Extraliga hírmorzsák – egy hónap a rajtig

Beindult a röplabdaélet Magyarországon, a héten már sok helyen a lelátóról szurkolhatnak a röplabdabarátok. Heti körképünk az Extraliga csapatainak felkészüléséről.

Férfi Extraliga:

Szinte eseménytelenül telt az elmúlt hét a férfi Extraligában, csak a Fino Kaposvár jelentette be, hogy a feladó poszton szereplő Iván Gergő náluk tölti a következő szezont. Felkészülési meccset csak a Vegyész RC Kazincbarcika játszott: pénteken Eperjesen vendégeskedett a Vegyész, ahol délelőtt a Svidník, délután pedig a Presov csapata ellen játszott négyszettes mérkőzést. A délelőtti mérkőzést még elveszítette a csapat, délután a hazaiak ellen viszont 2:2-es döntetlen értek el.

Szeptember 18-19-én Kecskeméten rendezik a Hírös Kupa Dunszt Ferenc Emléktornát a Kecskeméti RC, a DKSE, a Vegyész és a bajnoki- és Magyar Kupa címvédő Pénzügyőr  SE részvételével. A komoly múltra visszatekintő Hírös Kupát hagyományosan a bajnokság megkezdése előtt tartják szeptember közepén. Tavaly a MAFC-BME és a Kistext csapatait megelőzve a hazaiak nyerték a Hírös Kupát. Ugyanezen a hétvégén Miskolcon is rendeznek felkészülési tornát, amelyen az extraligás DEAC, az NB1-ben vitézkedő MEAFC-Miskolc és GLP Nyíregyháza, valamint a szlovák Revúca vesz részt.

Női Extraliga: 

Felkészülési tornával (Fatum Kupa) hangol a szezonra a bajnoki címvédő Fatum-Nyíregyháza: a rangos tornán hat csapat vesz részt, a házigazdákon kívül az SZBRA, az MTK, az UTE, a DVTK és a szlovák VK Brusno lesz ott a Continental Arénában, ahol immár nézők előtt játszhatnak a csapatok.

A Swietelsky Békéscsabai Röplabda SE közös edzésen vett részt az SZBRA együttesével, akikkel az edzés után meg is mérkőztek: a mérkőzést a BRSE nyerte 3:1 arányban. A békéscsabaiak a következő hétvégére hirdettek felkészülési tornát: a Boraqua Kupán a Vasas-Óbuda és a román C.S.M. Lugoj ellen lép pályára a BRSE.

Szlovéniában vendégeskedett a Vasas-Óbuda: Giannis Athanasopoulos együttes előbb a svájci Volero Zürich csapatát, majd a házigazda Nova KBM Branik Maribort győzte le, majd a döntőnek is beillő összecsapáson a Szerb Kupa címvédője, az OK Zeleznicar Lajkovac ellen szoros csatában a szerb csapat diadalmaskodott.

Szintén külföldön készül az 1.MCM-Diamant Kaposvár csapata, ugyanis hétvégén Nyitrán vendégeskednek (a Challenge Kupában találkoztak a csapatok, azóta nagyon jó a két klub kapcsolata), majd egy hét múlva Kaposváron rendeznek felkészülési tornát, melynek szervezése még javában zajlik.

Javában zajlik az UTE felkészülése is, a csapat hétvégén Nyíregyházán vendégeskedik a Fatum Kupán. Egy másik fővárosi együttes, az MTK is az ellenfelek között lesz.

A Szent Benedek Röplabda Akadémia Békéscsabán vendégeskedett, a közös edzést követő edzőmérkőzést a vendéglátók nyerték. Az MRSZ központi éves továbbképzésén a csapat vezetőedzője Dejan Desnica csapatával bemutatót tartott a továbbképzésen résztvevő edzőknek.

A DVTK együttese szintén a Fatum Kupára készül, amely lehetőséget ad Farkas Mihály vezetőedzőnek, hogy összecsiszolja csapata játékát.