Megkezdődött a szabadtéri strandröpi idény – világranglista pontok az ob-n!

dav

A CEV és az FIVB is jóváhagyta az MRSZ „homologizációs” kérelmét a Strandröplabda Magyar Bajnoksággal kapcsolatban, azaz számos más tagállamhoz hasonlóan világranglista pontokat lehet majd szerezni a strandröplabda ob-fordulókon és a döntőn. Szombaton az idei első szabadtéri felnőtt B-kategóriás ranglistapontszerző versenyt rendezték Csepelen.

 

A Szabadkikötő–Friends Cup dobogóit tekintve csaknem teljesen beigazolódott a papírforma, hiszen a férfiaknál az első helyen kiemelt, országos bajnoki címvédő és a Kontinentális Kupa második fordulójára készülő Hajós Artúr és Stréli Bence (SRSE) diadalmaskodott, a fináléban a második kiemelt Nacsa Gábort (Strandsport SE) és Tóth Andrást (Penta-KSE) a döntő szettben legyőzve. A bronzérmes pedig a harmadik kiemelt Dóczi Domonkos és a tavalyi ob-ezüstérmes Oláh Botond (SRSE) lett, ők két Balázs, Benkő és Buday (SRSE) ellen nyertek.

A nőknél ugyancsak az első kiemelt, a tavalyi ob-bronzérmes Vasvári testvérek, Eszter és Zsófi (SRSE) diadalmaskodott, ám itt a fináléban a harmadik kiemelt Czene Adrienn (Ball Sport Club) és Ratkai Panna (Gödöllői RC) volt az ellenfelük, míg az utóbbiak ellen az elődöntőben vereséget szenvedő második kiemelt Gubik Hanna (Vasas) és Hajós Aliz (SRSE) végül bronzérmes lett Kovács Eszter (SRSE) és Márki Gabriella (MAFC) ellen diadalmaskodva.

 

Ami az az ob-fordulókon és a döntőn kiosztandó világranglista pontokat illeti, ez számos tagállamban már évek óta gyakorlat. Előfordulhat, hogy éppen ezek az „extra pontok” a jövőben megkönnyítik majd a nemzetközi porondon érdekelt magyar párosok szereplését, hiszen egyes esetekben előfordulhat, hogy ezen a pár ponton múlik egy kvalifikáció, esetleg egy jobb kiemelés a World Tour-versenyeken, s így végső soron ez akár jobb végeredmények elérését is segítheti.

Ez már 2014 óta tervben volt – most sikerült megvalósítani. Ebben szerepet játszott, hogy időközben sokat fejlődött az országos bajnokság és változtak a nemzetközi előírások is. Ilyen időtávlat mellett és annak tudatában, hogy ilyen korábban még nem volt, ez nevezhető „történelmi” újdonságnak is.

Mindez a játékosok és az egyesületek számára nem jár majd plusz feladatokkal, az FIVB által előírt teendőket az MRSZ végzi el. Legfeljebb a nemzetközi adatbázisban még nem regisztrált, ob-résztvevő játékosoktól lesz majd szükség egyszeri adatszolgáltatásra, de ezzel kapcsolatban mindenki kap majd részletes tájékoztatást a bajnokság előtti hivatalos kommunikáción keresztül.