U19-es ob: a lányoknál és a fiúknál is megismétlődik a juniordöntő

Kialakult a helyosztók párosítása az U19-es országos bajnokság döntőiben. A fiúknál a házigazda Szolnok és a Dunaújváros, a lányoknál pedig a rendező Békéscsaba és az Újpest játszik majd az aranyéremért vasárnap délután.

 

A fiúknál Szolnokon az első keresztjátékban a Kaposvár találkozott a Sümeggel, és talán azt gondolhattuk az első szett után, sima somogyi győzelem lesz, azonban a Veszprém megyeiek nem adták fel. Ötpontos hátrányból felállva behúzták a második játszmát. Ezzel a csapat megnyerte első szettjét a szolnoki döntőben. A harmadik játszma ismét kaposvári fölényt hozott, a negyedik viszont küzdelmes, mozgalmas játékot, amiből a Kaposvár került ki győztesen, ezzel pedig az elődöntőbe jutottak.

A második keresztjáték sem volt sétagalopp egyik csapatnak sem. Egészen drámai csata kerekedett a Kecskemét és a Pénzügyőr között. Három szoros szett után 2-1-re vezettek a fővárosiak. A negyedik játszmában magabiztosan ütő, blokkoló, védekező Kecskemét 15 pontot engedett ellenfelének, úgyhogy jöhetett az ötödik szett. A Pénzügyőr négypontos előnyt dolgozott ki, 10:6-ra is vezetett. Azonban a Bács-Kiskun megyeiek folyamatosan erősödtek, zárkóztak, aminek egyenlítés lett az eredménye. 13:13 után a Kecskemét jutott meccslabdához, amit ki is használtak. A Pénzügyőr így a tegnapi csoportmeccs után ma is elveszítette döntő szettes mérkőzését.

A Kaposvár a mai második találkozóján a döntőbe jutásért lépett pályára a DSE ellen. Amilyen könnyedén hozták az első szettet délelőtt a Sümeg ellen, hasonló könnyedséggel veszítették el most az elődöntőben. A második játszmában aztán odatették magukat, a remek ütéseknek, dunaújvárosi hibáknak köszönhetően fej-fej mellett haladt a két csapat egészen a végjátékig. Csak a harmadik szettlabdát sikerült értékesíteni, így nagy előnnyel fordulhattak a harmadik felvonásra. Ott már a kissé elkeseredett, sok hibával játszó Kaposvár ellen fölényesen győztek.

A játéknap utolsó találkozója lelki hullámvölgyeket okozott a szolnoki Sportcsarnokba kilátogatóknak és az online követő nézőknek egyaránt. A Szolnok kezdett jobban a Kecskemét ellen, behúzták könnyedén az első szettet. A másodikat a Kecskemét nyerte, akik a játszma felénél kidolgozott előnyüket remekül megtartották. A harmadik szett újra a Szolnoké volt, sőt, a negyedikben mérkőzéslabdához is jutottak, de nem éltek vele. A Bács-Kiskun megyeiek koncentráltak, szettlabdához jutottak, amit értékesítettek is. Az ötödik játszma tartogatta a legnagyobb drámát. A Kecskemét komolyabb előnnyel a zsebében begyalogolhatott volna a döntőbe, hiszen 14:9-re is vezettek. A Szolnok innen állt fel, fordított és megnyerte a találkozót, így aztán megismétlődik a múlt vasárnapi juniordöntő.

