Döntő: Kaposváron szerezte meg a vezetést a Pénzügyőr

Meglepő, 3-1-es győzelmet aratott a címvédő Fino Kaposvár otthonában a Pénzügyőr együttese a férfi röplabda bajnoki döntő első mérkőzésén. A fővárosiak stabil, kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtottak, és extra-pontokra is futotta az erejükből. Az egyik fél harmadik sikeréig tartó párharc szerdán folytatódik a fővárosban.
RÖPLABDA, FÉRFI NB I, DÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS:
Fino Kaposvár – Pénzügyőr 1:3 (–25, 24, –22, –19)
Kaposvár, 400 néző. V: Mezőffy, Bátkai Katona.
Fino: Bozóki 17, Nagy J. 5., Keen 4, Dávid Z. 15, Vajda 7, Kalmár 22. Csere: Deák (liberó), Bögöly. Vezetőedző: Demeter György.
Pénzügyőr: Kiss D. 5, Bokor 5, Tóth A. 5, Bagics 12, Kovács S. 11, Takács G. 16. Csere: Ronkainen (liberó), Kiss N., Torma, Szalai 3. Vezetőedző: Weczera Csaba.
Az eredmény alakulása. I. játszma: 4:8, 13:16, 23:24. II. játszma: 8:5, 16:12, 22:24. III. játszma: 4:8, 16:15, 20:24. IV. játszma: 8:4, 16:15, 18:24.
Az egyik fél három győzelméig tartó párharcban a Pénzügyőr vezet 1–0-ra

Nyugodtabban kezdett a negyeddöntő és az elődöntő nyolc mérkőzése után is pihenten érkező Pénzügyőr, és az első technikai szünetre négy ponttal ellépett a címvédőtől. A hazaiak Nagy József és Keen Cameron blokkjával zárkóztak fel egy pontra, Nagy remek nyitásával pedig az egyenlítés is összejött. 12:12 után a tavaly még somogyi színekben aranyérmet nyerő Bagics Balázs adott új lendületet a fővárosiaknak, a túloldalon pedig a balkezes reménység, Kalmár Ákos köszönt be. A szett harmadik harmada 13:16-ról indult, és amikor a Fino már-már utolérte ellenfelét, Takács Gergely rendre pontosan célzott. A somogyiak vezetőedzője, Demeter György 18:21-nél kért időt, és türelmesebb játékot kért fiaitól. Kovács Sándor blokkja után már 19:23 állt a táblán, nem sokkal később, két elütött labdának köszönhetően aztán egyenlített a Fino. 23:23 után Bagics juttatta szettlabdához övéit, Dávid viszont gyorsan válaszolt. Újra Bagics következett, aki előbb pontot ütött, majd a hálóba szervált. Dávid ugyancsak elrontotta a felugrásos nyitást, Vajda hibája aztán a vendégek javára döntötte el a játszma sorsát (25:27).

A Fino az első szettben egy alkalommal sem tudott vezetni, és a térfélcsere után is a budapestiek szerezték az első pontot. Vajda nagy blokkjával először került előnybe a házigazda, a folytatásban pedig fej-fej mellett haladt a két csapat. Nagy József ütötte a nyolcadik pontot, 12:10-nél pedig először járt két egységgel előrébb a házigazda. Nem ment ezekben a percekben a vendégeknek, a kaposváriak pedig éltek a kínálkozó lehetőséggel. A Fino biztosan őrizte megnyugtató előnyét, a fővárosiak azonban ezúttal sem ismertek lehetetlent, és 19:19-nél befogták riválisukat. 20:20-ról indult a hajrá, és Tóth András ezúttal is villant: rögtön nyitott két ászt. Pontos nyitásfogadás után Torma alakította 21:23-ra az eredményt, Kiss Dániel pedig kiharcolta a 24. pontot is. Kalmár szépített, Bozóki egyenlített, így újra a ráadás döntött a győzelem sorsáról. Kalmár Ákos kiváló nyitásainak köszönhetően végül a Fino örülhetett a végén (26:24).

A térfélcsere után újra Pénzügyőr-percek következtek: a Weczera-tanítványok a ponterős Takács vezérletével már 8:4-re vezettek az első technikai szünetben. Kalmár látványos blokkjával két pontra jött fel a Fino, és a fiatal játékos a folytatásban is nagyszerű megmozdulásokkal tartotta a lelket együttesében. Az újabb fordulatról Szalai Szabolcs gondoskodott: a tapasztalt röplabdázó három foghatatlan nyitásával újra a vendégek kerültek előnybe. Kovács sánca után 19:23 állt a táblán, de a hazaiak nem adták fel, és szép labdamenetek végén szerzett pontokkal közelítettek ellenfelükhöz. Kovács mégis beütötte a 24. pontot, Bagics pedig bebombázta a labdát a somogyiak térfelére (22:25).

A negyedik játékrészben jobban kezdett a Fino, és féltve őrizte 2-3 pontos előnyét. Mindkét oldalon meg-megvillantak a játékosok, Kalmár pedig tovább folytatta a szorgos pontgyűjtést. A fővárosiak egyáltalán nem törtek meg, továbbra is saját játékukat játszották, és a második technikai szünetben már ők vezettek két egységgel. Bagics Balázs nyitásai újabb extra-pontokat hoztak a Pénzügyőrnek: a hazaiak nem tudtak mit kezdeni a szervákkal. A vendégek 14:20 után már nem engedték ki a kezükből az újabb bravúros győzelmet: Bokor blokkja meccslabdát ért, Bagics pedig pontot tett a mérkőzés végére (19:25).

Demeter György: – Ragyogóan nyitott a Pénzügyőr, és végig koncentráltan játszottak. Mi ezzel sajnos nem tudtunk mit kezdeni. A mi nyitásaink nem voltak olyan hatásosak, mint az előző mérkőzéseken. Gratulálok nekik, de felálltunk mi már ennél nehezebb helyzetből is. Megyünk tovább, szerdán pedig vissza kell vágnunk.

Weczera Csaba: – Nagyon örülök a győzelemnek. Mindkét csapatban volt egy kis drukk a meccs elején, de aztán mi felszabadultan játszottunk, ott volt az öröm az arcokon, aminek meg is lett az eredménye. Több meghatározó játékosunk kiváló szervákkal lepte meg az ellenfelet. Nagyon nehéz lesz a folytatás, mert az nyilvánvaló, hogy a következő meccsen a kaposváriak ennél jobb teljesítménnyel fognak majd kirukkolni.