyula szövetségi kapitány értékelése:

Nagyon nehéz heten vagyunk túl, hiszen mindkét csapatunk hét meccset játszott hat nap alatt. Valamennyi játékosunk maximális hozzáállással és extra motivációval küzdötte végig a mérkőzéseket. A hölgyeknél remekül működött a csapategység, ezért nem is emelhető ki egyénileg senki, mindenki kiváló teljesítmény nyújtott a nyerhető mérkőzéseinken. Igazán jó volt látni, hogy küzdenek egymásért a lányok. Megállapítható, hogy jó úton járunk, még néhány új játékos beépítésével előrébb léphetünk.

A férficsapat kis szerencsével előrébb is végezhetett volna, de a rendkívül erős mezőben a 11. helyezés miatt sincs szégyenkezni valója, sőt. Az volt a válogatott fő célja, hogy egy stabil, megfiatalított csapattal ismét felkerüljön Európa ülőröplabda-térképére. Ez részben sikerült is, hiszen a magyar válogatottból került ki az Európa-bajnokság legponterősebb játékosa: Kertész Róbert a hét mérkőzésen összesen 217 pontot termelt, ami meccsenként átlag 31 pontot jelentett, és 28 ászt nyitott az Eb-n!

A magyar küldöttség összességében remek hetet zárt Törökországban. Megállapítható, hogy 2-3 topcsapatot leszámítva a mezőny kiegyenlített. A feltételeink ideálisnak mondhatóak, a Paralimpiai Bizottság és a Magyar Röplabda Szövetség is mindent megtesz a jó szereplés érdekében. A megkezdett úton haladva szép jövő áll mindkét válogatottunk előtt.

Külön köszönet edzői stábunknak, Balogh Istvánnak és Drotár Györgynek, valamint fizioterapeutánknak, masszőrünknek, Nagy Ákosnak áldozatos munkájáért!