Női U21-es ob-döntő: négy hely már elkelt

dav

A hétvégén rendezték a női U21-es bajnokság rájátszásának második, egyben záró körét. A négy csoport győztese automatikusan bejutott a május végi hatos döntőbe, míg a csoportmásodikak még játszanak egy elődöntőt, ahonnan az első kettő jut még be a fináléba.

 

Ha azt vesszük, akkor az A-csoportban meglepetés született, hiszen egy nem Extraligás csapat juniorgárdája nyerte meg a csoportot, azonban egyrészt a gödöllőiek a legutóbbi, két évvel ezelőtti döntőn is ezüstérmet szereztek, másrészt ugyan papíron megnyerték mind a négy mérkőzésüket, azonban a pályán egyszer odahaza vereséget szenvedtek az MTK-tól, azonban jogosulatlan szereplés miatt a fővárosiak végül mindkét akkori győzelmüket elvesztették. Így végül ők még a második helyről is lemaradtak rosszabb szettarányuk miatt. Az elődöntőbe tehát ebből a csoportból a MÁV Előre jutott be.

A B-csoportban két Extraligás nagyágyú, a Linamar-BRSE és a Fatum Nyíregyháza versengett a továbbjutásért a TFSE-vel. Ebből a hármasból végül azok a békéscsabaiak lettek a csoportelsők, akik a legutóbbi juniordöntőn a bronzérmet szerezték meg. Mostani mérlegük négy győzelem lett, és mindössze egy szettet veszítettek. A Fatum végül úgy volt második, hogy kétszer is legyőzte a TFSE-t, igaz, másodszor ehhez az ötödik szettre volt szükségük. Így viszont nekik is él még a remény a döntőbe kerülésre.

A C-csoportban az A-hoz hasonlóan „borult” a papírforma, hiszen a budaörsi lányok nagy bravúrral, ráadásul négy győzelemmel, és a BRSE-hez hasonlóan mindössze egy szettet veszítve, két Extraligás csapat, a Vasas és a DVTK elől szerezték meg a csoportgyőzelmet, s ezzel a döntőbe jutást. Itt a második hely a Vasasé lett, azaz még ők is továbbjuthatnak.

A D csoportban a címvédő UTE szerezte meg az első helyet, annak ellenére, hogy egy mérkőzést elveszítettek a Kaposvárral szemben, amely így azonos pontszámmal, de rosszabb szettaránnyal szorult a második helyre. Történetesen pont ez a mérkőzés volt a legutolsó találkozó, s igencsak komoly izgalmakat hozott, hiszen, ha a kaposvári lányok 3:0-ra győztek volna, akkor ők a csoportelsők. Már 2:0-ra vezettek, de végül a lilák hozták a harmadik játszmát, s ezzel eldőlt a csoportelsőség. A trió harmadik tagjának, az Eötvös DSE-nek itt csak epizódszerep jutott.

Összegezve tehát négy csapat, a Budaörsi DSE/Emericus, a Gödöllői RC, a Linamar-BRSE és az UTE már biztosította helyét a május 28-30. közötti fináléban – érdekesség, hogy pont ez a négy csapat végzett az első négy helyen, a legutóbbi, két évvel ezelőtti juniordöntőn Újpest, Gödöllő, Békéscsaba, Budaörs sorrendben.

Akkor a Fatum Nyíregyháza és a Vasas Óbuda jutott be még rajtuk kívül a hatos fináléban, s ennek a két csapatnak erre most is megvan az esélye. Akik a május 9-i elődöntőben ebben megakadályozhatják őket az az 1. MCM-Diamant Kaposvár és a MÁV Előre Bericap lehetnek.

Ami a helyszínt illeti, ebben még nincs döntés, de a hírek szerint jó esély van egy fővárosi, egészen pontosan újpesti rendezésre. Ami viszont már biztos, hogy idén a vírushelyzetre való tekintettel minden korosztályos ob-döntőn külön helyszínen rendezik a lányok és a fiúk küzdelmeit.