Eb 2021: óriási csatában, öt szettben kaptunk ki Svájctól

Hiába vezetett 1:0-ra és 17:10-re a magyar válogatott, a svájciak előbb egyenlítettek, majd fordítottak is, végül hatalmas csatában, az ötödik szettben a győzelmet is megszerezték az Európa-bajnokság második fordulójában, Zadarban.

 

Női Európa-bajnokság, 2. forduló, C csoport:
Magyarország–Svájc 2:3 (22, –23, –27, 23, –11)
Zadar, 200 néző. V: Miklosic (szlovén), Simonovska (montenegrói).
Magyarország: Pallag 15, Pekárik 10, Németh A. 8, Szakmáry 27, Gyimes 18, Király-Tálas 1. Csere: Tóth F., Juhár (liberók), Török, Bagyinka 3, Vezsenyi 3. Szövetségi kapitány: Jakub Gluszak.
Svájc: Hämmerli, Künzler 20, Matter 9, Storck 22, Van Rooij 21, Sulser 9. Csere: Deprati (liberó), Weiland, Pierret 3, Eiholzer. Szövetségi kapitány: Johanna Van Hintum.
EDZŐI ÉRTÉKELÉS
Jakub Gluszak:
– Tudtuk, hogy nehéz lesz a mai nap, ilyen mérkőzésre számítottam, mert a tegnapi, szlovákok elleni találkozó mentálisan sokat kivett belőlünk. Kétszer is megnyerhettük volna a meccset, de a második szettben leadtuk a nagy előnyünket, a harmadikban pedig elveszítettük a szoros végjátékot. A negyedik játszmában meg tudtunk újulni, de a vége annak is izgalmas lett, és bár az ötödiket jól kezdtük, túl sok buta hibát követtünk el. A svájciak végig nagy nyomást helyeztek ránk támadásban és védekezésben is, és míg mi nem tudtuk befejezni a labdameneteket, ők igen, ez jelentette a legnagyobb különbséget. Egy fontos pontot azért így is szereztünk, megyünk tovább, holnap új nap, megpróbálunk majd mindent megtenni az olaszok ellen.

 

A magyar csapat a kései ágyba kerülés után – már majdnem éjfél volt, amikor a lányok befejezték a vacsorát a pénteki szlovákok elleni találkozót követően – jó hangulatban, az előző napi sikertől feltöltve várta a Svájc elleni összecsapást. A napi program megegyezett a péntekivel, annyi különbséggel, hogy a reggeli után sor került az újabb, és egyébként kétnaponta kötelező – koronavírustesztre.

A mérkőzésre megérkezett az MRSZ vezérkara: Kovács Ferenc elnök, Ancsin Ildikó alelnök és Nemcsik Balázs ügyvezető igazgató is a helyszínen szurkolt a csapatnak, amelyet Jakub Gluszak ugyanabban a felállásban küldött pályára, mint egy nappal korábban.

Lendületesen kezdett a svájci csapat, amely a nehezen játékba lendülő magyarral ellentétben pénteken nem lépett pályára, és egy szélesre szálló magyar ütés után kettővel vezetett is (5:7). Az alpesi együttes ászával négy volt a mieink hátránya, Gluszak időkérése után azonban a csapatkapitány Szakmáry Gréta pontjaival közelebb zárkóztunk, Pallag Ágnes ejtése pedig már az egyenlítést jelentette (14:14). Három labdamenettel később már vezettek a lányok (16:15), a hajrára fordulva pedig a svájciakat irányító Johanna Van Hintumnak másodszor is magához kellett rendelnie övéit, mert a mieink átvették az irányítást (21:18). A hajrá szerencsére nem tartogatott újabb izgalmakat, így Szakmáry vezérletével megszereztük a vezetést (25:22).

