U21-es ob: békéscsabai és dunaújvárosi boldogság

Befejeződtek az U21-es bajnokság küzdelmei: a junior leányok Újpesten, a fiúk pedig Kaposváron mérték össze erejüket, s végül a Békéscsaba és a Dunaújváros örülhetett.

 

A nap első mérkőzése hozta a torna leghosszabb mérkőzését, miután a budaörsiek rendre vezetéshez jutottak, ám a Vasas mindig egyenlített, az ötödik játszmában azonban a BDSE volt jobb, így s végül két évvel ezelőtti eredményüktől elmaradva ők szerezték meg az 5. helyet, a piros-kékek pedig ugyanúgy a 6. helyen zártak, mint legutóbb.

A bronzérmet a gödöllői lányok akarták jobban, akik két szoros játszmában, a kettő között pedig egy nagyon simában győzték le az eléggé féloldalas 1. MCM Diamant Kaposvárt.

Ha a vasárnapi első meccs volt a leghosszabb, akkor a döntő a legrövidebb találkozó a tornán. A címvédő és hazai pályán játszó UTE ugyanis ezúttal görcsösen játszott, s semmi nem is jött be nekik. Ezzel szemben viszont a Linamar-BRSE valósággal szárnyalt és az egész meccs során mindössze 36 pontot engedélyezett ellenfelének (ez 12 pontos játszmánkénti arány) A békéscsabaiak ezzel 2015 után másodszor nyerték meg a junior bajnokság aranyérmét.

Lányok, helyosztók
Az 5. helyért: BDSE/Emericus – Vasas SC 3:2
A 3. helyért: Gödöllői RC – 1. MCM-Diamant RÖAK 3:0
Döntő: Linamar-BRSE – UTE 3:0

Végeredmény:
1. Linamar-BRSE
2. UTE
3. Gödöllői RC
4. 1. MCM-Diamant Kaposvár
5. Budaörs
6. Vasas

 

A Vegyész és a Pénzügyőr két nappal korábban ötszettes mérkőzést játszott egymással. Az ötödik helyért lejátszott vasárnapi mérkőzést a Vegyész kezdte jobban, 5:0-vál kezdte a meccset, és az előny a játszma végéig megmaradt. A második szettben hasonló játékkal játszott a két csapat, fej-fej mellett álltak, de a játszma közepe a Pénzügyőrnek sikerült jobban, aki meg is nyerte a meccset. A harmadik játszma eleje a Vegyésznek ment jobban 16:11-re is vezetett a Barcika, mikor a PSE Hajagos Rajmund támadásai után elkezdtek zárkózni. Végül a budapesti csapat tudta ez a szettet megnyerni, így náluk volt az előny. A fordítás rányomta a terhet a VRCK játékosaira, ezt kihasználva a PSE meg tudott lépni és a 4-5 pontos előnyüket a szett végére 7-re növelték, és zárták le a meccset.

A házigazda csapat a szombati elveszített elődöntő után a bronzérmet szerette volna legalább megnyerni, így is kezdték a meccset. A DEAC tartotta a lépést, sőt, a vezetést is átvették, ám ekkor a FINO stílust váltott, és ismét a hazaiaknál volt az előny, végül azonban a debreceniek szereztek vezetést. A második játszma hasonlóan indult, de Iván Bence támadásaival meg tudott lépni a Kaposvár. 24:22 volt a Kaposvárnak, mikor a DEAC időt kért, és sikerült utolérni a házigazdát, és behúzni a szettet. A harmadik szett eleje nagyon egyoldalúra sikeredett, 8 pontos volt a FINO előnye 21:13-nál, a DEAC itt kezdett el igazán feljönni, de egyenlíteni már nem sikerült. A negyedik játszmában pedig már érződött a tét, a játszma végül Nagy Dávid nyitásrontásával ért véget, a kaposvári játékos pályán belülről szervált.

A DSE csapata izgatottan várta a döntőt, szerettek volna törleszteni a pénteki vereségért. A szurkolóknak köszönhetően végre ismét igazi röplabda hangulat volt a Kaposvár Arénában. A meccset az Újváros kezdte jobban, Boa és Balázs támadásainak eredménye a 6 pontos DSE vezetés volt. Ezután zárkózott a Szolnok, de időt kért Kövessy Balázs, és ez kizökkentette a Szolnokot, a DSE pedig kihasználva ezt megnyerte a játszmát. A 2. szettet fej-fej mellett kezdte a két hatos, a szett közepén tudott előnyt kialakítani a DSE, és sikerült nyerni ezt a játszmát is.
A harmadik felvonásban ismét az újvárosiak kezdtek jobban és Balázs Bálint támadásaival nagyobb előnyt szereztek maguknak. A mérkőzést Laczi Dominik zárta le, mivel az ütését követően a szolnoki oldalon pattant le a labda.

Fiúk, helyosztók
Az 5. helyért:
Pénzügyőr – VRCK 3:1
A 3. helyért: DEAC – FINO Kaposvár 3:1
Döntő: Dunaújvárosi SE – Szolnok 3:0

Végeredmény:
1. DSE Röplabda Akadémia
2. Szolnoki SPC
3. DEAC
4. FINO Kaposvár
5. Pénzügyőr SE
6. Vegyész RC Kazincbarcika