A magyar játékvezetés sikere és elismerése…

Remek sikereket értek el az elmúlt hetekben-hónapokban a magyar játékvezetők, akik ott voltak, vannak és lesznek a felnőtt női és férfi Európa-bajnokságon, az U19-es és az U21-es férfi világbajnokságon és a paralimpián is.

 

A jelenleg is tartó férfi Eb észtországi helyszínén Adler László öt mérkőzésen is tevékenykedett, majd Ostrvavában ő fújta a Németország–Bulgária nyolcaddöntőt és várhatóan további megbízatása is lesz még. Hasonló volt a helyzet a női Európa-bajnokságon Bátkai-Katona Ágnessel, aki a belgrádi csoportkörben vezetett öt mérkőzést, Halász Tibor pedig az iráni U19-es világbajnokságon működött közre végig, míg a legújabb információ az, hogy Szabó Péter a jövő héten rajtoló U21-es világbajnokság bulgáriai helyszínére kapott küldést.

De más szakágakban is jeleskedtek játékvezetőink: Dr. Árpás Krisztinát első ízben hívták meg a paralimpiára, s ehhez képest óriási megtiszteltetés, hogy ő vezethette például az Egyesült Államok–Brazília női elődöntőt.
„Tizennyolc játékvezetőt hívtak meg Tokióba, a világ minden tájáról, köztük olyan nagy neveket is, akiknek ez már az ötödik paralimpiája volt. Hat meccsen működtem közre, az egyik legemlékezetesebb mérkőzés az mindjárt az egyik csoportmeccs volt, amelyen Brazília és Kanada játszott. 2 óra 51 percig tartott, amely új paralimpiai rekord a minden labdamenet pont lebonyolítás bevezetése óta a mérkőzés időtartamát tekintve. A másik pedig a brazil–amerikai női elődöntő volt, amelyen első játékvezető voltam és óriási csatában nyert csak az Egyesült Államok, amely aztán meg is nyerte a paralimpiát. Óriási élmény volt, hogy mind a férfi mind a női győztesnek vezethettem mérkőzést a torna folyamán.”

A játékvezető azt is elmondta, hogy a hazaiak nagyon szigorúan vették a Covid szabályokat, ennek köszönhetően sok újdonsággal találkoztak, a meccseket például maszkban, e-síppal kellett vezetniük. Viszont a japán precízségű buborék lebonyolítás miatt sajnos Japánból semmit nem láthattak, csak a csarnokot és a szállodát, de az is nagyon hasznos volt szakmai szempontból. Minden mérkőzés után neves ellenőrök mondták el észrevételeiket, amik sokat segítenek a fejlődésben és a későbbiekben is tudja kamatoztatni ezeket.
„Ami a további terveimet illeti: a legközelebbi esemény az októberi törökországi Európa-bajnokság lesz, amire szintén kaptam küldést. Nagy szabású rendezvény lesz, mert 11 női és 16 férfi csapat vesz rajta részt” – de Árpás Krisztina hosszútávú tervei között pedig természetesen további paralimpiai részvételek is szerepelnek.

A strandröplabdázóknál Sík Barbarát két csehországi World Tour-tornára is meghívták.
„A két évvel ezelőtti budapesti World Tour-on egy cseh játékvezető volt a főnökünk, s ezek szerint tetszett neki a közreműködésem, mert idén ő keresett meg, hogy elmennék-e Csehországba is bíráskodni. Akkor még csak egy versenyről volt szó, de már ez is hatalmas megtiszteltetés lett volna, végül aztán a prágai és a brnói két csillagos World Tour-on is tevékenykedhettem augusztusban, ami nagyszerű élmény volt, hiszen remek mezőny indult és olyan versenyzőknek vezethettem mérkőzéseket, akiket addig legfeljebb tévében láttam” – nyilatkozta honlapunknak a játékvezető.

Barbi feltett szándéka, hogy szeretne a nemzetközi strandröplabda játékvezetői keretbe is bekerülni, amelyhez először egy tanfolyamot kell elvégeznie, amelyet előreláthatólag 2022-ben bonyolítanak le, persze, csak akkor, ha a COVID-helyzet megengedi. Ha nem, akkor is jó esély van arra, hogy enélkül is kap majd meghívást ő és akár más játékvezető is a tornákra.

„Az, hogy ilyen magas szinten vagyunk foglalkoztatva ebben a versenyidényben, az mindenképpen a magyar játékvezetés sikere és elismerése” – mondta el ezzel kapcsolatban Bátkai-Katona Ágnes a játékékvezetők szakmai vezetője. – „Legfeljebb tíz tagja lehet a magyar játékvezetői keretnek, ami elég magas szám és a most kandidáló Jámbor Tamással együtt jelenleg kilenc helyet ebből be is töltünk, akik közül mindenki kapott küldést az őszi nemzetközi kupameccsekre is. A négy fős Bajnokok Ligája keretünk pedig teljes egészében ki van használva. Azt gondolom, hogy a magyar röplabda játékvezetők számára ezek elég komoly perspektívák.”

Azok, akik kedvet kaptak ahhoz, hogy felcsapjanak játékvezetőnek, örömteli hír, hogy szeptember végén kerül meghirdetésre a soron következő, nagyjából két hónapos alapfokú játékvezetői tanfolyam. Aki bővebb információra lenne kíváncsi ezzel kapcsolatban az a hunref@hunvolley.hu email-címen kaphat bővebb tájékoztatást.