A második szett rajtja sokkal jobban sikerült, a nagyszerűen játszó Szakmáry vezérletével hamar megléptük néhány ponttal (5:2). A rivális jó ideig tartani tudta a különbséget – a többi között egy sikeres challenge-nek is hála -, de Pallag és Németh Anett jó akcióival a játszma második felét magabiztos különbséggel kezdhette a nemzeti csapat (14:8). Szakmáry, majd Gyimes Zsófia blokkolt eredményesen, de a svájciak egy magyar rövidzárlat alatt háromra zárkóztak, így Gluszak időt kért (18:15). Tovább tartott a mieink hullámvölgye, fordítottak a svájciak (20:21), de Pekárik Eszter támadásával elmozdultunk a holtpontról, Gyimes és Szakmáry blokkjával pedig ismét kettővel vezettünk! Ezzel sajnos ellőttük a puskaporunkat, a végén egy svájci ász és támadás zárta le a szettet (23:25).

A harmadik etap első harmada fej fej melletti küzdelmet hozott, jobbára magyar előnnyel. Amikor svájci fórt mutatott az eredményjelző, Gluszak feladót cserélt és beküldte Bagyinka Fannit (8:9), majd nem sokkal később Juhár Dalmát is bevetette. Hárompontos hátrányban Szakmáry fújt riadót, vezérletével egyenlítettünk (16:16) és a hajráig nem is változott az állás. Ekkora megint kettővel az ellenfél vezetett (19:21), de egy svájci hibával megint egalizáltunk, később szettlabdához jutottunk, ám helytartási hiba miatt nem tudtuk kihasználni. Ezt követően már csak a riválisnak voltak lehetőségei, amelyekből a negyedikkel éltek is (27:29).

A negyedik szettre Németh Anettet Vezsenyi Adrienn váltotta, és maradt Juhár, valamint Bagyinka is. Pontosabb játékkal kezdtünk (8:3), a csereként érkezettek nagy lelkesedéssel vetették bele magukat a küzdelembe. Folyamatosan nőtt a mieink előnye, Vezsenyi jól szállt be, de Szakmáry is megbízhatóan szállította a pontokat (14:7). Fáradni látszott és egyre többet rontott a svájci csapat – szinte alig nyitottak át a térfelünkre -, a mieink ezt kihasználva magabiztosan vezettek. A hajrára magukra talált és alaposan ránk ijesztett az ellenfél, amely 24:23-ig feljött egy pontra, de Szakmáry bombájával végül döntő szettre mentettük az összecsapást (25:23).

A rövidített szett első pontját ugyan a rivális szerezte, de Vezsenyi sikeres sánca után kettővel mi vezettünk (3:1). A nagyszerű napot kifogó Sarah Van Rooij pontjaival fordított a svájci válogatott (3:6), mire Gluszak időt kért. A térfélcserénél öt pont volt a hátrányunk, Gyimes és Szakmáry jó megoldásaival azonban 8:10-nél ismét felcsillant a győzelem reménye. Két rossz megoldás következett a mi térfelünkön, így hiába küzdöttünk nagyot, vereség lett a vége (11:15).

A magyar női válogatott Európa-bajnoki programja
Augusztus 22., 20:00: Magyarország–Olaszország; Tv: M4 Sport
Augusztus 24., 17:00: Magyarország–Horvátország; Tv: M4 Sport
Augusztus 25., 18:00: Magyarország–Fehéroroszország; Tv: M4 Sport

 

További eredmények:
C-csoport, Zadar
Horvátország–Fehéroroszország 3:0 (19, 23, 15)

A-csoport, Belgrád
Bosznia-Hercegovina–Azerbajdzsán 3:0 (14, 23, 17)
Szerbia–Franciaország 3:0 (14, 13, 16)

B-csoport, Plovdiv
Lengyelország–Csehország 3:1 (–20, 15, 21, 18)
Bulgária–Spanyolország 3:0 (12, 19, 21)

D-csoport, Kolozsvár
Ukrajna–Finnország 3:1 (19, 23, –26, 22)
Svédország–Románia 3:0 (21, 17, 16)