Eb 2021: Grózerék már a nyolc között

Eddig hat nyolcaddöntőt játszottak le a cseh, észt, finn, lengyel közös rendezésű férfi Európa-bajnokságon. Ezt a szakaszt és a negyeddöntőket már csak Gdanskban és Ostravában játsszák, míg a négyes fináléra Katowicében kerül sor.

 

Ami a gdanski meccseket illeti, szombaton előbb az oroszok győzték le az ukránokat szetthátrányból fordítva, majd a házigazda lengyelek búcsúztatták nagyon simán a másik rendező finneket. Vasárnap a csoportgyőztes hollandok viszont alaposan megszenvedtek a mieink selejtezőcsoportját megnyerő portugálokkal: az ibériaiak nyerték az első játszmát, majd a harmadik szettben 24:24-nél lett volna esélyük újra vezetéshez jutni, de végül a hollandok fordítottak. A negyedik szettben azonban sikerült az egyenlítés, a döntő játszmát azonban végül a hollandok nyerték és jutottak a nyolc közé. Ugyancsak ötszettes meccset hozott a címvédő szerbek és a törökök összecsapása. Utóbbiak 0:1-ről fordítottak, de végül a szerbek nyerték 3:2-re a találkozót.

Ostravában az olaszok könnyedén győzték le a letteket, míg a Grózer György nevével fémjelzett németek egy szettet ugyan elvesztenek Bulgária ellen, végül azonban 3:1-re diadalmaskodtak. A magyar származású játékos 17 pontot szerzett a meccsen, amelynek volt egy másik magyar szereplője is, mégpedig Adler László játékvezető személyében. Egyébként az Eb rajtja óta itt tartózkodik Ludvig Zsolt is, aki a CEV által delegált ellenőri feladatokat látja el a zsűriben (Jury member).

Ezen a helyszínen hétfőn a szlovénok a horvátokkal – ezt a meccset a Sport1 Tv közvetíti –, a házigazda csehek pedig az olimpiai bajnok franciákkal csapnak össze.

 

Férfi Európa-bajnokság, nyolcaddöntő:
Oroszország – Ukrajna 3:1 (–22, 16, 22, 22)
Lengyelország – Finnország 3:0 (16, 16, 14)
Olaszország – Lettország 3:0 (14, 13, 16)
Hollandia – Portugália 3:2 (–22, 22, 24, –20, 14)
Németország – Bulgária 3:1 (14, –18, 19, 22)
Szerbia – Törökország 3:2 (18, –22, –22, 23, 12)

Szeptember 13., hétfő
16:00 Szlovénia – Horvátország (Ostrava); Tv: Sport1
19:00 Franciaország – Csehország (Ostrava)

A negyeddöntő párosítása:
Lengyelország – Oroszország (Gdansk)
Hollandia – Szerbia (Gdansk)
Olaszország – Németország (Ostrava)
Szlovénia/Horvátország – Franciaország/Csehország (Ostrava)