Két szoros szett után búcsúzott a BRSE a CEV-kupától

Monzában a CEV-kupában a legjobb nyolc közé jutásért csapott össze a Swietelsky-Békéscsaba a házigazda Saugellával. A csabaiak a második játszmában túlórára kényszerítették, a harmadikban pedig szinte végig vezetve, csak a végjátékban maradtak alul nevesebb ellenfelükkel szemben.

 

CEV-kupa nyolcaddöntő:
Saugella Monza – Swietelsky-Békéscsaba 3:0 (16, 27, 22)
Monza. V: Konsztantinosz (görög), Weinberger (svájci)
SAUGELLA: Carraro 3, Orthmann 17, Meijners 9, Van Hecke 19, Danesi 5, Heyrman 5. Csere: Parrocchiale (liberó), Squarcini 3, Negretti 1, Begic 1, Obossa 1. Vezetőedző: Marco Gaspari.
BRSE: Koseková, Glemboczki 4, Vander Weide 17, Drpa 8, Grudina 5, Pekárik 2. Csere: Molcsányi (liberó), Konsztantinu 5, Cicic. Vezetőedző: Tóth Gábor.

A nyolcaddöntőben a sorozat egyik végső esélyese, a Saguella Monza várt Molcsányi Ritáékra, amely együttes az olasz pontvadászatban is a legjobbak közé tartozik.

Az első két pontot a házigazdák szerezték, majd Marta Drpa köszönt be csabai részről. Mivel továbbra is az olasz együttes dominált, így 7:2-nél időkérésre kényszerült a BRSE. Jó tett a fejmosás, csökkent a különbség, de továbbra is a Monza járt előrébb. Amikor ismét kezdett nyílni az olló, újabb időkéréssel, majd cserével próbálkozott Tóth Gábor. Konsztantinu jött Glemboczki helyére, aki rögtön ponttal mutatkozott be. A hazaiak igazolták jó hírüket, összességében megérdemelten nyerték a szettet (25:16).

A második etap eleje kiegyenlített csatát hozott 7:6-nál cserél az olaszok mestere is. A hazaiaknál a belga válogatott átlója Van Hecke parádézott, míg a csabai szekeret Vander Weide tolta leginkább, aki támadásai mellett hatalmas blokkokat is kiosztott. Olvadt az olasz előny, 11:10-nél Gaspari rendelte magához tanítványait. 11:11-nél a challenge system segítségét kérte a csabai kispad. Ez még a hazaiaknak kedvezett, azonban 12:13-nál így is átvették a vezetést! Fej fej mellett haladtak a csapatok, sőt 16:18-nál második idejét is kikérte a Monza. Bátran, jól és mindennemű megilletődöttségtől mentesen játszott a BRSE. Hatalmas küzdelem, óriási adok-kapok alakult ki, minden egyes ponttért meg kellett küzdenie a feleknek, szinte tapintható volt a feszültség. 24:25-nél szettlabdához jutottak a csabaiak, de kivédekezték az olaszok! Végül horrorisztikus izgalmak után a Monza minimális különbséggel behúzta a második játékrészt (29:27).

A harmadik szett elején újfent a BRSE dominált. Molcsányi Rita megmutatta, hogy miért tartják nemzetközi szinten is jó liberónak, de a saját nevelésű Glemboczki Zóra is letette a névjegyét. Cseréltek az olaszok, ahol még a kispadról is Európaklasszisok szálltak játékba. Nem adták olcsón a bőrünket a csabai lányok, de a hajrához közeledve pontról pontra olvad előnyük. 20-nál már egyenlőt mutatott az eredményjelző. Végül a hazai pálya minden előnyét élvező ellenfél bírta jobban a hajrát, s nyerte meg a harmadik szettet, ezzel a mérkőzést is (25:22).

Edzői értékelés
Marco Gaspari: – Nehéz bajnokságban veszünk részt, sűrűek voltak az előző napjaink. Felkészültünk a ma esti találkozóra, tudtuk, hogy egy erős csapat ellen lépünk pályára. Ezt be is bizonyították a szettek szorosságát nézve. A játék képét látva a Békéscsaba megérdemelte volna egy szettet.
Tóth Gábor: – A második és harmadik szettben reális esélyünk volt játszmát nyerni. Úgy gondolom, hogy ezt meg is érdemeltük volna, másrészt a kezünkben is volt a lehetőség. Komoly erőbedobásra késztettük ellenfelünket, nem vallottunk szégyent és hasznos tapasztalatokkal gazdagodtunk.

 

HETI PROGRAM:
Január 27., szerda
18:00 Vegyész RC Kazincbarcika – LV Sport Pénzügyőr (férfi Magyar Kupa elődöntő); Tv: Hunvolley.tv
19:00 DVTK – UTE (női Extraliga)
19:30 MAFC-BME – Kecskemét (férfi Magyar Kupa elődöntő); Tv: Hunvolley.tv

Január 29., péntek
17:00 Szent Benedek RA – FATUM Nyíregyháza (női Extraliga); Tv: Hunvolley.tv

Január 30., szombat
17:00 MTK Budapest – DVTK (női Extraliga)
17:00 Dunaújváros – Fino Kaposvár (férfi Extraliga); Tv: Hunvolley.tv
18:00 MAFC-BME – Vegyész RC Kazincbarcika (férfi Extraliga); Tv: Hunvolley.tv
18:00 TFSE – Budaörs (női NB I)
18:00 Vidux-Szeged – KISTEXT (férfi NB I)

Január 31., vasárnap
17:00 Vasas Óbuda – 1. MCM Diamant Kaposvár (női Extraliga); Tv: Hunvolley.tv
17:00 MÁV Előre Bericap – Gödöllő (női NB I)
18:00 UTE – FATUM Nyíregyháza (női Extraliga); Tv: Hunvolley.tv