Péntektől az Európa Ligában szerepel férfi válogatottunk

sdr

Elutazott az ausztriai Amstettenbe a magyar férfi röplabda válogatott, amely a hétvégén az Ezüst Európa Ligában szerepel majd és három mérkőzést vív.

 

A csapat a vasárnap befejeződött Európa-bajnoki selejtezőt követően Szombathelyre tette át székhelyét, ahonnan busszal utaztak a fiúk a szomszédos országba.

A mieink sorrendben Ausztriával, Luxemburggal és Horvátországgal mérik majd össze erejüket, a jövő hétvégén pedig Luxemburgban csapnak majd össze velük. A csoportból az első helyezett jut biztosan a négyes döntőbe, illetve a két csoport jobbik második helyezettje. Ha a Final Fourt rendező Észak-Macedónia a másik csoportban az első kettő között zár (erre azért elég jó esély van), akkor elég biztosan a második hely a magyar csoportban is.

A keretben egyetlen változás van az Eb-selejtezők kezdetéhez képest: a vádlisérülést szenvedő Baróti Árpádot kell nélkülöznie Koch Róbert szövetségi kapitánynak, így végül 13 játékossal vágott neki a túrának a csapat.

„Sajnos idén rendhagyó módon az Eb-selejtezőket előbb rendezték, mint az Európa Liga-meccseket, így igazából a selejtezők szolgáltak felkészülésként az El-re, de ez mindenképpen a csapat javára vált – mondta el a kapitány ezzel kapcsolatban. – Mi egy szinttel feljebb léptünk tudásban, hiszen azért az elmúlt három-négy hét munkája most már érződik. Az ellenfelek is olyanok, akik velünk hasonló szinten vannak. Én azt várom, hogy ezúttal is előre tudjunk lépni néhány dologban.”

Ami az ellenfeleket illet, az osztrákokat testközelből ismeri a kapitány, hiszen három évig volt a válogatottjuk másodedzője.

„Sok újdonságot nem nagyon fognak tudni mutatni nekem. Hozzánk hasonlóan egy-két kulcsjátékos tőlük is hiányozni fog sérülés miatt, úgyhogy ők mindenképpen hasonló színvonalat képviselnek, mint mi. Luxemburg az teljesen sötét ló, egyetlen nagy nevű játékosuk van, aki az olasz élvonalban játszik. A horvátokról pedig azt kell tudni, hogy ismételten kijutottak az Európa-bajnokságra, ráadásul egyszer legyőzték a hollandokat is, szóval ők azért jobb játékerőt képviselnek. De szerintem velük vagyunk nagyjából egy szinten, azt pedig meglátjuk, hogy mire leszünk képesek ezen a hétvégén.”

Barótin kívül két kulcsjátékos, Gergye Roland és Pádár Krisztián sem teljesen egészséges, de a kapitány bízik abban, hogy rájuk már számíthat a hétvégén.

„Teljesen mindegy, hogy mit játszunk, minden a fejlődésünket szolgálja, és a hosszútávú céljainkhoz pozitívan járul hozzá.”

 

A magyar férfi röplabdaválogatott kerete:
Feladók:
Keen Cameron Illés (FINO Kaposvár), Magyar Bálint (LV Sport Pénzügyőr SE)
Ütők: Blázsovics Péter (VCA Amstetten – osztrák), Dávid Csanád (SCM Zalau – román), Gergye Roland (klub nélkül), Horváth Kristóf (FINO Kaposvár), Pádár Krisztián (Toray Arrows – japán), Pesti Marcell (OK Hoce – szlovén)
Liberók: Bozóki Bence (FINO Kaposvár), Kiss Máté (FINO Kaposvár)
Centerek: Gacs Dániel (Kistext), Nagy József (Kecskeméti RC), Szabó Alpár (TV Bühl Volleyball – német)

A program:
Ezüst Európa Liga, Amstetten (Ausztria)
05.21 20:25 Ausztria–Magyarország
05.22 17:30 Magyarország–Luxemburg
05.23 17:50 Magyarország–Horvátország
Luxembourg
05.27 17:30 Magyarország–Ausztria
05.28 20:00 Magyarország–Horvátország
05.29 20:00 Luxemburg–Magyarország