Horváth Kristóf remekül kezdte a szezont Franciaországban

A magyar válogatott játékosa első hazai bajnoki mérkőzésén 18 ponttal segítette csapatát és a mérkőzés legjobbjának járó díjat is megkapta a francia másodosztályban szereplő Saint-Nazaire együttesében.

A 22 éves magyar röplabdázó elmondta, remekül érzi magát az új környezetben, ahol remek játékosokkal dolgozhat együtt és egyértelműen az élvonalba jutásért küzdhet.

Hogyan kerültél Franciaországba?

Régóta terveztem már, hogy kipróbálom magam külföldön is, idén nyáron pedig adódott egy remek lehetőség. Amikor a menedzserem megkeresett az ajánlattal, nem sokat gondolkodtam, gyorsan igent mondtam.

Hogy sikerült a beilleszkedés, milyen a csapat?

Ugyan a Saint-Nazaire a másodosztályban szerepel, de minden szempontból élvonalbeliek a körülmények. A gárda az előző szezon végén csak a rájátszás döntőjében maradt le a feljutásról, idén egyértelműen az osztályváltás a cél. A keretünkben számos komoly első osztályú múlttal szereplő francia játékos, valamint rajtam kívül argentin, portugál, zöld-foki szigeteki és német légiós is szerepel. A szezon előtt három élvonalbeli csapattal is vívtunk felkészülési mérkőzést, és egyiken sem szenvedtünk vereséget, ez is mutatja, milyen játékerőt képviselünk. A tavalyi keretből összesen ketten maradtak az együttesnél, ami megkönnyítette a beilleszkedésemet, hiszen szinte mindenki új játékos, tiszta lappal indultunk.

Mennyire más a francia röplabda, mint a magyar?

Amíg otthon 4-5 kiemelkedő képességű csapat szerepel az élvonalban, itt legalább nyolc szinte azonos szintű gárda küzd a feljutásért, vagyis jóval több az éles, szoros mérkőzés. Az itteni játékosok technikailag rendkívül képzettebb, a játék dinamikusabb, vagyis ez a bajnokság tökéletes számomra a további fejlődéshez. Úgy érzem, az is jót tett, hogy külföldiként jóval nagyobb felelősség hárul rám a mérkőzéseken, mint eddigi pályafutásom során.

A francia nyelvvel megbarátkoztál már?

Igyekszem minél hamarabb megtanulni és a klub is erre ösztönöz, hiszen az edzések 90 százaléka francia nyelven zajlik. Hetente háromszor járok nyelvórára, már egyre több mindent értek és a hétköznapi szituációkban is megértetem magam a helyiekkel.

A válogatott szempontjából mit jelent a klubváltásod?

Koch Róbert szövetségi kapitány is maximálisan támogatta, hogy egy erős külföldi bajnokságba szerződjek. A decemberi válogatott összetartásra sajnos nem tudok hazamenni, mert még 22-én is mérkőzést játszunk, de tavasszal már a nemzeti csapat rendelkezésére állhatok és bízom benne, hogy az itt szerzett tapasztalataimmal minél nagyobb hasznára lehetek az együttesnek.