Parádés meccsen a Fatum szakította meg a csabai sorozatot

Három mérkőzést játszottak le a női Extraligában. A bajnokság rangadóján az éllovas és eddig veretlen Swietelsky-BRSE a második helyen álló Fatum Nyíregyházát fogadta, s magas színvonalú, fordulatos és izgalmas mérkőzésen a vendégcsapat győzött négy játszmában, ezzel megszakítva a csabaiak sorozatát. A Diamant és a Vasas magabiztos, háromszettes sikert aratott az UTE és az MTK ellen.

 

Női Extraliga:
Swietelsky-BRSE – Fatum-Nyíregyháza 1:3 (–23, 27, –23, 22)
Békéscsaba. V: Bátkai-Katona, Tillmann.
BRSE: Pekárik 17, Drpa 9, Glemboczki 11, Grudina 10, Koseková 2, Vander Weide 23. Csere: Molcsányi (liberó), Cicic. Vezetőedző: Tóth Gábor.
FATUM: Pintér 7, Najdics 2, Radosová 19, Ortiz 16, Lacombe 13, Vaszileva 17. Csere: Tóth F., Tóth D. (liberók), Francesco 1, Varga E. 10, Fuchs. Vezetőedző: Németh Szabolcs.

Nagyon erősen és határozottan kezdett a Nyíregyháza, amely villámgyorsan elhúzott 4:1-re, Tóth Gábor, a BRSE edzője rögtön időt is kért. Hiába próbálkozott Vander Weide és Drpa is, a Pintér, Lacombe falról szinte minden visszavágódott. Aztán ha nem is könnyen, de beleerősített a Csaba, néhány labdamenettel később már az egyenlítésért támadhatott a kék-fehér csapat. A csabaiak védekezése is feljavult, egy remek blokk után 10-nél egyenlő lett az állás, majd Grudina szemtelen ütése után a meccs során először a BRSE vezetett, mire Németh Szabolcs, a vendégek trénere is időt kért. Újra Pintérék vették kézbe az irányítást és 11:14-nél megint jöhetett a csabai edző időkérése. Nem úgy tűnt, hogy még egyszer vissza tud jönni a BRSE, mert a szabolcsiaknál Ortiz, Vaszileva és Radosová változatlan szorgalommal gyártotta a pontokat. Aztán mégis, Grudina blokkja, majd Vaszileva pontatlan ütése után már újra egál volt (20:20) az állás, ekkor Németh Szabolcsnak akadt egy kis mondanivalója. A hajrát a Fatum nyitotta meg, de a Csaba az ősszel rá jellemző módon nagyon küzdött. Szettlabdához a Nyíregyháza jutott, Ortiz sáncolása után. Vaszileva pontot érő megmozdulását követően – ahogy az októberi mérkőzésen –, úgy most is a Nyíregyházáé lett az első szett.

A csabaiak még egyszer nem akarták elkövetni azt a hibát, amit az első játék elején, alaposan belekezdtek, Pekárik Eszter aktív közreműködésével 3:0-ra, majd 5:2-re is vezettek. Ismét Vaszileva vette kézbe az irányítást a látogatóknál és egy 3:0-s rohammal csapata le is faragta a hátrányt. Izgalmasan alakult a folytatás is, a Fatum Pintér Andrea pontjaival tapadt vendéglátójára, 10:7-nél mégis a nyírségi trénernek kellett időt kérnie. A meccs addigi legjobb periódusát élte át a BRSE, amely Glemboczki ászával már öt egységgel vezetett. Apró, de biztos lépésekkel zárkózott a Nyíregyháza, a játszma derekán lőtávolságba is került, időszerű volt Tóth Gábornak magához hívni a tanítványait. A csabaiak szerencséjére a nemrég beállt Inneh-Varga kétszer is belehibázott, de továbbra sem dőlhettek hátra a viharsarkiak. A mindkét csapat számára létfontosságú 2. játszma utolsó szakaszára négyre nőtt a Csaba előnye, ami pillanatokon belül elolvadt, mert a nyíregyháziak sorozatban három blokkot is bemutattak. Idegőrlő percek következtek: felváltva jutottak szettlabdához a csapatok, a BRSE háromszor, a Fatum kétszer, a végén Inneh Varga ütése hosszúra sikeredett és egyenlő lett a szettarány.

