A Szombathelyi/Villám páros továbbjutott a World Tour csoportköréből a Lupán

Lezajlott a 16-os főtábla első napja a Lupa Beachen zajló strandröplabda World Tour versenyen. A hölgyek be is fejezték a csoportküzdelmeket, s a mieink közül a bajnok Szombathelyi Szandra és Villám Lilla kiharcolta a továbbjutást, míg a férfiak szombaton játsszák le a csoporthelyosztókat.

 

A magyarok szombati Wolrd Tour programja:
9:00 Petik/Udvarhelyi (16. kiemelt)–Löhmus/Korotkov (észt, 9.)
9:50 Mikuláss-Koch/Szabó V. (15.)–Nurminen/Siren (finn, 7.)
10:40 Oláh/Dóczi (14.)–Kopp/Russel (kanadai, 6.)
11:30 Hajós/Stréli (4.)–Appelgren/Hermann (svéd, 5.)
12:30 Szombathelyi/Villám (16.)–Konsztantopolu/Angelopolu (ciprusi, 2.)

Az alábbiakban a nap magyar vonatkozású mérkőzéseinek összefoglalóit olvashatják.

Vasvári/Vasvári (4.)–Szergyuk, Romanjuk (ukrán, 12.) 0–2 (12:21, 17:21)
A selejtezőből feljutó ukrán páros alaposan bekezdett és az első térfélcserénél már 6:1-re vezettek. 8:2-nél időt is kértek a magyar lányok. A különbség azonban nem csökkent, a technikai szünetben héttel mentek az ukránok, és csak nőtt a távolság a pihenő után is. 20:11-nél volt szettlabdája az ukrán párosnak, és a másodikat ki is használták.
A második játszma magyar ponttal kezdődött, vezettek is aztán a tesók 3:1-re, de rövidesen jött az egyenlítés. Tartották a lépést a mieink, 9:9 után szerzett három pontot a az ukrán páros. A technikai szünet után sem sikerült zárkózni, s 17:14-nél időt is kértek a lányok. 20:15-nél volt először meccslabdája a vendégeknek, de kettőt is hárítottak a Vasvári testvérek, a harmadikat viszont már nem sikerült, így a négyből három női párosunk is búcsúzott.

Szabó D./Vecsey (14.)–Harnett/Dormann (kanadai, 11.) 0–2 (16:21, 22:24)
A kanadaiak szerezték az első pontot, de egyből jött az egyenlítés. Sajnos 2:1-es magyar vezetést négy kanadai pont követett. Sokat hibáztak a magyar lányok, így könnyen elhúztak a kanadaiak és a második térfélcserénél időt is kellett kérni, mert nyolc pont volt a hátrány. Össze is szedték magukat a lányok és sorozatban öt pontot szereztek, így is 13:8 volt az állás a technikai szünetben. A különbség nem apadt, így végül a mieink simán elvesztették az első szettet.
A második szett egy Vecsey ásszal kezdődött, majd az ő pörgetésével folytatódott, és aztán kiosztott egy újabb ászt is. Sajnos 5:5 után fordított az ellenfél, de aztán sikerült megint visszavenni a vezetést. Fej fej mellett haladtak a csapatok, amikor 9:9 után kétszer is outot ütött az ellenfél. A technikai szünetre így egypontos magyar előnnyel vonultak a párok, a következő térfélcserénél pedig kettő volt a különbség a mieink javára. 16:13-nál aztán időt kértek a kanadaiak, fel is jöttek egyre, végül 18:18-nál egyenlítettek, ami után a magyar lányok időt kértek. Sajnos így is az ellenfél jutott meccslabdához, de sikerült hárítani, majd további kettőt is, de végül 24:22-re ezt is behúzták a kanadaiak.

