Indulhatnak férfi strandröplabdázóink az olimpiai selejtező 2. körében

Bár két éve, Grúziában férfi és női strandröplabda válogatottunk egyaránt a harmadik helyen végzett a Kontinentális Kupa 1. fordulójában, amely akkor nem ért továbbjutást, a férfiak számára most mégis lehetőség nyílt, hogy ott legyenek a 2. fordulóban.

 

Az olimpiai selejtezőnek számító Kontinentális Kupában nemenként két páros képvisel egy nemzetet és két éve a fiúknál a Hajós Artúr/Benkő Balázs és az Oláh Botond/Stréli Bence, a hölgyeknél pedig a Lutter Eszter/Szombathelyi Szandra, illetve a Háfra Dominika/Szabó Dorottya kettősök képviselték színeinket. Előbbiek Belgium és Szlovákia, utóbbiak Norvégia és Törökország mögött lettek harmadikak a négyes csoportban, ami nem ért továbbjutást.

Azonban Oroszország idén áprilisban visszalépett a 2. fordulóban való indulástól, s mivel a nyolc csoportharmadik közül a mieink állnak a legelőkelőbb helyen a nemzetek ranglistáján, így a CEV a magyar szövetséget kérte fel beugrónak a 2. forduló 24. helyére, amelyet az MRSZ el is vállalt.

A szövetség döntésének értelmében a tavalyi országos bajnokság első két helyezett párosa, azaz a címvédő Hajós Artúr és Stréli Bence (SRSE), valamint Oláh Botond (SRSE) és az éppen most is Törökországban edzőtáborozó Soós Izsák (Ball Sport Club) képviseli majd színeinket a május 7-9. között a 2. forduló törökországi Izmirben megrendezendő A-csoport küzdelmeiben.

A nyolcas csoportban Anglia, Észtország, Lettország, Litvánia, Olaszország, Szlovénia és a házigazda Törökország szerepel még, s ebben a mezőnyben kellene az első öt hely valamelyikét megszerezni a 16-os döntőbe kerüléshez, amelynek végső győztese indulhat majd a tokiói olimpián.

A mérkőzések speciális, ún. „country vs. country” formában zajlanak: két ország 2-2 párosa játszik egymás ellen egy-egy mérkőzést. Az összecsapás győztese az az ország, amelynek párosai két mérkőzést nyernek. Ha az első két mérkőzés után az állás 1:1; akkor „aranymérkőzés” dönt a győztes országról, s az ott homokra lépő párosokat az adott ország szövetségi kapitánya jelöli ki.