Kupadöntő: így látják az esélyeket az edzők és a játékosok

dav

Szombaton az elődöntőt játsszák a K&H Női Röplabda Magyar Kupa négyes döntőjében. Az UTE a Fatum Nyíregyházával, az 1. MCM-Diamant Kaposvár pedig a Swietelsky-Békéscsabával csap össze fináléba kerülésért. A döntő előtt az érintett csapatok vezetőedzőit és játékosait kérdeztük az esélyekről, s áttekintettük a klubok eddigi kupamúltját, valamint az idei fináléba vezető útjukat is.

 

Újpesti TE
A lila-fehérek a szakosztály újjáalakítása óta kétszer is bronzérmesek voltak, legutóbb éppen tavaly, amikor a Jászberényt győzték le a bronzmeccsen. A jogelőd Újpesti Dózsa viszont nem kevesebb, mint 12 alkalommal hódította el a trófeát a ’60-as évektől kezdve az 1987-es utolsó sikerig, s ezzel rekordernek számítanak a női mezőnyben.

Horváth András (vezetőedző): – Fontos állomás és fontos cél volt a csapat életében, hogy sikerüljön bejutnunk a négyes döntőbe. Innentől kezdve nekünk élveznünk kell a játékot, és a lehető legtöbbet kihoznunk saját magunkból. A legfontosabb célunk a következő két mérkőzésen, hogy a saját játékunkat megpróbáljuk ráerőltetni az ellenfelekre. Tudjuk, hogy három nagyon erős csapat van még rajtunk kívül, de szeretnénk meglepetéseket okozni. Minden erőnket és energiánkat bele fogjuk tenni ebbe a két meccsbe, a felkészülésünk nagyon jól sikerült. A Nyíregyháza ellen semmi veszítenivalónk nincs, hiszen a tavalyi döntőben elszenvedett vereségük utánk a teher inkább rajtuk van.

Bagyinka Fanni: – Nagyon boldogok vagyunk, hogy idén is sikerült bejutnunk a Magyar Kupa négyes döntőjébe. Gőzerővel és jókedvvel készülünk az elődöntőre, persze nagyon jól tudjuk, hogy a Nyíregyháza egy nagyon nehéz ellenfél lesz, de úgy gondoljuk, hogy nincs lehetetlen és szeretnénk a legjobb játékunkat nyújtani. A dobogón akarunk végezni és az a célunk, hogy minél fényesebb érem kerüljön a nyakunkba. Köszönjük a szurkolóink támogatását, innen távolról is, hiszen a járványhelyzetben nem tudnak ott lenni velünk, de így is gondolunk rájuk, és tudjuk, hogy szurkolnak nekünk.

Út a döntőbe:
nyolcaddöntő: – TFSE           3:0, 3:0
negyeddöntő:  – MTK            3:1, 3:0

 

Fatum-Nyíregyháza
A nyírségi klub eddig nyolc alkalommal nyerte meg a trófeát, a 2000-es években hatszor sikerült ez nekik majd 2018-ban és 2019-ben is ők emelhették magasba a serleget. Tavaly viszont hazai pályán alulmaradtak a Vasassal szemben.

Németh Szabolcs (vezetőedző): – Az Újpest eddig azt az arcát mutatta, hogy nehéz őket legyőzni, ami nekünk jó, hogy egy ilyen felkészültségű csapatot tudunk elemezni és felkészülni belőlük és talán nem fog meglepetés érni minket. De ez egy mérkőzés, és egy mérkőzésen ugyanolyan gömbölyű a labda nekik is és nekünk is, szóval először rajtuk kell majd túljutnunk. A lányok idén olyan magasra tették a mércét, hogy elég motiváció az a számukra, hogy ezt a szintet itt is megugorjuk. De, amit eddig elértünk, azért gyakorlatilag még nem osztanak semmit, mostantól viszont már nem lehet hibázni, innentől kezdve osztanak érmeket a győzelmekért a kupában és a bajnokságban is.

