U19-es ob: hazai aranyak Szolnokon és Békéscsabán

Lejátszották a helyosztókat a fiú és leány U19-es Országos Ifjúsági Bajnokságon, Szolnokon és Békéscsabán. Mindkét helyszínen a vendéglátók csapata szerezte meg az aranyérmet.

 

A fiúk első helyosztója kezdetben eléggé egyoldalúnak mutatkozott. A Pénzügyőr az első két szettben öt-hatpontos előnyt kidolgozott, amiből a Sümeg-Dabronc együttese párat le tudott faragni a végére. 2:0 után kicsit kiengedte a találkozót a fővárosi csapat, az ellenfél pedig egyre jobban játszott, egyre több remek ütőpontot szerzett. Meg is nyerték a harmadik szettet. A formájuk kitartott a negyedik játszmára is, ahol 18:14-re is vezettek, és úgy tűnt, a Pénzügyőr a döntő harmadik napján lejátszhatja a harmadik ötszettesét, de végül sikerült fordítaniuk, és megnyerték a mérkőzést.

A harmadik helyért zajló találkozó nagyszerűen indult a Kecskemétnek. A szett elején kialakult öt-hatpontos távolságot dolgoztak ki a Kaposvár ellen, amit a végén növelni is tudták, így 1:0-ra vezettek. Az igazi „bronzcsata” azonban ezután kezdődött. Olyan szett következett, amit a Kaposvár minimális különbséggel, 25:23-ra tudott megnyerni, hogy aztán a következő játszmában a Bács-Kiskun megyei csapat is hasonló arányban hozza a szettet. A játékosokban is sok feszültség gyűlt össze, amit az egy-egy sárga lap mindkét oldalon remekül mutatott. A negyedik szettben a Kaposvár ragadta magához a kezdeményezést, és a játszma második felétől végig vezettek. A harmadik szettlabdájukat kihasználva kiharcolták a döntő játszmát, ahol nagyon nagy csatában győzni tudtak.

A döntőt a hazai Szolnok kezdte jobban, megnyugtató előnyt kidolgozva megnyerték az első szettet a DSE ellen. Mintha lemásolták volna a dunaújvárosiak ellenfelüket, a második játszmában ők tudtak nyerni majdnem hasonló különbséggel. 1-1. A harmadik szett újra a Szolnoké, 25:16-ra húzták be, majd a játszmában végig vezetve a DSE egyenlíteni tudott. 2:2. Jöhetett az ötödik szett, ahol a térfélcseréig kiegyenlített játék folyt, majd a szolnokiak magasabb fokozatba kapcsoltak és megnyerték a találkozót. Ezzel visszavágtak a DSE-nek a múltheti U21-es vereségért.

Fiúk, helyosztók
Az 5. helyért:
Sümeg-Dabronc–Pénzügyőr SE 1:3 (23, 21, -21, 24)
A 3. helyért: RÖAK Kaposvár-FINO–Kecskeméti RC 3:2 (-16, 23, -23, 22, 12)
Döntő: DSE Röplabda Akadémia-1–Szolnoki SPC 2:3 (17, -14, 16, -17, 10)

Végeredmény:
1. Szolnoki SPC-1
2. DSE Röplabda Akadémia-1
3. RÖAK Kaposvár-FINO
4. Kecskeméti RC
5. Pénzügyőr SE
6. Sümeg-Dabronc

 

A lányoknál mindhárom helyosztó négy szettig tartott. Először az MTK és a Kaposvár csapott össze, utóbbiak remekül kezdtek, s már 23:14-re is vezettek, amikor beindult az MTK és kis híján megfordította a játszmát, a végén a somogyiaknak örülniük kellett a 25:23-as sikernek is. Innentől kezdve viszont gyakorlatilag egy csapat volt a pályán, a második játszmát még viszonylag szoros játékkal, a következő kettőt azonban nagyon simán nyerte a fővárosi csapat, s szerezte meg az 5. helyet.

A bronzmeccset a Vasas kezdte jobban, de végül csak szoros végjátékban tudta kiharcolni a győzelmet. A másodikban feljavult a gödöllőiek nyitásfogadása és ennek köszönhetően aztán egyenlíteni tudtak. Ezt követően azonban megint gödörbe kerültek és bár a negyedik játszmában szorongatták a végig stabilan játszó óbudaiakat, végül elbuktak, s a bronz a Vasasé lett.

A döntő ezúttal sokkal szorosabb játékot hozott, mint egy héttel korábban a juniorfinálé. Bár a békéscsabaiak jól kezdtek, a szett közepén megtorpantak, s az UTE végül megfordította a játszmát. Ezután a lilák maradtak lendületben, s vezettek 11:3-ra, amikor viszont magára talált a BRSE, s innentől kezdve beindult a henger. A második játszmát még viszonylag szoros végjátékban, a következő kettőt viszont már magabiztosan nyerték a házigazdák, megvédve címüket, s idei második aranyérmüket megszerezve.

Lányok, helyosztók
Az 5. helyért: MTK–RÖAK Kaposvár 3:1 (–23, 13, 23, 17)
A 3. helyért: Vasas–Gödöllő 3:1 (22, –19, 14, 23)
Döntő: Linamar-BRSE–UTE 3:1 (–23, 21, 16, 15)

Végeredmény:
1. Linamar-BRSE
2. UTE
3. Vasas
4. Gödöllő
5. MTK Budapest
6. RÖAK Kaposvár