Czene/Hajós (15.)–Zobrist/Bentele (svájci, 10.) 0–2 (12:21, 13:21)
Két gyors magyar ponttal kezdődött a találkozó, ki gondolta volna akkor, hogy villámgyorsan 7:3 lesz a svájciak javára. 12:4-nél időt is kértek a mieink. 14:7-nél volt a technikai idő, és sajnos nem akart csökkenni a különbség. 20:10-nél volt a svájciak első szettlabdája, de csak a harmadikat tudták értékesíteni. A második szett négy svájci ponttal kezdődött, Czene Adri bravúros pontjával sikerült szépíteni. Öt pontos hátrányt sikerült kettőre csökkenteni a második térfélcseréig, de sajnos azonban ezt megint négy svájci pont követte, s a technikai szünetre megint hét lett a differencia. A pihenő azonban jót tett és sorozatban négyszer is eredményesek voltak Alizék. Sajnos 20:13-nál így is meccslabdához jutottak a svájciak, akik az elsőt ki is használták, így búcsúzott az első magyar páros.

Szombathelyi/Villám (16.)–Lovsin/Morgan (szlovén, 8.) 2–0 (21:12, 21:9)
Remekül kezdték Szombathelyi Szandiék a csoport bronzmeccsét és a technikai szünetben már öt ponttal vezettek. A következő térfélcserénél pedig még növelték is az előnyt, s végül fölényesen nyerték az első játszmát. Parádésan kezdődött a harmadik szett is, csak az ötödik labdamenetben sikerült megszereznie az első pontját a szlovén párosnak. Ezután is maradt Szandiék fölénye és a második térfélcserénél hat volt a különbség, a technikai szünetben pedig már 11. 20:8-nál volt az első meccslabdája a mieinknek, és a másodikat ki is használták, úgyhogy megszületett az első magyar győzelem.

Hajós/Stréli (4.)–Korycki/Lech (lengyel, 13.) 1–2 (17:21, 21:19, 11:15)
Bence ászával szereztek vezetést a mieink, majd ő duplázott. 3:3-nál egyenlíteni tudtak a lengyelek, de aztán a térfélcserénél Artúr bombájával a mieinknél volt az előny. Sajnos a másodiknál egy blokknak köszönhetően egyenlíteni tudtak. A vezetést azonban nem tudták átvenni, sőt egy Stréli ásszal megint kettő volt az előny és a technikai szünetben is a mieink álltak jobban. A pihenő a lengyeleknek tett jót, akik fordítottak, és egy vitatott hálóérintés után nem is sikerült egyenlíteni. Sajnos a lengyelek tartani tudták a kétpontos vezetést, sőt a végén három szettlabdájuk is volt, amelyből már az elsőt ki is használták.
A másodikban is tartották a lépést a mieink, de nagyon precízen játszottak a lengyelek is. Fej fej mellett haladtak a párosok, a technikai szünet előtt aztán kettővel is sikerült meglépni. Végig maradt a szoros különbség, de rendre a mieink vezettek. 15:15 után aztán Artúrék szereztek három pontot és a lengyelek időt kértek. Úgy tűnt, hiába, mert a mieink tartani tudták a három pontos különbséget, de aztán 19:19-nél mégis sikerült egyenlíteniük. Ekkor magyar időkérés következett, ami után sikerült is szettlabdához jutni és Hajós Artúr blokkjával sikerült is kihasználni.
A döntő szett lengyel ponttal kezdődött, és a térfélcserénél is ők vezettek eggyel, amit a következőnél meg is dupláztak. Ráadásul a játszma közepén néggyel is elhúztak, úgyhogy a mieink időt kértek. Sikerült is faragni a hátrányon, de nem eleget. A végén négy meccslabdája volt a lengyeleknek, amelyből az elsőt sikerült hárítani, a másodikat nem.

Oláh/Dóczi (14.)–Pokersnik/Bosnjak (szlovén, 3.) 0–2 (15:21, 17:21)
Remek magyar kezdés Oláh Botiéktól, kettővel is sikerült meglépni rögtön a meccs elején. Jött ugyan az egyenlítés, de a mieink ezt követően is tudták tartani a lépést. Sajnos a második térfélcserét követően sorozatban négy szlovén pont következett, így a technikai szünetben már ők vezettek hárommal. A pihenő jót tett, mert sikerült egy pontra visszazárkózni, de az egyenlítés nem jött össze, sőt néggyel léptek meg megint a szlovénok és végül meg is nyerték a szettet.
A második játszma elején megint két ponttal léptek meg a mieink, és csak 9:9-nél sikerült egyenlítenie a szlovénoknak, de a technikai szünetben még mindig Domiék vezettek. 13:13 után jött a fordítás, ráadásul mindjárt kettővel. Így végül három meccslabdája volt a vendégeknek, amelyet egy parádés labdamenet végén ki is használtak.

