Megküzdöttek első győzelmükért – a csoport élén a Koch-csapat

Férfiválogatottunk is lejátszotta első Európa-bajnoki selejtezőjét. Koch Róbert csapata szetthátrányból fordítva győzte le Norvégiát és ezzel a sikerrel vezeti is a csoportot. A válogatott hatalmasat küzdött, a harmadik szettben 21:14-ről hétpontos hátrányból is fordítani tudott.

 

FÉRFI EB-SELEJTEZŐ:
Magyarország – Norvégia 3:1 (–23, 22, 23, 21)
Ludovika Aréna, 200 néző. V: Mokry (szlovák), Kovalcsuk (ukrán).
MAGYARORSZÁG: Magyar 1, Gergye 1, Szabó A. 7, Blázsovics 3, Pádár 29, Gacs 12. Csere: Bozóki (liberó), Horváth K. 17, Pesti, Keen 2. Szövetségi kapitány: Koch Róbert.
NORVÉGIA: Huus 12, Ostvik 5, Langlo 1, Kvalen 12, Raftevold 3, Takvam 25. Csere: Bergum (liberó), Espeland 1, Olimstad. Szövetségi kapitány: Tore Aleksandersen.
Edzői értékelés
Koch Róbert:
– Nehéz mérkőzés volt, mert egyáltalán nem tudtunk felkészülni a norvégokból, akiknek a játékosai egészen máshol játszottak, mint ami eredetileg a posztjuk. Az is érződött, hogy már két és fél éve nem játszottunk tétmeccset, erre rá is ment az első másfél szett, de aztán sikerült megtalálni a játékunkat, és a cserék is bejöttek. Holnap, a fehéroroszok ellen nehezebb dolgunk lesz, mert ők fizikálisan és technikailag is előttünk járnak, de azért őket is zavarba lehet hozni.
Tore Aleksandersen: – Tulajdonképpen saját magunkat vertük meg, mert hiába akadtak jó megoldásaink és periódusaink, néha könnyű labdákat és helyzeteket nem tudtunk megoldani.

 

A jelenlegi erőviszonyok mellett a norvégok számítanak a legkönnyebb ellenfélnek csoportunkban, azaz a továbbjutáshoz ellenük mindenképpen győznie kellett csapatunknak, és lehetőleg játszmavesztés nélkül. De ez bizony nem ígérkezett könnyű feladatnak, már csak azért sem, mert a két válogatott eddigi két találkozóját egyaránt az északiak nyerték.

Fej fej mellett haladt a két csapat az elején, először a mieinknek sikerült két ponttal meglépnie – elsősorban Pádár Krisztián bombáinak köszönhetően –, aztán a szett közepén a norvégoknak, ennél nagyobb különbség azonban nem alakult ki. A végjátékhoz közeledve is hol az egyik, hol a másik csapat állt jobban, sajnos 17:16-os vezetésünket követően egy 4:0-s norvég sorozat következett, s ezt a hátrányt már nem sikerült ledolgozni. Két szettlabdája volt az északiaknak, amiből az első egy rontott nyitás volt, a másodikat azonban sikerült kihasználniuk (23:25), s ezzel, minimális különbséggel, de az északiak szerezték meg az első részsikert.

A második játszmában a Gergye Rolandot váltó Horváth Kristóf maradt a pályán, s 4:2-re is vezettek az elején a mieink, de aztán megint gyorsan fordult a kocka. Nagyobb különbség ezúttal sem alakult ki, de 14:14 után – pedig egy labdameneten belül háromszor is bravúrral mentettek a mieink – megint kettő lett a norvég előny. Szerencsére sikerült fordítani és 21:19-nél Tore Aleksandersen időt is kért. Gacs Dániel két blokkjával azonban sikerült megduplázni a különbséget. Úgy tűnt, hogy a következő pont is a mieinkké, ám a videóbíró másképpen látta. Mielőtt azonban idegeskedni kezdtünk volna, Gacs villant újra és így három szettlabdája is lett a mieinknek. Az elsőt a norvégok hárították, a másodikat azonban Horváth úgy bombázta be, hogy még a videóbíró sem tudta megmenteni ellenfelünket (25:22).

A harmadik felvonás elején sem alakult ki komolyabb különbség, ám 10:8-as vezetésünket követően jött egy komolyabb hullámvölgy és ezt kihasználva sorozatban hatszor voltak eredményesek a norvégok, és ez gombócból is sok, nemhogy pontból. 21-nél már hét volt a különbség, valahogy nem akart beindulni a játékunk, és nem is az északiak szerezték a pontokat, hanem a mieink hibáztak az esetek többségében. Koch Róbert feladót cserélt, és ez után óriási fordulat következett, mert Blázsovics Péter nyitássorozatával – sorozatban nyolc pontot szereztek a mieink – sikerült fordítani. A mieink nyithattak a szettért és miután visszakerült hozzánk a labda, Keen Cameron tette át azt második érintésre – sikeresen (25:23).

Lendületben maradtak a mieink és a negyedik játszmában 5:1-re is elhúztak, de aztán jött egy megtorpanás és 6:6-nál egyenlő volt az állás. Szerencsére sikerült újítani, és 12:9-nél megint időt kellett kérnie a riválisnak. De ez sem hozott fordulatot: három-négy ponttal rendre a mieink vezettek. 21:17 után a norvégok két Challenget is kértek, de csak az egyiknél volt igazuk, s egy vendég nyitásrontás azt jelentette, hogy a mieinknek négy mérkőzéslabdája is volt. Egyet még hárítottak, de aztán egy újabb rossz szerva válogatottunk első norvégok elleni sikerét jelentette (25:21). A találkozó legjobbja a 29 pontig jutó Pádár Krisztián lett.

A csoport másik mérkőzésén a portugálok kétszer is szetthátrányból egyenlítve végül 3:2-re legyőzték a fehéroroszokat, így az első forduló után a magyar csapat vezeti a tabellát.