Eb 2021: szettet raboltunk a horvátoktól, szerdán kivívhatjuk a továbbjutást

A magyar válogatott 3:1-re kikapott a házigazda, veretlen horvát csapattól az Európa-bajnokság negyedik fordulójában, Zadarban.

 

Női Európa-bajnokság, 4. forduló, C csoport:
Horvátország–Magyarország 3:1 (19, –21, 17, 21)
Zadar, 500 néző. V: Jokelainen (finn), Simonovska (montenegrói)
Magyarország: Pallag 10, Gyimes 9, Németh A. 17, Szakmáry 1, Pekárik 8, Király-Tálas 1. Csere: Tóth F. (liberó), Török 7, Kiss G., Bagyinka 1, Vezsenyi, Szűcs K. Szövetségi kapitány: Jakub Gluszak.
Horvátország: Peric 4, Milos 12, Butigan 15, Fabris 18, Ikic 12, Dumancic 8. Csere: Sain (liberó), Mlinar, Klaric. Szövetségi kapitány: Daniele Santarelli.
EDZŐI ÉRTÉKELÉS
Jakub Gluszak:
– Pozitív, hogy ma is sok játékosunk meg tudta magát mutatni, mert amint azt az Eb előtt is mondtam, a mi igazi erősségünk abban rejlik, hogy mindenki tud segíteni a csapaton, ha pályára kerül. Nem játszottunk rosszul, de megint sok volt a buta ki nem kényszerített hiba a játékunkban, ezen mindenképpen változtatni kell. Holnap új nap jön, az utolsó zadari meccsünk, de azon leszünk, hogy legyőzzük a fehéroroszokat és továbbutazzunk Belgrádba.

 

A magyar válogatott a hétfői szünnapon sem pihent teljesen, Jakub Gluszak szövetségi kapitány ugyanis labdás és erőnléti edzést is vezényelt a társaságnak. Értelemszerűen azok a játékosok, akik sok percet töltöttek pályán az első három fordulóban, kevesebbet mozogtak, mint a keret másik fele. A lányok fogadkoztak a mérkőzés előtt, nagyon szerették volna megszorongatni az esélyesebb hazaiakat. A horvátok a nyár elején Európa-liga ezüstéremmel hangoltak a hazai kontinenstornájukra. Edzőjük továbbra is az a Daniele Santarelli, aki idén megnyerte a Bajnokok Ligáját az olasz Coneglianóval. Ugyancsak a BL-győztesnél röplabdázik a center Bozana Butigan is, míg Samanta Fabris Oroszországban légióskodik. A magyar szurkolók számára is vannak jó ismerősök a horvátoknál: Lucija Mlinar Békéscsabán, Ema Strunjak és Nikolina Bozicevic a Vasasban, Karla Klaric pedig a viharsarok mellett Nyíregyházán röplabdázott korábban.

Gluszak erre a mérkőzésre azoknak a játékosoknak szavazott bizalmat, akik az első két mérkőzésen kezdtek, azaz újra a kezdőcsapat tagja volt Pallag Ágnes, Király-Tálas Zsuzsanna és Németh Anett is. A találkozó eleje nem róluk, hanem a horvát hibákról szólt: riválisunk nyitást rontott, ászt kapott, és a támadásaik is sikertelenek voltak, így a mieink 6:3-ra elléptek. Németh és Pekárik is „beköszönt”, Gyimes kétszer egymás után eredményes volt, így bár a horvátok egalizáltak, a vezetést nem tudták átvenni. Németh nagy blokkjával néggyel vezettünk (14:10), a horvátok ekkor alig tudtak átnyitni a térfelünkre. A csapatkapitány Samanta Fabris vezérletével aztán egycsapásra ritmust váltottak, az ő ászával egyenlítettek, majd 20:17-nél már magabiztosan vezettek. A hajrá a Szakmáry helyére becserélt Török Kata pályára küldése ellenére sem tartogatott újabb fordulatot, így a horvátok szereztek vezetést (19:25).

A második szettre maradt Török, és bár az elején a horvátok vezettek, Pallag támadása, majd Király-Tálas blokkja a mieink egyenlítését jelentette. Németh egyre inkább belelendült, Pekárik Eszter mintegy tíz méterről felemelt labdáját is sikerrel oldotta meg, és amikor rajta kívül Gyimes is blokkolt egyet, Santarelli időt kért (12:8). Tanítványai ezt követően ismét összeszedték magukat, így 14:14-nél Gluszak rendelte magához a lányokat. Három horvát hiba következett, Pallag ejtésével pedig visszaállt a négypontos különbség (18:14). A hajrá Németh újabb blokkjával, majd Török ütésével kezdődött, és a mieink az újabb sokpontos előnyt nem tékozolták el. A horvátok első játszmájukat veszítették el az Eb-n (25:21).

A harmadik etap eleje Fabris pontjaival indult, támadásból és szervából is eredményes volt a rivális legtöbbre taksált röplabdázója (4:6). Gyimes két jó szervája megteremtette a pontszerzés lehetőségét társak számára (8:7), de nem sokkal később Gluszaknak időt kellett kérnie, mert Butigan akciójával három pontos lett a mieink hátránya (10:13). Két rossz magyar megoldás után ismét jelzett a lengyel szakember (12:16), akinek tanítványai hadilábon álltak a támadások befejezésével. A túloldalon Fabris elemében volt, szórta az ászokat és jó hatékonysággal zárta le a labdameneteket, így a horvátok annak ellenére is simán kerültek ismét előnybe, hogy Gluszak több cserejátékosát is bevetette (15:25).

A negyedik szettet Bagyinka Fannival kezdtük, és az elején annak ellenére is egyenlőn tartottuk az állást, hogy ászt kaptunk és nyitást is hibáztunk (6:6). Németh négy méterről támadott eredményesen, majd sáncolt egy nagyot, és amikor ezt közvetlenül utána Pekárik Eszter is megtette, kettővel vezettünk. A horvátok megint elkapták a fonalat, Beta Dumancic akciójával kettő volt az előnyük, amikor Törököt Kiss Gréta váltotta. A hazaiak egyre magabiztosabban játszottak, míg a mi oldalunkon egyre több volt a bizonytalanság, és bár a válogatott ezúttal is az utolsó pontig küzdött, hajtott – hatpontos hátrányát még háromra lefaragta -, ez nem volt elég ahhoz, hogy döntő szettre mentse az összecsapást (21:25).

A mieink szerdán 18 órakor a fehéroroszok ellen zárják a csoportkört, amennyiben azon a mérkőzésen győznek, szinte biztosan továbbjutnak a belgrádi nyolcaddöntőbe.