Mikuláss-Koch/Szabó V. (15.)–Marchetto/Dal Corso (olasz, 2.) 0–2 (17:21, 13:21)
Marci és Vili az U20-as MEVZA-döntő mellett mellesleg bevállalt egy World Tourt is és jól is tartották magukat a meccs elején: a térfélcserénél csak egy pont volt a hátrány. Korosztályos Eb-negyedik kettősünk 7:7-nél cserélt térfelet másodszor, 9:8-nál pedig a vezetést is sikerült átvenni. A technikai szünetben az olaszoknál volt az előny, majd el is húztak hárommal, ezért időt kellett kérnie a mieinknek. Sikerült is lassítani az olaszokat, de közelebb nem sikerült jutni.
A második szettben sikerült megragadni a vezetést, de sajnos 4:3 után sorozatban öt pontot szereztek az olaszok, ezért időt is kértek a magyar fiúk. Sajnos ez sem lendített sokat, úgyhogy a technikai szünetben öt pont volt a különbség. A pihenő után viszont sorozatban három magyar pont következett és olasz időkérés. Sajnos ez most nekik jött be és 20:13 után az első meccslabdát sikerült kihasználniuk.

Petik/Udvarhelyi (16.)–Milics/Kolarics (szerb, 1.) 0–2 (19:21, 10:21)
Elkezdődtek a férfi mérkőzések. Elsőként a fiatal Petik Csanád és Udvarhelyi Márton lépett pályára az első helyen kiemelt szerb duó ellen. Udvarhelyi Marci még az U18-as MEVZA-elődöntőt is feladta, hogy a World Tour-meccsen pályára léphessen. Ahhoz képest, hogy a meccs esélyesei a szerbek, remekül kezdtek a fiatal magyar fiúk. 5:5-nél még egyenlő volt az állás, de aztán elhúztak a szerbek. A technikai szünetben hét pont volt a hátrány, az újabb térfélcserénél viszont már csak négy. Sőt, Petik Csanád blokkjaival egy pontra sikerült felzárkózni, időt is kértek a szerbek. Sikerrel tették, sorozatban két ponttal szettlabdához jutottak, de kettőt ebből hárítani tudtak. Sajnos az utolsót nem, de így is remekül helyt álltak a magyar fiúk.
A második szett kezdése már nem sikerült túl jól, az első térfélcserénél már öt pont volt a mieink hátránya. A technikai szünetben azonban ehhez képest csak hét, mert Petik Csanád továbbra is remekül blokkolt. Ettől függetlenül így is magabiztosan nyerték a szettet a szerbek és jutottak a csoportdöntőbe.

A férfiak csoporthelyosztóit szombaton délelőtt rendezik.

Vasvári/Vasvári (4.)–Höbscher/Schaltegger (svájci, 13.) 0–2 (19:21, 19:21)
A meccs elején jól tartják magukat a testvérek az ellen a svájci páros ellen, amely tegnap a Győri/Szabó duót búcsúztatta. 4:4 után azonban sorozatban három svájci pont következett. Sajnos a második térfélcserét követően elhúztak az ukránok és időt is kértek a tesók. A technikai szünet után viszont sikerült két pontra felzárkózni. 15:15-nél az egyenlítés is megvolt, de a vezetést már nem sikerült átvenni és sorozatban három svájci pont született. Aztán sikerült megint visszazárkózni egyre, de végül 21:19-re a svájciaké lett az első szett.
A második szettben is tapadni tudnak a magyar lányok a svájciakra, a technikai szünetben volt a legnagyobb a különbség: három pont. Ezt követően azonban fokozatosan elhúztak a svájciak és 16:11-nél időt is kértek a Vasvári lányok. Sikerült is három magyar ponttal folytatni a meccset, jött is a svájci időkérés. 20:17-nél így is a svájciaknak volt meccslabdája, amiből kettőt sikerült hárítani, de a harmadikat nem.

