Mozgáslehetőség és online sportkihívások diákoknak – indul a Diákolimpia GameTime2!

Az iskoláskorú gyerekek aktivizálására újra elindítja online játékát a Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ). A nyolc sportágban, egyenként tizenkét kihívással induló Diákolimpia GameTime2 a felfüggesztett diáksportversenyeket, közte a Diákolimpiát igyekszik pótolni a résztvevő sportolók és pedagógusok számára. A kihívásokat ezúttal is kiváló élsportolók mutatják be, így a sokszoros válogatott, Európa Liga-győztes, kétszeres Eb-résztvevő Sándor Renáta mellett többek között Dzsudzsák Balázs, Hanga Ádám, Baji Balázs, Ligetvári Patrik, Kovacsics Anikó, Lukács Viktória, és az MDSZ elnöke, Balogh Gábor is. A projekt az EMMI Sportért Felelős Államtitkársága támogatásában valósul meg.

 

A koronavírusjárvány újabb hulláma miatt sajnos az ősszel induló Diákolimpia® versenysorozatot – a tavalyi szezonhoz hasonlóan ismét – kénytelen volt felfüggeszteni az MDSZ, így több mint százezer diák és pedagógus tétlenül várja az edzések és versenyek újraindulását. 2020 tavaszán ebben a helyzetben sikerrel zajlott le a Diákolimpia® első online játéka, amelyre mintegy 1100 diák több mint 7000 videót küldött be, teljesítve ezzel a nyolc sportágban közzétett kihívásokat. A pozitív tapasztalatokra építve döntött úgy az MDSZ, hogy a játék újraindításával a lehetőségekhez mérten igyekszik kárpótolni a sportoló, versenyezni szerető diákokat.

A Diákolimpia GameTime2 kihívásai szintén nyolc sportágban – labdarúgás, kézilabda, kosárlabda, röplabda, asztalitenisz, torna, atlétika és multisport – került meghirdetésre. A játék ezúttal a Diákolimpia® versenyrendszeréhez igazodik, vagyis 3-3 körzeti, megyei és országos gyakorló feladatot, illetve minden szinthez kapcsolódóan egy-egy összetettebb feladatot tartalmazó döntőt kell teljesíteni a diákoknak, és a teljesítésekről szóló videókat fel kell tölteni a program weboldalára (www.gametime.diakolimpia.hu). A leglelkesebb résztvevő diákok, a legtöbb tanulót bevonó pedagógusok ezúttal pontokat gyűjthetnek, amelyeket sportszerekre, sportruházatra és elektronikai eszközökre válthatnak be. A kihívások a Diákolimpia III-IV. korcsoportjának életkorához (10-14 év) igazodnak, így a játékban hivatalosan ez a korosztály tud részt venni, hiszen az ezekben a korcsoportokban induló tanulók rendszerint az összes diákolimpiai résztvevő mintegy felét teszik ki. A programhoz ezúttal is örömmel csatlakoztak az érintett sportági szakszövetségek, valamint a sportágak legismertebb hazai képviselői: a futball gyakorlatokat Dzsudzsák Balázs, a kézilabda kihívásokat – egyúttal a jövő évi hazai férfi kézilabda Európa-bajnokságot is népszerűsítve – Kovacsics Anikó, Lukács Viktória és Ligetvári Patrik, a kosárlabda challenge-eket Hanga Ádám és Studer Ágnes, a röplabdát Sándor Renáta, a tornát Böczögő Dorina és Balázs Krisztián, az atlétika feladatokat Baji Balázs és az MDSZ elnöke, az olimpiai ezüstérmes öttusázó Balogh Gábor, az asztalitenisz kihívásokat Majoros Bence mutatja be, a multisport kihívások közzétételére pedig ezúttal is Dombi Rudolf kajakozó olimpiai bajnok vállalkozott. Az élsportolók mellett ezúttal a GameTime tavalyi sportági nyertesei is lehetőséget kaptak, hogy 1-1 kihívást bemutassanak. A programot az MDSZ saját közösségi média csatornáin népszerűsíti: a Diákolimpia Facebook-on, az MDSZ YouTube csatornáján, és a fiataloknak szóló DO60 Instagram és Tiktok csatornákon. A kampány a freestyle BMX-versenyző, és Exatlonból ismert Kempf Zozo kihívásával indult.

Minden sportolni, versenyezni szerető gyerek és tanár nehezen viseli a lassan egy éve tartó nehéz helyzetet, amelyre lehetőségeinkhez mérten igyekszünk reagálni mi is.” – nyilatkozta Balogh Gábor, az MDSZ elnöke. „A tavalyi jó példa alapján bízunk benne, hogy az izgalmas feladatok, a challenge-ekre invitáló példaképek és az értékes jutalmak megmozgatják a gyerekeket és tanáraikat is, és rengeteg ügyes résztvevőt tudunk majd díjazni a játék végén!” A korai videófeltöltésért három értékes nyeremény: egy JBL hangszóró, egy elektromos roller és egy iPad 8 kerül kisorsolásra, a sportágak legügyesebb versenyzői többek között válogatott felszereléseket, fülhallgatókat, rollereket nyerhetnek, a sikeresen toborzó pedagógusok pedig okosórákat, sportszereket, sportruházatot szerezhetnek a gyűjtött pontokért. A részletes program a részvételi szabályzattal együtt a http://www.gametime.diakolimpia.hu oldalon olvasható.