Fiúk, keresztjáték:
RÖAK Kaposvár-FINO–Sümeg-Dabronc 3:1 (16, -22, 17, 21)
Kecskeméti RC–Pénzügyőr SE 3:2 (21, -20, -23, 15, 13)

Elődöntők:
DSE Röplabda Akadémia–RÖAK Kaposvár-FINO 3:0 (13, 25, 11)
Szolnoki SPC-1–Kecskeméti RC 3:2 (20, -23, 16, -24, 14)

A vasárnapi tervezett program:
11.00 Sümeg-Dabronc–Pénzügyőr SE (5. helyért)
13.00 RÖAK Kaposvár-FINO–Kecskeméti RC (3. helyért)
15.00 DSE Röplabda Akadémia–Szolnoki SPC-1 (döntő)

 

A lányoknál Békéscsabán a keresztjátékok hozták a nagyobb drámákat. Mindjárt az első meccsen borult is a papírforma, mert ugyan az A csoport másodikja, az MTK nyerte az első játszmát a Gödöllő ellen, a Pest megyeiek azonban fordítottak, a negyedik játszmára viszont teljesen szétestek, s a végén már a cseresor játszott. Az ötödik szettben 12:12-nél teljesen egyenlő volt az állás, a végén azonban a gödöllőiek szereztek három pontot és ezzel kiharcolták az elődöntőt.

A másik mérkőzés is ötjátszmás csatát hozott. Itt az A-csoport harmadikja, a Kaposvár vezetett már 2:0-ra két szoros játszmában, itt a harmadikat simázta le a Vasas, úgy, hogy a végén már a kaposvári cserék játszottak, s úgy tűnt, hogy ez kifizetődő a negyedik szettben, mert már héttel is vezetett a RÖAK, amikor feltámadtak a piros-kékek. Így is volt három meccslabdája a somogyiaknak, végül mégis kiharcolta a döntő szettet a Vasas. Ott avégén megint két meccslabdája volt a kaposváriaknak, azonban a Vasas ezúttal is fordított, s ők a harmadik meccslabdájukat kihasználva jutottak a négy közé.

A délutáni meccsek már nem hoztak akkora küzdelmeket. Igaz, a Gödöllő az első játszmában azért szorongatta a címvédő békéscsabaiakat – az előző nap egyim játszmában sem tudtak 13 pont fölé kerülni –, ezt követően viszont Wirhardt Oszkár úgy gondolta, hogy játszott már eleget ez a formáció, sok esélyük nincs ez ellen a BRSE ellen, ezért inkább a vasárnapi bronzmeccsre pihenteti a kezdőket, s a továbbiakban gyakorlatilag a cseresor játszott, amely mindkét szettben 11 pontig jutott, a BRSE viszont így szinte akadály nélkül jutott a fináléig.

A Vasasnál Halász Márta nem tartalékot, azonban a remekül játszó UTE ellen így sem volt sok esélye az óbudaiaknak, akik egyszer sem tudtak 20 pontig jutni. Így viszont megismétlődik az egy héttel korábbi juniordöntő párosítása. Az a finálé az egész torna legsimább meccsét hozta, hiszen a lilák hazai pályán összesen 36 pontig jutottak. Ráadásul abból a csapatból Kovács Lilla és a liberó Varga Viktória túlkoros, míg a BRSE ugyanazzal a csapattal léphet majd pályára vasárnap is. Ettől függetlenül szinte biztos, hogy ezúttal ilyen simán nem nyerhet majd a Békéscsaba, sőt, az UTE idegenben szeretne visszavágni a múlt heti újpesti vereségéért. Hogy ez sikerül-e nekik, az vasárnap délután derül majd ki.

Lányok, keresztjáték:
Gödöllő–MTK 3:2 (–25, 21, 18, –11, 12)
Vasas–RÖAK Kaposvár 3:2 (–23, –23, 8, 25, 17)

Elődöntők:
Linamar-BRSE–Gödöllő 3:0 (20, 11, 11)
UTE–Vasas 3:0 (16, 17, 19)

A vasárnapi tervezett program:
11.00 MTK–RÖAK Kaposvár (5. helyért)
13.00 Gödöllő–Vasas (3. helyért)
15.00 Linamar-BRSE–UTE (döntő)

Minden mérkőzés élőben követhető a hunvolley.tv honlapon!