Eb 2021: amit a szlovák válogatottról tudni érdemes…

Pénteken este 20:15-kor lép először pályára a magyar női röplabda-válogatott a bolgár. horvát, román és szerb közös rendezésű Európa-bajnokságon. A mieink első ellenfele Szlovákia lesz.

 

„Gyorsul, erősödik, sokkal merészebb a női röplabda, mint a korábbiakban” – nyilatkozta Juraj Mokry a szlovák szövetség honlapjának. A kiváló játékvezető karrierje csúcspontjához érkezett, ő vezette ugyanis a tokiói olimpián az Egyesült Államok-Brazília női teremröplabda-döntőt.

Mokry mellett a női csapatukra is büszkék lehetnek a szlovákok, amely hibátlan mérleggel, csoportjában Finnországot, Montenegrót és Koszovót megelőzve jutott ki az idei Európa-bajnokságra. Az együttes több játékosa is ismerős lehet a magyar röplabdabarátok számára, így például a szélső ütő Nikola Radosova, aki a Fatum-Nyíregyházával bajnoki címet és Magyar Kupát nyert idén, hazájában pedig az év legjobb röplabdázójának választották. Ugyancsak az ütők között szerepel Maria Zsernovics (Kostelanska), aki 2017 óta játszik az Extraligában, a Vasas Óbuda erőssége, ő is magyar bajnoknak és Magyar Kupa-győztesnek mondhatja magát. A feladójuk pedig az a Barbora Kosekova, aki két ízben Békéscsabán és egy rövid ideig a Nyíregyháza csapatánál is megfordult, játszott az olasz Trentino gárdájában is…

A szlovákoknak is külföldi, egészen pontosan olasz szakvezetője van Marco Fenoglio személyében, aki a fenti három játékos mellett Michaela Abrhamovának, Karolina Fricovának, Tereza Hruseckának, Skarleta Jancovának, Anna Kohutovának, Romana Kriskovának, Karin Palgutovának, Jaroslava Pencovának, Ema Smieskovának, Michaela Spankovának és Karin Sunderlikovának szavazott bizalmat.

Ami az európai ranglistát illeti, a szlovákok két hellyel megelőzik a mieinket, ők a 15. helyen állnak, mi a 17-en. Az utolsó egymás elleni meccsünk a 2019-es Eb-felkészülésre esett, s akkor Nyíregyházán 3:2-re nyertünk ellenük. Azt megelőzően viszont a 2016-os Savaria Kupán ők győztek 3:0-ra, mint ahogyan a 2012-es két-két felkészülési mérkőzésen, Poprádon, azt megelőzően pedig Miskolcon is ők nyertek.

A mostani lesz amúgy a két csapat 20. mérkőzése, s jelenleg a mérleg a mieink javára billen 10–9 arányban.

Amit még mindenképpen érdemes megemlíteni északi szomszédunkkal kapcsolatban, hogy Csehszlovákia szétválását követően az 1995-ös Európa-bajnokság selejtezősorozatában indultak először, de akkor még sikertelenül, csakúgy, mint a következő három alkalommal. Először a 2003-as kontinenstornára kvalifikálták magukat sikerrel, ahol a 12. helyen végeztek, a következő két Eb-n pedig egyaránt a 13. helyen zártak. Ezt követően azonban négyszer megint nélkülük rendezték meg a kontinensbajnokságot, míg két éve rendezőként a 12. helyen végeztek.

A találkozót a montenegrói Sonja Simonovska és az orosz Alekszej Paskevics vezeti.

 

A magyar női válogatott Európa-bajnoki programja
Augusztus 20., 20:15: Magyarország–Szlovákia; Tv: M4 Sport
Augusztus 21., 20:00: Magyarország–Svájc; Tv: M4 Sport
Augusztus 22., 20:00: Magyarország–Olaszország; Tv: M4 Sport
Augusztus 24., 17:00: Magyarország–Horvátország; Tv: M4 Sport
Augusztus 25., 18:00: Magyarország–Fehéroroszország; Tv: M4 Sport

A magyar női válogatott Eb-kerete
Centerek:
 Gyimes Zsófia (UTE), Papp Orsolya (Vasas Óbuda), Pekárik Eszter (Békéscsaba)
Feladók: Bagyinka Fanni (UTE), Király-Tálas Zsuzsanna (Vasas Óbuda)
Feladóátlók: Németh Anett (SC Potsdam, német), Vezsenyi Adrienn (Vasas Óbuda)
Liberók: Juhár Dalma (Vasas Óbuda), Tóth Fruzsina (Fatum Nyíregyháza)
Ütők: Kiss Gréta (Szent Benedek RA), Pallag Ágnes (VfB Suhl, német), Szakmáry Gréta (Aydin Büyüksehir Belediyespor, török), Szűcs Kinga (klub nélküli), Török Kata (Vasas Óbuda)