Új időszámítás Székesfehérváron – interjú Tálos Péterrel, a klub elnökével

Az Extraligába jutna a MÁV-Előre női és férfi csapata is, ehhez pedig komoly erősítést jelentő játékosokat igazoltak, és neves szakemberekkel erősítették meg a szakmai stábot. A klub megújulása tavasszal kezdődött, mikor Tálos Péter lépett a korábbi klubvezető, Nagy Róbert helyébe. Az új vezetőt kérdeztük, hogy mit sikerült elérni a megválasztása óta eltelt időszakban, valamint a terveiről is mesélt honlapunknak.

 

Az erősítéseket nézve, akár a szakmai stábban, akár a játékosokat tekintve kimondhatjuk, hogy mindkét csapat célja egyértelműen a feljutás kiharcolása. Ön hogy látja? Mik klub tervei a közeli és a távolabbi jövőben?

Egyértelműen az volt a célunk ezekkel az erősítésekkel, hogy mind a női, mind a férfi vonalon a szezon végére kiharcoljuk az NB1 felsőházába jutást, azaz az Extraliga szereplést. Ezért erősítettünk, hiszen az Extraliga-szereplésnek komoly motiváló ereje van az utánpótlás számára. Egy olyan röplabdás közösség kialakítása acélunk az észak-dunántúli régióban, melynek segítségével el tudjuk érni, és nemzetközi szintű szakmai munkával ki tudjuk nevelni a jövő tehetségeit. Az volna a legszerencsésebb, ha közülük kerülnének ki az extraligás fehérvári csapatok alapemberei, de akkor sem szomorkodunk, ha az utánpótlás-nevelő munkának köszönhetően külföldön keresnék a játékosainkat. Fontos, hogy a világ élvonalát képviselő szakmai munkát behozzuk Magyarországra és megvalósítsuk az utánpótlás nevelése során.

Az új igazolások mellett az az Ön szerepvállalása is jelentős a MÁV Előrénél, hogy egy ilyen jelentős múltú klubot felvirágoztasson. A célok már ismertek, de mik most az első számú teendők?

A MÁV Előre egy sok sporttal foglalkozó, nagy egyesület, ebben pedig kiemelt jelentőségű a röplabda, hiszen ők alkotják a klub gerincét, ők szállítják a klubnak a sikereket felnőtt és utánpótlás szinten is. A legfontosabb feladat a női és a férfi csapatnál is egy olyan ütőképes gárda, valamint szakmai stáb összeállítása, akikkel esélyünk lehet az Extraligába jutásra, valamint egy olyan szakmai háttér felállítása, amelynek segítségével a több, mint háromszáz fős utánpótlás bázis nevelését egy szinttel feljebb emeljük. Még egy nagy feladatunk van, hogy otthont teremtsünk a fehérvári röplabdázás számára. Sajnálatos, hogy hiába van két NB1-es csapatunk, de nincs saját otthonunk, mindent bérelnünk kell.

Van olyan klub akár Magyarországon, akár külföldön, amely példaként állhat a MÁV Előre előtt? Az erőviszonyokat látva és felmérve mi az a szint, ahová a klub eljuthat?

Elsősorban a saját helyzetünket, a realitást vettük figyelembe, ennek alapján próbáljuk kitűzni a célokat, nem szeretnénk másokhoz hasonlítani magunkat. Az a filozófiánk, hogy minőségi munkát kell végezni.

Térjünk vissza kicsit a csapatokhoz: magyar szinten jegyzett, komoly játékosokkal erősödtek mindkét vonalon,a szakmai munka, benne az utánpótlás-nevelés koordinálására Koch Róbert a férfiválogatott szövetségi kapitánya érkezett, a férfi csapat vezetőedzői posztjára pedig Dávid Zoltán, a válogatott másodedzője. Ezt a párost az NB1-be csábítani nagy fegyvertény: mivel sikerült őket Székesfehérvárra hozni, mi volt a klub vonzereje a játékosok és a szakemberek számára?

Koch Róberttel már régebbi a szakmai együttműködés, ő már korábban is besegített az utánpótlás nevelésébe, elsősorban szakmai tanácsaival. A klubunk vonzereje, hogy nagyon jó a hangulat mind a felnőtt csapatoknál, mind az utánpótlásban, az akadémiákon, és ez már önmagában inspiráló az edzők számára. Dávid Zoltánnal beszélgetve ő is épp ezt a lelkesedést emelte ki, a csillogást a játékosok szemében.

Elnökként mennyire tud majd ott lenni edzéseken, mérkőzéseken? Mennyire tud, mennyire szeretne beleszólni a szakmai munkába a napi teendői mellett?

Nagyon szeretem a röplabdát, de elsősorban nézni, hiszen nem vagyok röplabda-szakember, épp ezért ódzkodnék a szakmai munkába való beleszólástól. Nagyszerű szakembereink vannak, akik a szakmai munkát el tudják végezni. Igyekezni fogok minél több mérkőzésen ott lenni, utánpótlás szinten is. Családi érintettség okán is gyakran járok mérkőzésekre, hiszen a feleségem is benne él a röplabdában, a fiam pedig teremben és strandon is játszik.