Tóth Fruzsina: – Nem szabad lebecsülni az UTE-t, mert vannak köztük fiatal ambiciózus játékosok, akikre oda kell figyelni. De ha a maximumot hozzuk ki magunkból, akkor nem lehet probléma. Úgy utazunk oda, hogy aranyéremmel szeretnénk hazatérni, s ez a célja mindenkinek a csapatban és ha mindenki a legjobb tudása szerint készül addig, akkor ez sikerülni is fog.

Út a döntőbe:
nyolcaddöntő:     – BVSC-Zugló                                3:0
negyeddöntő:      – Szent Benedek RA                       3:0, 3:0

 

1. MCM-Diamant Kaposvár
A kaposváriak történetük során először jutottak be a legjobb négy közé a Magyar Kupában, azaz bárhol végeznek, biztos, hogy ez lesz a legjobb helyezésük.

Szasa Nedeljkovics (vezetőedző): – Ebben a nehéz sorozatban, gondolok itt a bajnoki negyeddöntőre és a Challenge Kupa elődöntőjére, az volt a célunk, hogy minél előbb lezárjuk, és maradjon öt napunk felfrissülni és a felkészülésre. Lépésről lépésre kell haladnunk, először nagyon rá kell koncentrálnunk a szombati meccsre, mert vasárnap kupadöntőt akarunk játszani. Ez nem csak az én kívánságom, hanem ugyanezt érzem a csapaton is.

Király-Tálas Zsuzsanna: – Egy nagyon nehéz mérkőzésre számítok, hiszen nemrégiben két szoros mérkőzést is játszottunk a Békéscsabával. Felesleges kiindulni a végeredményekből, az a fontos, hogy kamatoztassuk azt a játékot, amit játszottunk ellenük, és ami sikeres volt, azt használjuk is ellenük szombaton. Úgy gondolom, hogy ez a Final Four ez egy jó rendszer, korábban is használták már ezt, és a jelenlegi helyzetben ez a legjobb megoldás. Mindig azt mondtam, hogy a kupadöntő az a magyar röplabda ünnepe, sajnos most nézők nélkül, de ettől függetlenül úgy gondolom, hogy így is nagyon nagy élmény lesz hétvégén pályára lépni.

Út a döntőbe:
nyolcaddöntő:     – MÁV Előre Bericap                     3:0, 3:1
negyeddöntő:      – Vasas Óbuda                            3:1, 1:3, aranyszett 15:12

 

Swietelsky-Békéscsaba
A csabaiak első érmüket éppen a Magyar Kupában szerezték, még 2014-ben egy bronzot, majd 2016-ban és 2017-ben meg is nyerték a trófeát, a következő két évben pedig döntőt játszottak. Tavaly viszont nem sikerült bejutniuk a négy közé.

Tóth Gábor (vezetőedző): – Elérkezett az idény legfontosabb része, amit mindannyian nagyon vártunk. Felkészülten és motiváltan várjuk a rendezvényt, győzni megyünk Budapestre, ennél a klubnál nem is lehet más a cél. De biztos vagyok benne, hogy a többi csapatnak is ez a szándéka. A szezon során bizonyítottuk, hogy bármelyik csapat ellen képesek vagyunk a győzelemre.

Pekárik Eszter: – A magyar Kupa négyes döntőjében való részvétel minden röplabdázónak extra motivációt jelent. A szezon eddigi részében jól teljesítettünk, de tudjuk, hogy a lényegi rész még csak ezután következik. Hosszú út ál mögöttünk, hiszen augusztus óta nagyon sokat dolgoztunk azért, hogy itt lehessünk, és learassuk a munka gyümölcsét. Úgy érzem, hogy a csapat motivált és elszánt, mindenki éhes a győzelemre. Azzal a határozott céllal utazunk Budapestre, hogy sikerrel vegyük az elődöntőt, majd azt követően a finálét és Békéscsabára hozzuk a serleget.

Út a döntőbe:
nyolcaddöntő:     – Gödöllői RC                                 3:1, 3:1
negyeddöntő:      – Diósgyőri VTK                             3:0, 3:0