Németh Szabolcs: „Nem érdemtelenül szereztük meg a bajnoki aranyat!”

Első teljes szezonját töltötte vezetőedzőként a Fatum Nyíregyháza együttesénél Németh Szabolcs, aki rögtön Magyar Kupát és bajnokságot nyert a csapatával. A büszke, boldog vezetőedző maximálisan együttérez a koronavírusjárvány sújtotta csabaiakkal, de úgy véli, hogy játékosai szezonbeli teljesítményükkel rászolgáltak a bajnoki címre. Kiemelte, hogy őket is sújtotta a járvány, volt, amikor nyolc emberrel kellett rangadót játszaniuk. Németh Szabolccsal beszélgettünk a szezon nehézségeiről és a jövőbeli terveiről.

Gratulálok a bajnoki címhez, igaz, nem egy szokványos szezonban, nem a szokványos módon lettek bajnokok…

Nagyon köszönjük! Igazából ezért dolgoztunk egész évben, a bajnoki cím volt a legfőbb célunk. Már a szezon elejétől azt kommunikáltuk, hogy mi bajnokságot szeretnénk nyerni, ezért dolgoztunk folyamatosan, aminek végül meg is lett az eredménye. Nem úgy készültünk, hogy végül nem a pályán dől el a bajnoki cím sorsa, de azt hiszem, hogy a pályán is hasonló eredményt értünk volna el. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy a pályán szerettünk volna győzedelmeskedni, így mindenben támogattuk a Békéscsabát. Folyamatosan egyeztettünk, hogy legyen meccs, ám a fertőzések miatt végül ez nem valósulhatott meg. Bár korábban mi is átestünk a fertőzésen, volt, hogy csak nyolc játékossal tudtunk kiállni, így ismerjük azt a szituációt, amibe a Békéscsaba került, ezért is igyekeztünk minden fórumon az együttérzésünkről biztosítani ellenfelünket. Azt azonban átérezni nem tudjuk, hogy milyen érzés emiatt lemaradni a bajnoki döntőről…

Az vitathatatlan, hogy a Nyíregyháza nagyszerű szezont produkált, ám vannak, akik szerint a zöld asztal mellett dőlt el a bajnoki cím… 

Ez kicsit rosszul esik, hiszen senki sem tehet arról, hogy a Békéscsabánál épp most ütötte fel a fejét a vírus, ami miatt aztán nem lehetett megrendezni a mérkőzéseket. A játékosaim egész szezonban fantasztikusan dolgoztak és mindent megtettek a siker érdekében, így nem mondhatja senki, hogy érdemtelenül szereztük meg a bajnoki aranyat. Ismerem a csapatom tudását, tudom, hogy mennyit és hogyan készültünk, ezért azt hiszem, hogy a pályán is hasonló eredmény született volna.

Ez az első teljes szezonja vezetőedzőként, és máris jöttek a sikerek, ami ráadásul jó játékkal párosult. Hogy sikerült ezt keresztülvinnie?

Már az előző szezonban lehetőséget kaptam, igaz, hogy csak tűzoltásra, így valóban ez volt az első teljes szezonom. Már az elején elmondtam, hogy férfi röplabdát szeretnék játszatni a csapatommal, emiatt sokan megmosolyogtak és szkeptikusak voltak, hogy ezt hogyan szeretném kivitelezni. Még a játékos-pályafutásom alatt kialakult bennem, hogy edzősödni szeretnék, és az is, hogy milyen röplabdát játsszon majd a jövőbeli csapatom: offenzív, agresszív támadásokra építő játékot szerettem volna. Még Hollósy Lászlótól (a Fatum Nyíregyháza korábbi vezetőedzője) megtanultam a szilárd védekezés alapjait, így erre tudtam építeni a támadójátékunkat. Fontos volt a kommunikáció az egész szezon során, hogy a játékosok megértsék, mit is szeretnék játszatni velük, sőt ők is kommunikáljanak. Nagyon jó játékosaim vannak, ám ez mit sem ért volna, ha nem tudom csapattá kovácsolni őket. Azt hiszem ez a szezon legnagyobb sikere, ennek köszönhetjük elsősorban a győzelmeinket. Szép lassan tudtam formálni a játékosokat és ők is formáltak engem, én is folyamatosan fejlődtem edzőként a szezon során. A klub nagyon nyitott volt minden újdonságra, amit fokozatosan építettünk be a játékunkba.

Adódik a kérdés: mennyire tudják ezt megőrizni ezt a játékstílust a következő szezonra? Mennyire alakul át a csapat?

Én azt kértem klubvezetéstől, hogy a céljaink eléréséhez mindenképp tartsuk meg a csapat gerincét, hiszen ezt a stílust, amit kialakítottunk, csak így tudjuk megőrizni és fejleszteni, ha ugyanazok a játékosok alkotják a csapatot. Ennek szellemében zajlanak az egyeztetések és szerződéshosszabbítások, reményeim szerint a csapat 80%-a együtt tartható. Akik távoznak, azok helyére erősebb játékosokat szeretnénk hozni.

És mik a célok a következő szezonra, szezonokra?

A szezon elején a bajnoki érem volt kitűzve célul, és szerettünk volna a Bajnokok Ligája selejtezőjében indulni. Amikor megtudtuk, hogy a magyar női röplabdázás erősödése folytán a magyar bajnok a BL-csoportkörben indul, az még nagyobb motivációt jelentett, hiszen Európa élklubjaival mérhetjük össze a tudásunkat. A BL magas színvonalából csak profitálni tudunk. Szeretnénk minél tovább ezt megtapasztalni, sőt tovább is jutni majd a csoportból a későbbiekben. Ám ehhez folyamatos címvédésre lesz szükség.

Baran Ádám, a BRSE klubelnöke ezt nyilatkozta, hogy a röplabdabarátok sokat veszítettek azzal, hogy elmaradt a bajnoki döntő, ami nagyon jó reklámja lett volna a magyar női röplabdázásnak. Egyetért?

Minden egyes szavával egyetértek. Ennél fenomenálisabb döntőt nem is kívánhattunk volna, hiszen két nagyon stabil és agresszív, jó röplabdát játszó csapat mérte volna össze az erejét, ahogy azt a Magyar Kupa döntőjében is láthattuk. Meg amolyan “mini” csatát vívhattunk volna Tóth Gáborral, aki jó barátom, korábbi játékostársam. Biztos vagyok benne, hogy folytatása következik a párharcnak. És valóban jó reklámja lett volna ez a döntő a röplabdázásnak, de a Fatum Nyíregyházával olyan embereket is elértünk, akiknek eddig semmi köze sem volt a röplabdához, ami jól mutatja, hogy a röplabda egyre népszerűbb és ismertebb Magyarországon.

Készítette: Janzsó Miklós