MK-elődöntő: drámai fordítás után nem borult a papírforma

A papírformának megfelelően a Fatum Nyíregyháza jutott elsőként a női Magyar Kupa döntőjébe, azonban a nyírségieknek kétszettes hátrányból kellett fordítania az UTE-val szemben.

 

Női Magyar Kupa elődöntő:
Fatum Nyíregyháza – UTE 3:2 (–24, –23, 13, 19, 8)
Ludovika Aréna, zárt kapuk mögött. V: Kiss Z., Árpás.
FATUM: Pintér 13, Najdics 1, Radosová 22, Ortiz 12, Lacombe 13, Vaszileva 14. Csere: Tóth F., Tóth D. (liberók), Varga E. 8, Francesco 1, Fuchs, Klaric 2, Lászlop. Vezetőedző: Németh Szabolcs.
UTE: Racskovszka 10, Bezsandolszka 11, Petőváry 12, Kojdová 11, Carabali 17, Bagyinka 2. Csere: Karabaseva, Balogh E. (liberók), Szabó L. 1, Boros, Villám Cs. Vezetőedző: Horváth András.

Alaposan meglepte az UTE a sokkal esélyesebbnek számító Fatumot, mert ugyan 4:2-re még a szabolcsiak vezettek, de ezt követően 9:1-es sorozatot produkáltak a lilák, mégpedig szinte átüthetetlen blokkjuknak köszönhetően. Németh Szabolcs ki is kérte mindkét idejét, s fel is zárkóztak két pontra a nyírségiek, de aztán megint hatra nőtt a különbség. Genesis Francesco és Varga Eliza harcba küldése hozta az újabb fordulatot, és 20:20-nál egyenlő volt az állás. Vezetni 24:23-nál vezettek először a nyírségiek, de ehhez kellett két rontott újpesti nyitás is. Azonban nem tudták kihasználni, sőt az UTE utána újabb két pontot szerzett, s ezzel meglepetésre, de teljesen megérdemelten nyerték a játszmát a lila-fehérek (24:26).

A nyírségieket sokkolta, az újpestieket pedig feldobta az első szett, mert a másodikat 7:1-gyel kezdték a lilák. Megint jött a kettős csere és megint jött a felzárkózás, s 13:12-re már a Fatum vezetett. De nem sokáig, mert megint jöttek az újpestiek, és ha nem is sokkal, de egy-két ponttal továbbra is náluk volt az előny. A végén két szettlabdájuk is volt, s bár az elsőt még hárították a nyírségiek, a másodikat Petőváry kihasználta (23:25).

Az utolsó szalmaszálat próbálta meg elkapni a Fatum a harmadik játszmában, de alaposan be is kezdtek, s az újpestiek ekkor nem is tudták felvenni velük a lépést. Ez a játszma végül nagyon simán a Fatumé lett, amely így továbbra is versenyben maradt a döntőbe jutásért (25:13).

A negyedik felvonásban megint a harcosabb Újpestet láthattuk, csakhogy most már nem a görcsös Fatum volt az ellenfelük. Ez azt eredményezte, hogy sokáig viszonylag szoros volt az állás, de 18:17 után állva hagyta ellenfelét a szabolcsi csapat és kicsikarta a döntő szettet (25:19).

És ha már idáig eljutottak, innen már nem engedték ki a kezükből a sikert, 8:4-nél cseréltek térfelet a csapatot, majd nyolc mérkőzéslabdájuk is volt, amelyből ugyan kettőt hárítottak a lilák, de aztán egy blockouttal Lacombe feltette az i-re a pontot (15:8).

 

Edzői értékelés
Németh Szabolcs: – Nagyon boldog vagyok, és nagyon örülök, hogy sikerült bejutnunk a kupadöntőbe. Abszolút azt kaptuk, amire számítottunk, azaz egy harcos, küzdős és felkészített Újpestet, és gratulálok is nekik, mert tényleg egy fantasztikus mérkőzés volt, és így kell bejutni a döntőbe. Ez is azt mutatja, hogy a magyar röplabdázás egy remek színvonalat képvisel. Megemelem a kalapomat a lányaim előtt, mert lehet, hogy az első két szettben nem azt játszottuk, amit tudunk, de megmutatták, hogy nem adják fel soha. Vert helyzetben voltunk, de innen is megcsinálták, úgyhogy hatalmas gratuláció a csapatomnak!
Horváth András: – Nagyon nehéz ilyen helyzetben bármit is mondani, hiszen 2:0-s vezetésről kaptunk ki 3:2-re. Rengeteg energiát raktunk bele az első két játszmába és sikerült is meglepnünk a Nyíregyházát, aminek örülök. Annak viszont nem, hogy mindezek ellenére nem sikerült bejutni a döntőbe és meglepetést okozni. Ettől függetlenül gratulálok a csapatomnak, mert végig küzdöttünk, megpróbáltunk visszajönni vert helyzetekből is, de sajnos rosszkor hibáztunk.