Továbbra is magas színvonalú csata zajlott, a 3. felvonást a Fatum kezdte jobban, majd a BRSE egy 4:0-ás sorozattal igyekezett erőt demonstrálni. A Csaba 2-3 ponttal mindig az ellenfele előtt járt. A játszma derekán és a hajrá kezdetén is elléptek négy ponttal a hazaiak, amit sikerült elherdálni, a szett utolsó szakaszában ismét a szabolcsiak álltak jobban. Végül Ortiz juttatta játszmalabdához a vendégeket és ugyanő sáncolt pontot érően, ekkor már biztossá vált, hogy pontot szerez a Nyíregyháza.

A 4. felvonásban sem lankadtak a látogatók, akiknél ezúttal Lacombe Zsófia vitte a prímet. A csabai lányok 2-3 pont távolságból követték Németh Szabolcs együttesét. Pekárik állt a csapat élére, társaival fordított, de az öröm csak pillanatokig tartott, mert a koncentráltabbnak tűnő vendégek ismét átvették az irányítást. A csabaiak mindent megpróbáltak, hogy kikényszerítsék az 5. szettet. Grudina két ászt érő nyitásával és Vander Weide remek ütéseivel fordítottak, de ismét a nyírségiek pillanatai következtek. Lacombe előbb szett-, és mérkőzéslabdához juttatta csapatát, majd a döntő pontot is megszerezte.

Edzői értékelés
Tóth Gábor:
– Kétszer is nagy előnyt adtunk le, ami ezen a szinten nem megengedhető. A harmadik játékrész volt a mérkőzés kulcsa, ott nem tudtunk élni a kínálkozó lehetőséggel, ami megbosszulta magát. Gratulálok a Nyíregyházának, nagyon jól játszottak.
Németh Szabolcs: – Ahogy már a mérkőzés előtt lehetett rá számítani a két legjobb formában lévő klub csapott össze. A szettek is bizonyítják, hogy nüánszokon múlt minden labdamenet, ami ma a mi javunkra döntött. Mindkét csapatnak egy-egy veresége van a másiktól. Készülünk tovább. Mindkét csapat megérdemli azt a pozíciót, amit betöltenek a bajnokságban, hiszen messze a legmagasabb szintű röplabdát játsszák.

 

1. MCM-Diamant Kaposvár – UTE 3:0 (21, 13, 19)
Kaposvár. V: Horváth M., Halász E.
DIAMANT: Kliszura 13, Kump 10, Helics 15, Szűcs K. 14, Djurics 9, Király-Tálas 3. Csere: Szpin, Hegyi (liberók), Szedmák 2. Vezetőedző: Szasa Nedeljkovics.
UTE: Racskovszka 9, Bezsandolszka 10, Petőváry 5, Kojdová 7, Carabali 10, Bagyinka 1. Csere: Karabaseva (liberó), Pécsi, Szabó L. Vezetőedző: Horváth András.

Remekül kezdték a találkozót a hazaiak, Helics pimasz ejtése után már tíz volt közte, a vendégek azonban összeszedték magukat és öt pontra feljöttek. Kump Alizt azonban nem tudták tartani az újpestiek, így újfent elhúztak a somogyiak, s már nem is engedték ki kezeik közül a szakaszgyőzelmet. A második játszmában is villámrajtot vett a Diamant, mely Helics szerváinak, Djurics blokkjainak és Szűcs bombáinak is köszönhetően tetemes előnyre tett szert. Horváth András 12:2-nél kénytelen volt második idejét is kikérni, mert a házigazda támadásban és védekezésben is magasan csapata fölé nőtt. Az edzői intelmek sem használtak, hiszen továbbra is parádéztak a somogyiak és magabiztosan nyerték meg a második etapot is. A harmadik szettben sokáig úgy tűnt, meglepetést okozhat az UTE, ám az MCM röplabdázói azt nem így gondolták; ritmust váltották és megnyerték ezt a felvonást, s így a meccset is.

