Aranyszettben jutott a Magyar Kupa elődöntőjébe a Diamant

Drámai véghajrában, Aranyjátszmában jutott történetének első Magyar Kupa-elődöntőjébe az 1. MCM Diamant Kaposvár. Pedig a címvédő Vasas Óbuda ledolgozta hátrányát és ugyanúgy 3:1-re győzött, mint az első meccsen a somogyiak, azonban az aranyjátszmában a Kaposvár diadalmaskodott 15:12-re. Ugyanezért a tétért a Szent Benedek RA lesz a Fatum-Nyíregyháza ellenfele.

 

Női Magyar Kupa negyeddöntő, visszavágó:
Vasas Óbuda – 1. MCM-Diamant Kaposvár 3:1 (–20, 22, 21, 22); Aranyjátszma: 12:15
Folyondár utca. V: Horváth M., Tillmann.
VASAS: Zernovic 17, Giota 11, Gamma 26, Török K. 17, Strunjak 7, Fábián 4. Csere: Juhár (liberó), Kiss G. Vezetőedző: Jakub Gluszak.
DIAMANT: Király-Tálas 3, Szűcs K. 11, Bodovics 1, Helics 28, Kliszura 9, Kharchenko 17. Csere: Szpin, Hegyi (liberók), Kump 2, Matics 5, Kalmár, Szedmák 1. Vezetőedző: Szasa Nedeljkovics.

Az első szettben fegyelmezetten és pontosan játszottak a somogyiak, akik végig irányítottak és 25:20-re nyertek. A térfélcsere után is a Diamant diktálta a tempót, és az elején megszerzett előnnyel sikerült sokáig ügyesen sáfárkodni. De 18:14-es vezetésnél megtört a lendület, a hazaiak pedig megragadva az utolsó esélyt, a maguk javára tudták fordítani az eredményt (25:22).
A harmadik játékrészre egy láthatóan feltüzelt Vasas ment fel a pályára, de még a somogyiaknak sem volt okuk a szomorkodásra. Egymást érték a remek labdamenetek, és felváltva estek a pontok. A folytatásban a fővárosiak elléptek három egységgel, Nedeljkovics edző pedig rögtön időt kért. Matics beállása új színt hozott a játékba, de továbbra is a Vasas járt előrébb három-négy ponttal. Átmenetileg sikerült ugyan fordítania a Diamantnak, a hajrában azonban ismét a címvédő akarata érvényesült (25:21).
Helics blokkjával indult a negyedik szett, válaszként azonban öt hazai pont következett. A fővárosiak szinte minden kaposvári támadást kivédekeztek, Gamma-Popovics pedig igazi vezér volt a pályán. A vendégek keresték önmagukat és a sok hiba mellett csak egy-egy villanásra futotta az erejükből ezekben a percekben (25:22).
Az aranyszettre maradt tehát a döntés, és kétségtelenül a Vasas várta lélektanilag kedvezőbb helyzetből a kupanegyeddöntő utolsó felvonását. Itt azonban egy új összecsapás kezdődött, és a kaposváriak mindent beleadtak, aminek meg is lett az eredménye. A Diamant már az elején előnybe került és nem engedte ki a kezéből az irányítást: 7:11 után még egyszer felcsillant a remény a Vasas előtt 12:13-nál, de aztán nem volt megállás, és Matics pontja után elkezdődhetett az önfeledt ünneplés (12:15). A Diamant ismét történelmet írt, hiszen a Challenge Kupa mellett először jutott be a Magyar Kupában is a legjobb négy közé.

Edzői értékelés
Jakub Głuszak:
– Elégedettnek kell lennünk, mert ahhoz képest, hogy milyen messze voltunk az aranyszett-től, ki tudtuk harcolni. Ott talán egy kicsit több szerencse és egy picivel jobb játék kellett volna. Küzdöttünk, jól játszottunk, remélem, a folytatásban is így fogunk egymásért küzdeni. Gratulálok a Kaposvárnak a továbbjutáshoz, de a saját csapatomnak is.
Szasa Nedeljkovics: – A biztosan megnyert első szett után a másodikban 19:15 után a Vasasnak sikerült megtörnie a játékunkat és onnantól kezdve magabiztosan lehozta a meccset. Az aranyjátszmát ugyanakkor végig mi uraltuk, sikerült pluszenergiákra találnunk, így a klub történetében először ott vagyunk a Magyar Kupa legjobb négy csapata között. Jó és színvonalas mérkőzést játszottunk, csak a szurkolókat hiányolom a szezon eleje óta, ők még adtak volna egy plusz adrenalint a találkozónak. Mindkét csapatnak gratulálok én is.

Továbbjutott a Kaposvár Aranyjátszmával.

 

Nyolcaddöntő, visszavágó:
Szent Benedek RA – Budaörsi DSE 3:0 (12, 13, 20)
Balatonfüred. V: Halász R., Varjasi.
Továbbjutott a Szent Benedek kettős győzelemmel.

 

A női elődöntő párosítása ágrajz szerint:
MTK/UTE – Szent Benedek/Fatum Nyíregyháza
Swietelsky-Békéscsaba – 1. MCM-Diamant Kaposvár

 

HETI PROGRAM:
Február 10., szerda
19:00 Kecskeméti RC – MAFC-BME (férfi Magyar Kupa negyeddöntő, visszavágó)

Február 11., csütörtök
18:00 Vegyész RC Kazincbarcika – Fino Kaposvár (férfi Extraliga); Tv: hunvolley.tv

Február 13., szombat
16:00 Budaörsi DSE – Gödöllői RC (női NB I)
17:00 Dunaújvárosi KSE – Debreceni EAC (férfi Extraliga); Tv: hunvolley.tv
18:00 Swietelsky-Békéscsaba – 1. MCM-Diamant Kaposvár (női Extraliga)
18:00 MAFC-BME – LV Sport Pénzügyőr (férfi Extraliga); Tv: hunvolley.tv
18:00 TFSE – Jászberény VT (női NB I)
18:30 MTK Budapest – Újpesti TE (női Magyar Kupa negyeddöntő, 1. mérkőzés)

Február 14., vasárnap
16:00 Dág KSE – MEAFC-Miskolc (férfi NB I)
17:00 MÁV Előre-Bericap – PTE-PEAC (női NB I)