Férfi EL: Két szettes hátrányból győzte le Ausztriát válogatottunk

AMSTETTEN,AUSTRIA,21.MAY.21 - VOLLEYBALL - CEV European Silver League, OEVV international match, Austria vs Hungary. Image shows Clemens Ecker (AUT) and Kristof Horvath (HUN). Photo: GEPA pictures/ Manuel Binder

Győzelemmel kezdte meg szereplését a magyar férfi röplabda-válogatott az Ezüst Európa Ligában, méghozzá nem is akármilyennel. Amstettenben a házigazda Ausztria volt a mieink ellenfele, s bár a sógorok már 2:0-ra is vezettek, a Koch-legénység innen is fordított és bravúros 3:2-es sikert aratott.

 

FÉRFI EZÜST EURÓPA LIGA:
Ausztria – Magyarország 2:3 (23, 18, –20, –15, –13)
Amstetten. V: Novak (szlovén), Weickert (német).
AUSZTRIA: Berger 7, Jurkovics 20, Thaller 1, Kratz 15, Wohlfahrtstätter 10, Ecker 19. Csere: Kroiss, Ringseis (liberók), Schedl, Etlinger 1. Szövetségi kapitány: Ziga Kos.
MAGYARORSZÁG: Keen, Horváth K. 14, Szabó A. 8, Pesti 21, Gergye 7, Gacs 1. Csere: Bozóki, Kiss M. (liberók), Nagy J. 12, Magyar 4, Blázsovics 11. Szövetségi kapitány: Koch Róbert.
Edzői értékelés
Koch Róbert:
– Nehezen indult, de nagyon pozitívan zárult az első mérkőzésünk az Európa Ligában. Sajnos a sérülések miatt nehezen találom meg a csapatot. A stabilitás még mindig hiányzik a játékunkból, elég nagy a hullámvasút, de szerencsére ez jellemző volt az osztrákokra is. Az első két szettben nehezen találtuk az ellenszert az osztrákok játékára, a harmadik játszmától kezdve viszont nagyon komoly blokkmunkába kezdtünk és a fiúk kellően fel is hergelték magukat. Ez most két fiatal csapat volt, az osztrákokon az is meglátszott, hogy most nem játszottak Eb-selejtezőt.

 

Jól indult mérkőzés, több okos pontnak és két osztrák nyitásrontásnak köszönhetően 5:3-mal kezdtünk. Ezután fej fej mellett folyt a játék, de egészen 8:8-as állásig vezettük a mérkőzést, amikor sikerült kiegyenlíteni az ellenfélnek. Horváth hátsósoros bombája után 10:9-nél vettük vissza a vezetést, majd több szép megoldást is láthattunk Pestitől, Gergyétől és Szabótól is, de 14:13-nél Ausztria visszavette a vezetést, ekkor Koch Róbert szövetségi kapitány időt kért. 16:13-nál ismét hálóba szervált az ellenfél, de folyamatosan tarották a 3 pontos előnyt, amikor is 18:15-nél Pesti előbb egy jó ütéssel, majd egy ászértékű nyitással hozta vissza a csapatot a játékba. Nem sikerült azonban egyenlíteni, maradt a pár pontos különbség. 24:23-nál az osztrák kapitányt kért időt, ezután pedig nyitást rontottunk, így az osztrákok nyerték az első szettet. (25:23)

A második játszma is magyar ponttal indult, de folytatódott az elsőhöz hasonló egy pont ide-oda játék. Pár vitatható bírói döntés és ebből fakadó kizökkenés után 9:4-re húzott el a házigazda, ekkor kért időt Koch Róbert. Sajnos nem sikerült helyre rakni a játékot, 12:4-re vezetett már az ellenfél, amikor Nagy József érkezett Gacs helyére, majd már 14:4-es állásnál Blázsovics váltotta Horváthot, 15:4-nél pedig feladót cseréltünk, Magyar jött a pályára. Hosszú idő után Nagy szerezte az első, majd a második pontunkat is. Sok nyitást rontott az ellenfél és szereztünk pár látványos pontot is, így 19:12-es állásnál az osztrák kapitány kérte ki első idejét. Küzdött ugyan a csapat, de a szett már sajnos korábban elúszott, Ecker ütötte be a szettlabdát. (25:18)

