Extraliga-hírmorzsák 7. rész

Megkezdődött az Extraliga rájátszása, és a Magyar Kupában is kialakult a legjobb négy mezőnye a nőknél, a férfiaknál még nyílt a negyedik helyért a csata az Extraligában. Heti összefoglalónk.

Férfi Extraliga:

Tovább él a címvédés reménye az LV Sport Pénzügyőr csapata számára a Magyar Kupában: hazai pályán 3:0-ra legyőzték a Vegyészt az elődöntő visszavágóján, így jöhetett az aranyszett, ahol 15:11-re a fővárosiak bizonyultak jobbnak, így ők játszhatják a döntőt a Kaposvár-Kecskemét párharc győztesével.

A MAFC elleni győzelemmel biztosította második helyét a FINO Kaposvár, így jó helyzetből várhatják a folytatást: hazai pályán a PSE, majd a DKSE lesz az ellenfelük. Jó helyzetből várhatják a Magyar Kupa elődöntőjének visszavágóját a Kecskemét ellen, hiszen a kaposvári mérkőzésen 3:0-ra győzött a FINO, magabiztos játékkal.

Nem sikerült győzelemmel búcsúzni az alapszakasz küzdelmeitől a MAFC-BME-nek: a FINO határozott játékkal tartotta otthon a három pontot. Ezzel eldőlt, hogy a harmadik helyen zárják az alapszakaszt.

Nem tudta megragadni a nagy lehetőséget Vegyész RC Kazincbarcika a Magyar Kupában a Pénzügyőr ellen. A hazai 3:1-es előnyt nem sikerült megtartaniuk, végül az aranyszett is a fővárosiaké lett. Toronyai Miklós vezetőedző azzal már elégedett, hogy a négy közé kerültek, de harcolni fognak a bronzéremért. A bajnokságban a Dunaújváros 3:0 arányú legyőzésével nagy lépést tettek a negyedik hely megszerzéséért: hogyha csütörtökön hazai pályán legyőzik a Kecskemétet, akkor ott lesznek a legjobb négy között.

A Kecskemét RC megtartotta esélyét a négy közé jutásra a DKSE legyőzésével, így a hátralévő két mérkőzés megnyerésével ott lehetnek a legjobb négy között. Nehéz a kecskemétiek helyzete a Magyar Kupában is: a kaposvári 0:3 után hazai pályán aranyszettre lesz szüksége a Kecskemétnek.

A Kecskemét elleni vereség után még halvány esélye volt a DKSE-nek, hogy negyedik helyen végezzenek, ám a Vegyész határozott és pontos játékának nem találták az ellenszerét. Az elvesztett első két szett után Tomanóczy Tibor ezért a fiataloknak adta meg az esélyt a bizonyításra a Vegyész ellen, akik ezt bátor játékkal hálálták meg és meg is szorították ellenfelüket.

A DEAC készül a Kecskemét ellen, hogy aztán a legjobb formájában várhassa az alsóházi rájátszást, és kiharcolja az Extraliga-tagságot.

Női Extraliga:

A FATUM-Nyíregyházának nem okozott gondot a DVTK legyőzése az Extraliga negyeddöntőjének első mérkőzésén. Hasonlóan könnyedén győztek az SZBRA ellen a Magyar Kupában, ahol a legjobb négy között az MTK-t legyőző UTE lesz az ellenfele. Közben a nyíregyházi utánpótlásból érkező 17 esztendős Bogár Dorina csatlakozott a FATUM felnőtt keretéhez.

Hazai pályán kezdte a negyeddöntős párharcot a  Swietelsky Békéscsabai Röplabda SE az SZBRA ellen: a mérkőzés 3:0 arányú békéscsabai sikert hozott. A párharc következő mérkőzését február 25-én rendezik Balatonfüreden. A BRSE érdekelt a Magyar Kupa végjátékában: a március 13-i elődöntőben a Kaposvár lesz az ellenfelük.

Az 1.MCM-Diamant Kaposvár az MTK ellen lépett pályára a negyeddöntő első felvonásán hazai környezetben. Ezúttal nem okozott gondot a Kaposvárnak a fővárosi kék-fehérek legyőzése, Szasa Nedeljkovics vezetőedző büszke is volt csapata teljesítményére, és ugyanezt a mentalitást és játékot várja az Alba Blaj elleni Challenge Kupa odavágó mérkőzésen, február 24-én. 

Nagyot küzdött a Vasas-Óbuda az UTE elleni negyeddöntős párharc első mérkőzésén. Ezúttal a piros-kékek jöttek ki jól a nagy küzdésből, és visszavágtak ellenfelüknek az alapszakasz végén elszenvedett vereségért. Sanja Popovic-Gamma egészen elképesztő 38 ponttal segítette győzelemhez csapatát!

Bár vereséggel indította a negyeddöntőt az UTE, a Magyar Kupában viszont kiharcolták a négy közé jutást az MTK ellen. A párharc visszavágóját 3:0-ra nyerték a lila-fehérek, így március 13-án a FATUM ellen harcolhatják ki a döntőbe jutást. 

Sem a Magyar Kupában, sem az Extraligában nem jött össze a győzelem az MTK-nak: a kupában az UTE ellen nem jött össze a bravúr, és most a Kaposvárt sem tudták meglepni, ahogy azt az alapszakasz végén tették. A párharc vasárnap, február 28-án folytatódik.

Nem sikerült a bravúr Szent Benedek Röplabda Akadémia csapatának a FATUM elleni kupanegyeddöntőben: az esélyesebb nyírségiek 3:0-ra győztek hazai pályán is. Bár a BRSE ellen három szoros szettben kaptak ki a negyeddöntő első mérkőzésén, Kormos Mihály nagyon elégedett volt csapatával, aki szerint meccsről-meccsre javulnak.

A DVTK a FATUM ellen kezdte meg a negyeddöntős szereplést, ám az esélyesebb nyíregyházi csapat végül könnyedén győzött hazai pályán. A felek február 25-én folytatják Miskolcon.