Edzői értékelés
Szasa Nedeljkovics:
– Az európai mérkőzések után egy pihenőnappal és két átmozgató edzéssel készültünk fel a mai mérkőzésre. Az első két szettben meglepően nagy különbség volt a két csapat között. Harmadik játszmában volt igazán éles az Újpest és még is nehezítette a dolgunkat. Szerencsére a a második felében sikerült megállítanunk az ellenfelünket és 3:0-val lezártuk a mérkőzést. Látszott ellenfelünkön, hogy nemrég térhetett vissza a pályára, kívánok nekik sok sikert a bajnokság további részére. Nagyon örülök, hogy 3 játékosunk is 10 pont fölött végzett, ami jól mutatja, hogy változatos szépen játékot mutattunk. Három játszma alatt összesen 16 hibát vétettünk, kívánom, hogy ilyen szép teljesítményt nyújtsunk a szezon hátralevő részében.
Horváth András:
– A mérkőzést nagyon gyengén, energiátlanul kezdtük. Az első játszma közepétől sikerült érzelmekkel megtöltenünk a játékunkat, de ez meg mindig nagyon kevés volt. Ennél sokkal többet tudunk, amit ki kell tudnunk hozni saját magunkból. Ez a következő lépés.

 

Vasas Óbuda – MTK 3:0 (17, 22, 22)
Folyondár utca. V: Szabó Zs., Adler.
VASAS: Kiss G. 2, Strunjak 11, Fábián 1, Török 11, Kalicsanyin 6, Popovic-Gamma 22. Csere: Mihály (liberó). Vezetőedző: Jakub Głuszak.
MTK: Császár 7, Kilyénfalvi 6, Durst 1, Szerencsés-Miklai 2, Papp O. 7, Vezsenyi 6. Csere: Szalai, Sátorhelyi (liberók), Lesi, Godó 8, Berkó L., Dani, Petri. Vezetőedző: Leiszt Máté.

Jól kezdte a Vasas a mérkőzést, de az MTK tartotta a lépést, így Sanja Gamma hátsó soros támadása után is csak egy pont volt az előny. Hamarosan azonban a vendégeket irányító Leiszt Máténak időt kellett kérnie. Két ponttal később az MTK mestere ismét jelzett, majd miután sorozatban három labdamenetet nyert együttese, Głuszaknak támadt mondanivalója, aki rendet tett a fejekben és ezt követően Gamma és Kalicanin vezérletével simán került előnybe a házigazda.

A második felvonás első harmada is szoros játékot hozott, és bár mindkét együttes hibázgatott, a szép megmozdulásokból volt több. Jól szervált az MTK, és bár a centerjátéka korántsem volt olyan hatékony, mint a szezon nagy részében, ütőik jól játszottak, így kétpontos előnyüknél Głuszak időt kért. Ema Strunjak blokkjaival fordított a Vasas, így Leiszt kettős cserére szánta el magát: Dani Laura és Berkó Liliána érkezett, s rövidesen ismét vezetett az MTK. Głuszak újabb intelmei ellenére közel került a részsikerhez a városmajori klub, de Gamma remek megoldásaival végül sikerült fordítania a piros-kékeknek.

A harmadik etap első része ugyanolyan fej fej melletti küzdelmet hozott, mint a korábbiak, ám ezt követően, ha nem is sokkal, de meg tudott lépni a házigazda. Gamma mellett Török volt ekkor a pontfelelős, azonban Kilyénfalvi befejezésével azonban ismét egyenlítettek vendégek. A hajrá két MTK-rontás után kétpontos Vasas-előnyről indult, nem sokkal később a győzelem is belátható távolságra került, az utolsó pont pedig egy rontott MTK-nyitásból született meg.

 

Edzői értékelés
Jakub Gluszak: – Örülök a megszerzett három pontnak, de a soron következő rangadókon ennél jobb játékra lesz szükségünk. Nem engedhetünk meg magunknak annyi rövidzárlatot, mint amennyi ma volt. A pozitív dolgokból ebből kell építkeznünk.
Leiszt Máté: – Megöltük magunkat a saját hibáinkkal, mint oly sokszor ebben a szezonban. Meg kell tanulnia a csapatnak, hogy egy-egy edzést sem szabad dekoncentráltan letudnia. Nekünk minden egyes percben, minden egyes nap kőkeményen meg kell dolgoznunk a pontokért. A Balatonfüred elleni győzelmet követő edzéseken ezt nem láttam, elkényelmesedtünk. Remek ébresztő lehet ez nekünk, jövő héten ennél sokkal több kell!