Légióskörkép I. – 8 csapatban 40 légiós a női Extraligában

Január 31-én, azaz vasárnap éjfélkor lezárult az átigazolási időszak Magyarországon. Ebben a bajnoki idényben tehát már nem lehet új játékost igazolni, vagy csapatot váltani. Ezek után, szokásainkhoz híven idén is elkészítettük körképünket arról, hogy mennyi külföldi röplabdázónak kértek játékengedélyt. Sorozatunkat a női Extraligával kezdjük.

 

Szent Benedek RA: 8
Miona Dimitrics (szerb)
Courtney Herbin-Baker (kanadai)
Natasa Szevarika (szerb)
Marija Szkorics (szerb)
Nevena Szkorics (szerb)
Pol Nelmaira Valdez (venezuelai)
Dubravka Vukoja (szerb)
Kory White (kanadai)
A legnagyobb légióshalmozó az újonc balatonfüredi csapat, ahol nem kevesebb, mint nyolc külföldi is játszik. Közülük azonban Dimitrics és a Szkorics testvérek több éve a klubnál röplabdáznak, még mindig utánpótlás korú játékosok és az iskoláikat is Magyarországon végzik. A légiósok között a szerbek dominálnak, hiszen öten is déli szomszédjainktól érkeztek, emellett két kanadai és egy venezuelai játékos is Andrea Milodanovics vezetőedző rendelkezésére áll.

Fatum Nyíregyháza: 7
Sina Fuchs (német)
Sara Najdic (szlovén)
Neira Ortiz (Puerto Ricó-i)
Nikola Radosová (szlovák)
Varga Elizabet Lenke (romániai)
Ralica Vaszileva (bolgár)
Karla Klarić (horvát)
Az éllovas szabolcsiaknál hét külföldi játszik, miután Genesis Francesco már röplabdában is magyarnak számít. Sajnos ugyanez még mindig nem mondható el Varga Elizáról… Érdekes módon a hét játékos hét különböző országból érkezett.

Swietelsky-Békéscsabai RSE: 6
Marta Drpa (szerb)
Tina Grudina (szlovén)
Manolina Konsztantinu (ciprusi)
Barbora Koseková (szlovák)
Lindsey Vander Weide (amerikai)
Katyerina Zsidkova (ukrán)
A második helyen álló békéscsabaiak hat külföldi játékost foglalkoztatnak, s ők is mind különböző országból érkeztek. Náluk volt egy kényszerű váltás is, miután az azeri Anastasiya Bezsonova súlyos sérülést szenvedett, ezért szerződést bontottak vele.

Vasas Óbuda: 6
Sila Caliskan (török)
Sanja Gamma (horvát)
Aikaterina Giota (görög)
Szanja Kalicsanyin (szerb)
Ema Strunjak (horvát)
Maria Zernovic (szlovák)
A bajnoki és Magyar Kupa-címvédő piros-kékeknek ugyancsak hat külföldi játékosuk van, bár várhatóan Szanja Kalicsanyin még februárban röplabda magyar lesz. Náluk is volt egy szerződésbontás: a Puerto Ricó-i Jennifer Nogueras távozott a téli szünetben. A hat játékos öt országból érkezett, a horvátoktól jött kettő.

Újpesti TE: 5
Veronika Bezsandolszka (bolgár)
Valerin Carabali (kolumbiai)
Galina Karabaseva (bolgár)
Petra Kojdova (cseh)
Vangelia Racskovszka (bolgár)
A lila-fehéreknél öt légiós játszik, s a bolgárok dominálnak, akik hárman is vannak. Rajtuk kívül a már régi bútordarabnak számító kolumbiai Valerin Carabali és a visszatérő cseh Petra Kojdova alkotja a kontingenst.

1. MCM-Diamant Kaposvár: 4
Adela Helics (szerb)
Olena Kharchenko (azeri)
Szara Kliszura (szerb)
Tatjana Matics (szerb)
A kaposváriaknál csak annyi légiós van, amennyi egyszerre a pályán szerepelhet, azaz négy. Eredetileg négy szerb játékos állt Szasa Nedeljkovics rendelkezésére, de a téli szünetben Dubravka Djurics helyére az azeri Olena Kharchenkót szerződtették.

Diósgyőri VTK: 4
Carly Beddingfield (amerikai)
Jeane Horton (amerikai)
Eleni Kontura (görög)
Mojca Pene (szlovén)
Az újonc diósgyőriek az ősszel két amerikai játékossal kezdtek, de miután nem jöttek az eredmények (tíz meccsen mindössze két szettet nyertek), a téli szünetben egy görög válogatott feladóval, a korábban a Vasast is megjárt Eleni Konturával, illetve egy szlovén ütővel erősítettek, s idei három bajnokijukból kettőt meg is nyertek.

MTK Budapest: 0
A felsorolásból nem maradhat ki az MTK, amely egyedüli csapatként kizárólag magyar játékosokat foglalkoztat.

 

Összesen tehát 40 külföldi játszik a női Extraligában, ami öttel több a tavalyinál. Akkor viszont 20 nemzetet képviseltek, most 18 országból érkeztek. A legtöbben Szerbiából jöttek, szám szerint tízen, míg Bulgáriából és Szlovéniából 4-4, az Egyesült Államokból és Horvátországból 3-3, Görögországból, Kanadából és Szlovákiából két-két játékos érkezett, míg tíz nemzetet egy röplabdázó képvisel. A tavalyihoz képest új országnak számít Ciprus, Görögország, Németország és Szlovénia, viszont az előző idénnyel ellentétben Ausztriából, Brazíliából, a Brit Virgin-szigetekről, Dániából, Kubából és Lengyelországból most nincs játékos a bajnokságban.

Szerbia                        10
Bulgária                        4
Szlovénia                      4
Egyesült Államok           3
Horvátország                3
Görögország                 2
Kanada                         2
Szlovákia                      2
Azerbajdzsán                1
Ciprus                          1
Csehország                   1
Kolumbia                      1
Németország                 1
Románia                       1
Puerto Rico                   1
Törökország                  1
Ukrajna                        1
Venezuela                     1

Sorozatunk második részében a férfi Extraligában játszó légiósokkal foglalkozunk.