Szabó D./Vecsey (14.)–Hmil/Lazarenko (ukrán, 3.) 0–2 (10:21, 11:21)
Vecsey Fanni nyitása után az ukránok szereztek vezetést, de gyorsan sikerült egyenlíteni. Sőt, egy Vecsey ásszal még a vezetést is sikerült megszerezni. Sőt, kettővel is mentek a mieink, de aztán 6:6-nál egyenlítettek az ukránok. Sajnos ezután át is vették a játék irányítását, a technikai szünetben 13:8 a javukra. Nyitásfogadásban bizonytalanodott el a magyar páros.
A második szettben is jól kezdtek a magyar lányok, a második térfélcserénél csak két pont volt a hátrányuk, de a technikaiban már öt.

Czene/Hajós (15.)–Konsztantopolu/Angelopolu (ciprusi, 2.) 0–2 (7:21, 13:21)
Czene Adri nyitásával kezdődött a meccs, a lányok 3:2-ig jól tartották magukat. A technikai szünetre viszont alaposan elhúzott a második helyen kiemelt ciprusi páros, és végül magabiztosan nyerte az első játszmát. A második szettet sem kezdték rosszul Alizék, de a térfélcserénél már öt pont a hátrányuk. A fordulás után viszont sikerült visszazárkózni kettőre. Amikor a mieink nappal szemben, játszottak, akkor viszont megint megint a ciprusiaknak ment jobban és visszaállt az ötpontos különbség. Hiába szereztek gyönyörű pontot Alizék, a másik pályáról pont átpattant a labda és Murphy törvénye, hogy ezt öt ciprusi pont követte. Időt is kértek a magyar lányok, ami valamit segített, de de így is simán nyertek a ciprusiak.
A másik párharcot a németek nyerték, így a magyar lányok ellenfelei svájciak lesznek.

Szombathelyi/Villám (16. kiemelt)–Nyström/Gusarova (ciprusi, 1.) 0–2 (10:21, 17:21)
A mieink közül elsőként az egy hete bajnoki címet szerző Szombathelyi Szandra és Villám Lilla lép homokra. Szombathelyi Szandi végezte el az első nyitást, de az első pont a ciprusiaké. Nem kezdtek túl jól a mieink az első kiemelt ellen, első pontjukat 0:4-nél érték el. A térfélcserénél hat, a technikai szünetben hét pont volt a különbség. Időt kértek Szandiék 17:8-nál. 20:10-nél jutottak szettlabdához a ciprusiak és egyből ki is használták.
A második szettel folytatódik a mérkőzés, az első pont most Villám Lilla blokkjával a miénk. Most jobban is kezdtek és tartják a lépést. Sajnos 5:4 után viszont sorozatban három ciprusi pont következett, ezért Lilláék időt kértek. A technikai szünetben öt ponttal vezetnek a ciprusiak. A pihenő jót tett, egyből két pontot szereztek a mieink. Az újabb térfélcserénél négy pont a különbség, de aztán Szandiék szereztek két pontot és időt kértek a ciprusiak. 18:16-ig remekül tartották a lépést Lilláék, de aztán két pontot a ciprusiak szereztek és meccslabdához jutottak. Az elsőt sikerült hárítani, a másodikat viszont értékesítették.
A csoport másik meccsén a svájciak győztek a szlovénok ellen, így a Lovsin/Morgan duó lesz Szandiék ellenfele 17 órától.

 

Az U20-as fiúk MEVZA-tornáján Mikuláss-Koch Marcell és Szabó Vilmos szlovén, az Éliás/Frányó páros cseh kettőssel találkozik majd a 11:20-kor kezdődő elődöntőben. Érdemes kijönni tehát szurkolni a magyaroknak! Az U18-asoknál a Polgár/Udvarhelyi kettős is bejutott a négy közé, akik szlovén párossal játszottak volna, de feladták a meccsüket, hogy Udvarhelyi a World Tour-on léphessen pályára. Végül Marciék a bronzéremmel vigasztalódhattak. Mikuláss-Koch és Szabó közben bejutott a döntőbe, de végül két szoros játszmában elvesztették azt a csehek ellen, csakúgy, mint az Éliás/Frányó duó a bronzmeccset. Így végül egy-egy ezüst- és bronzéremmel zárták a fiúk a tornát. Szombat-vasárnap pedig a lányok következnek ugyanezekben a korosztályokban.