Pénzügyőr vagy Kaposvár? Jön a férfi bajnoki döntő!

A Magyar Kupa döntője után az Extraliga fináléjában is az LV Sport Pénzügyőr és a Fino Kaposvár találkozik egymással. Ismerkedjünk meg a két csapat közös történetével! Felvezetőnk a döntő előtt.

Újra összecsap az Extraliga döntőjében a Pénzügyőr és a Kaposvár. A 2016-17-es szezonban találkozott először a két csapat a férfi első osztályú röplabda-bajnokság döntőjében, akkor a három győzelemig tartó párharcban már 2:0-ás előnyre tett szert a Pénzügyőr, ám onnan az alapszakaszt az élen záró Kaposvár három meccset nyert zsinórban és lett az NB1 bajnoka. 

Az ezt követő két év a Vegyészről szólt: ellenfele előbb a Kaposvár, aztán a Pénzügyőr volt, míg a legutóbbi szezonban nem hirdettek bajnokot a koronavírus járvány miatt. Az elbukott bajnoki döntő utáni csonka szezonban jól teljesített a Pénzügyőr: az alapszakaszt hibátlanul zárták (legszorosabb meccseiket épp a Kaposvár ellen vívták) és vezették a középszakaszt is, mikor félbeszakították a bajnokságot, amelyben jó esélye lett volna a Pénzügyőrnek arra, hogy megszerezze története első bajnoki címét.

Így azonban ez a lehetőség egy évvel később jött el: az Extraliga idei kiírását domináló Pénzügyőrnek a rekordbajnok Fino Kaposvárt kell legyőznie ahhoz, hogy története első bajnoki elsőségét ünnepelhesse. A Magyar Kupa döntőjében nagyszerű teljesítményt nyújtva a Pénzügyőr már legyőzte a Kaposvárt, így ők várhatják jobb előjelekkel a párharcot.

A két bajnoki mérkőzésükből (3:0 és 3:2 a PSE javára) messzemenő tanulságokat levonni nem érdemes, hiszen a járvány és a sérülések sújtották mindkét csapatot, elsősorban a kaposváriakat, akik november elejétől január közepéig nem játszottak tétmeccset, utána azonban sikerült felpörögniük. A két csapat kaposvári mérkőzésén nem játszott a hazaiak orosz pontgyárosa, Vitalij Melnikov, akinek győztes mentalitása sokat érhet. A Pénzügyőr a brazil légiójában és Kovács Zoltán ponterős játékában bízhat (15 mérkőzésen 261 pontot szerzett). Nem könnyű átütni a Pénzügyőr védőfalát: a Pedrao-Kovács Zoltán tengely 53-szor blokkolta sikeresen az ellenfél támadásait, de a Kaposvár centere, Ilja Makarov is nagyon jó ebben a műfajban: ő egymaga 37-szer hiúsította meg az ellenfelek támadását.

Érdekesség, hogy a magyar válogatott két feladója Magyar Bálint (PSE) és Keen Camereon (Fino Kaposvár) korábban együtt játszottak Kaposváron, a két csapat első döntőjén még a Kaposvár sikeréért küzdöttek. Kovács Zoltán is játszott Kaposváron, ahol több bajnoki cím részese is volt. A Kaposvárnál többen is vannak, akik nyertek már bajnokságot, így Bozóki Bence és Bögöly Gábor négyszeres, Keen Cameron háromszoros, Kalmár Ákos és Kiss Máté pedig egyszeres bajnok. A kaposvári játékosok tisztában vannak az erőviszonyokkal, ám úgy látják, ha tudják a saját játékukat játszani és mindent beleadnak, akkor lehet keresnivalójuk.

Ruben Wolochin első magyarországi bajnoki döntőjére készül, míg a PSE vezetőedzője, Jókay Zoltán már rutinos: a Vasas női csapatát 11 alkalommal irányíthatta bajnoki döntőben, melyek közül négyszer győzedelmeskedett a csapata.

Az első mérkőzést húsvéthétfőn 19 órakor rendezik Budapesten, a mérkőzést a Hunvolley TV élőben közvetíti.

A két csapat legutolsó 5 mérkőzése:

2021.03.07. Kaposvár – PSE 0:3 (Magyar Kupa döntő)

2021.02.25. Kaposvár – PSE 2:3 (Extraliga)

2020.11.03. PSE – Kaposvár 3:0 (Extraliga)

2020.01.25. PSE – Kaposvár 3:1 (Extraliga)

2019.11.17. Kaposvár – PSE 2:3 (NB1 B csoport)

 

Készítette: Janzsó Miklós