Szakmáry Gréta élőben válaszolt a szurkolók kérdéseire

Különleges kísérletnek lehettek tanúi azok, akik az elmúlt héten ellátogattak a Magyar Röplabda Szövetség Instagram oldalára, a női válogatott csapatkapitánya, Szakmáry Gréta ugyanis egy teljes órán át élőben válaszolt a szurkolók kérdéseire Törökországból, és több olyan dolgot is elárult, amit eddig talán kevesebben tudtak róla.

Gréti és a karate

Első sportága bizony nem a röplabda, hanem a karate volt, sőt, még a balettel is megpróbálkozott, de végül győzött a röplabda és ebben a sportágban teljesedett ki.

Középen kezdte

Nyíregyházán még centert játszott, sőt, eleinte még Gödöllőn is a pálya közepén szerepelt, csak 2010-ben váltott a 4-es ütő posztjára.

A török konyha

Válogatottunk kapitánya elmondta, nem volt nehéz hozzászoknia a török ételekhez, hiszen az ottani ízek nagyon hasonlóak a magyarokhoz. A levesek, valamint a zöldséges és húsételek is finomak, a baklaváról nem is beszélve😊

Mediterrán hangulat

Gréti érkezése után azonnal megtapasztalhatta, milyen a legendás török vendégszeretet, hiszen őt magát is meglepte, mennyire kedvesen fogadták. Csapattársai és az edzői stáb tagjai is rendkívül segítőkészek, bármilyen kérdéssel, problémával bármikor fordulhat hozzájuk. Ami viszont szokatlan volt számára, hogy az öltözőben szinte állandóan szól a zene, és nem ritka, hogy a török lányok némi énekléssel és tánccal melegítenek be az edzések és mérkőzések előtt.

A keretben rajta kívül csupán egyetlen légiós található az olasz Anna Nicoletti személyében, a szakmai stáb pedig kizárólag törökökből áll. A helyi bajnokságban három légiós szerepelhet, a tervek közt szerepel még egy külföldi center szerződtetése. Grétire kulcsemberként számít az előző szezont a hatodik helyen záró Aydin csapata, amelytől előrelépést várnak a bajnokságban, a hazai és nemzetközi kupában pedig minél messzebbre szeretnének jutni a kék-fehér-feketék.

A török bajnokság október közepén indul, de az eddigi felkészülési mérkőzések alapján is egyértelmű számára, hogy elképesztően erős lesz a mezőny, elsősorban fizikálisan nő a török röplabda a német és a magyar fölé.

A magyar röplabdáról

Természetesen rengeteg kérdés érkezett a magyar röplabdázásról is, amely Gréti szerint rengeteget fejlődött az elmúlt években, részben a hazánkba érkező minőségi légiósoknak köszönhetően, akiktől minden edzésen sokat tanulhatnak a hazai fiatalok. Az előrelépés másik záloga, hogy egyre több gyermek kezd el röplabdázni, belőlük lehetnek a jövő klasszisai.

Szakmáry Gréta nem zárta ki, hogy a jövőben hazatér a magyar bajnokságba – a következő éveket még külföldön képzeli el, de könnyen lehet, hogy Magyarországon fejezi be a pályafutását.

A válogatottól elmondta, hogy a májustól szeptemberig tartó időszak, amelynek zömét a nemzeti csapattal töltötte, rendkívül pozitív élményt jelentett számára, kiváló hangulatban és teljes összhangban dolgozhattak, motivált játékosokkal és szakmai stábbal.

A röplabda utáni időszakra is vannak már tervei, sokat foglalkozik ezzel a kérdéssel, de hogy mivel kíván foglalkozni pályafutása lezárása után, azt egyelőre még nem árulja el…

A siker titka?

Többen érdeklődtek arról, mi kell ahhoz, hogy valaki sikeres röplabdázó lehessen? Gréti szerint nincs titok, a rengeteg munka és a kitartás mellett az alázat és a röplabda szeretete szükséges ahhoz, hogy egy játékos a legmagasabb szintre juthasson. Egyik mottója: „Ha edzésen nem csinálod, a meccsen nem fog sikerülni”.

Pályafutása eddigi legnagyobb sikerének a válogatottal 2015-ben elért Európa Liga-győzelmet és az első Eb-kijutást tartja, de természetesen rendkívül büszke a Nyíregyházával, a Gödöllővel, a Békéscsabával és a német Schwerinnel elért eredményeire is. Nagy álma volt, hogy Törökországba igazolhasson és kipróbálhassa magát Európa egyik legerősebb bajnokságában. Ez megadatott számára, amit pedig még szeretne elérni, az a Bajnokok Ligája négyes döntője, valamint egy olimpiai részvétel a magyar válogatottal.

Október 7-én, csütörtökön 17 órától a férfiválogatott játékosa, Pádár Krisztián válaszol élőben a kérdésekre a @Hunvolley Instagram-oldalán.