Zadarban, kiegyensúlyozott csoportban játszik női válogatottunk az Eb-n

Belgrádban megtartották a nyári női Európa-bajnokság csoportjainak sorsolását. A mieink Zadarban játszanak majd és viszonylag kiegyensúlyozott csoportba kerültek a házigazdák, Fehéroroszország, Olaszország, Svájc és Szlovákia társaságában.

 

Az idei női Európa-bajnokságot augusztus 18. és szeptember 4. között rendezik meg. Immár másodszor szerepel 24 válogatott az Eb-n, ami azt is jelenti, hogy az idei kontinenstornának is négy ország lesz a helyszíne. Az Európa-bajnokságon az első négy közé kell kerülni ahhoz a csoportban, hogy valaki bekerüljön a nyolcaddöntőbe. A sorsoláson Sarlós Márton, az MRSZ elnökségi tagja, a női válogatott csapatvezetője képviselte a magyar szövetséget.

Ami az ellenfeleket illeti, a legelőkelőbb helyen az olaszok vannak rangsorolva, akik 3. helyen állnak a ranglistán, és bronzérmesek voltak a legutóbbi Európa-bajnokságon is. Legutóbb amúgy meglehetősen régen, éppen két évtizeddel ezelőtt, 2001-ben találkozott a kélt csapat, Urbinóban világbajnoki selejtezőn az olaszok nyertek 3:0-ra.

A ranglistán a következő a házigazda horvát csapat, amely 9. helyen áll. Velük találkoztunk a legutóbbi Európa-bajnokságon és Budapesten ők nyertek 3:0-ra, de idén az Európa Ligában is egy csoportban vagyunk velük. A két évvel ezelőtti Eb-n a 11. helyen zártak.

A fehérorosz válogatott a 11. helyezett az európai ranglistán és velük is találkozunk majd a következő két hétben az Arany Európa Ligában. Legutóbb velük a 2017-es Európa-bajnokság előtti felkészülési mérkőzésen találkoztunk, amikor Minszkben nagy csatában ők győztek 3:2-re. Ők a 2019-es Eb-n csak a 22. helyen végeztek.

A szlovákok is megelőzik a mieinket a rangsorban, ők a 15. helyen állnak, mi a 17-en. A legutóbbi Eb-n ők is házigazdák voltak és ezt kihasználva 12.-ként zártak. Az utolsó egymás elleni meccsünk is éppen az Eb-felkészülésre esett 2019-ben, s akkor Nyíregyházán 3:2-re nyertünk ellenük.

Egyedül a svájci válogatottat előzzük meg, akik a 24. helyezettek a rangsorban. Viszont a legutóbbi Eb-n éppen egy hellyel zártak a mieink előtt, a 19. helyen. Az utolsó egymás elleni meccset még 2013-ban játszottuk, s akkor ők nyertek 3:2-re Izraelben, vb-selejtezőn, de végül mi nyertük meg azt a hatos tornát.

 

Vélemények a sorsolásról

Jakub Głuszak: – Kedvezően alakult számunkra a sorsolás több szempontból is! Egyrészt örülök annak, hogy nem az „A” csoportba, a halálcsoportba kerültünk, továbbá a helyszín sem rossz számunkra, hisz nem kell sokat utaznunk, ráadásul az utóbbi időben többször is játszott a válogatott Horvátországban. Remélhetőleg a szurkolók is el tudják kísérni a csapatot és remek hangulatot teremtenek majd a mérkőzéseinken. A kapott ellenfelekkel is elégedett vagyok, igaz, vannak közöttük nagyon erősek, de olyanok is, akik hasonló játékerőt képviselnek, mint mi. Utóbbiak ellen csak nüánszok, sőt, lehet, hogy a szerencse fog majd dönteni. Egy biztos, elbizakodottak semmiképp sem lehetünk, csak kemény munkával érhetjük el a célunkat: a továbbjutást! Fiatal csapatunknak a felkészülés során és a pályán is rendkívül sokat kell tennie ahhoz, hogy eredményesen szerepeljen a tornán!

Király-Tálas Zsuzsanna: – Jó érzéseim vannak a sorsolással kapcsolatban. Szlovákiával kifejezetten szerettünk volna játszani, mert több válogatott röplabdázójuk is a magyar bajnokságban szerepel. Zadar nagyon jó helyszín, viszont a szurkolóink mindenhova elkísérnek bennünket, úgyhogy nekik gyakorlatilag mindegy, hogy hol szerepelünk! Ám, a város közelsége miatt bízom abban, hogy még többen szurkolnak majd nekünk a helyszínen. Remélem, hogy nézők előtt játszhatunk! Hogy hogy teljesítünk majd? Minden a felkészülésen múlik, ott válhatunk igazi csapattá! Svájcot és Szlovákiát szerintem le tudjuk győzni, így meglehet a továbbjutás!