A harmadik szett elejére maradtak a pályán a cserék, 3:1-es szakasszal kezdtünk. Közben Kiss Máté is pályára lépett liberó poszton. 5:4-nél vette át a vezetést Ausztria, de Nagy centertámadása után rögtön egyenlítettünk. Ezután azonban ismét elhúzott az ellenfél, s beállt a 3-4 pontos különbség. 13:9-nél ismét magyar időkérés következett. Ez jót tett a csapatnak, 13:11-re jöttünk fel, 14:14-nél pedig egy Horváth ász és egy rontott osztrák támadással egyenlítettünk is, a hazaiak pedig időt kértek. Szerencsére ez nem zavart meg minket, Magyar bravúros másodikra áthúzott labdájával 17:15-re mentünk el. Blázsovics ütött, majd Szabó blokkolt hatalmasat, 20:16-os magyar vezetésnél ismét osztrák időkérés következett. Ismét nem zökkentünk ki, maradt a négy-öt pontos különbség a végjátékban, főleg a remek centerblokkokat követően. Több poszton is cserélt a hazai csapat, de már nem tudtak visszajönni a játszmába, az első játszmalabdát Horváth egy parádés blokkal értékesítette! (20:25)

Blázsovics ászértékű nyitásával kezdődött a negyedik szett, majd 3:0-s magyar vezetésnél ki is kérte első idejét az osztrák kapitány. A magyar csapat azonban ott folytatta, ahol abbahagyta, 5:1-nél szereztek ismét pontot a hazaiak, de Pesti és Horváth villanásaival 8:2-re húztunk el. Magyar remek labdái után Nagy és Blázsovics folytatta a pontgyártást, 10:3-nál már a második idejét kellett kikérnie a hazaiaknak. Ekkor megrázták magukat a hazaiak, 11:6-ra feljöttek, de közelebb nem tudtak lépni, Pesti bombái után 18:11-es állásnál fordultunk rá végjátékra. Blázsovics gyártotta tovább a pontokat, a cserék pedig ezúttal sem tudtak segíteni a hazaiakon, sőt bele is hibáztak a végjátékba, és mi is kíméletlenül támadtunk. Ezúttal csak a második szettlabdát sikerült értékesíteni, de így is nagyon sima volt a vége. (15:25)

Szabó pontjával indult ezúttal a döntő szett. 2:2-es állásnál ismét egy vitatható bírói döntés után az egyébként nagyot játszó Pesti és az osztrák csapatkapitány kapott sárga lapot, majd mindkét csapat nyitást rontott. Nagy vert be egy centerlabdát, Magyar pedig hatalmasat blokkolt, de ezután fej fej mellett ment a két válogatott, végül 8:7-es magyar vezetésnél zajlott a térfélcsere. Folytattuk a remek játékot, 10:8-nál ki kellett kérnie idejét az osztrák kapitánynak. Pesti bombája után két osztrák pont következett, 11:11-nél pedig Koch Róbert kért időt. Sikerült is helyrerakni a játékot, Nagy kétszer is megbombázta a sarkot, 12:11, majd 13:12 ide. Blázsovics block-outja után 14:12-nél meccslabdához jutottunk, de ezt még nem sikerül értékesíteni, de a másodikat már igen! (13:15)

 

A csoport másik mérkőzésén: Horvátország–Luxemburg 3:1 (–29, 12, 16, 20)
A csoport állása: 1. Horvátország 3 pont (3:1 szettarány), 2. MAGYARORSZÁG 2 (3:2), 3. Ausztria 1 (2:3), 4. Luxemburg 0 (1:3)

(Földi Luca)