Jól szerepeltek a hóröplabdázás magyar úttörői

A hétvégén, a hetedik helyen végzett a Kranjska Gorai hóröplabda-viadalon Bán Viktor és Marton Tamás. Másik két magyar páros is indult a szlovéniai European Tour-versenyen.
Egyre népszerűbb a röplabdázás új szakága, a hóröplabdázás, amely leginkább a strandröplabdához hasonlít, azzal a különbséggel, hogy ezt 30-40 fokkal hidegebb környezetben játsszák és nem homokon, hanem havon. Emellett a szettek 11 pontig tartanak, de ugyanúgy két nyert játszmáig mennek.

Az európai és a nemzetközi szövetség nem titkolt célja, hogy a hóröplabdázást felvetesse a téli olimpiák programjába is, akár már a 2022-es pekingi játékokon. A téli ötkarikás versenyekre sokkal könnyebb a felvétel, mint a nyáriba, ráadásul éppen ezek a labdás, csapatjátékok hiányoznak a leginkább a programból.

Ennek elősegítése érdekében a CEV létrehozta az European Tour versenysorozatot, amelynek hétvégi, szlovéniai állomásán három magyar páros is szerencsét próbált. A férfiak szerepeltek sikeresebben, hiszen ott húsz induló közül a strandröplabdában tavalyi U20-as bajnok és MEVZA-győztes Bán Viktor és a korábbi MEFOB-bronzérmes Marton Tamás két győzelemmel a hetedik, a két évvel ezelőtti strandröplabda bajnok Soós Izsák, illetve a fiatal Hajós Artúr pedig egy sikerrel a kilencedik helyen zárt.

A lányoknál Kovács Andreának és Vercseg Zsuzsannának sajnos nem sikerült meccset nyernie, így ők a kilenc indulóból végül a hetedik helyen végeztek, tapasztalatszerzésnek azonban számukra is nagyon hasznos volt a verseny.
“Arra mindenképpen megfelelő volt mindannyiunknak – nyilatkozta honlapunknak Soós Izsák, a 2015-ös magyar bajnok –, én is ezért szerettem volna kipróbálni. Sajnos elég meleg volt, ami azért baj, mert a hó így igencsak kásás volt, s nagyon gyorsan átázott a ruhánk, ez pedig nem igazán tetszett. Némileg más a játék, mint a strandon, nagyon sokat csúszkáltunk a stoplis cipő ellenére is. A labda is megszívta magát vízzel, így sokkal nehezebb volt, szóval a feladásoknál ezt is bele kellett kalkulálni. Ezek miatt némileg más technikát igényel a játék, de mindenképpen nagy poén, érdemes volt kipróbálni. Ha pedig tényleg olimpiai sportág lesz, és időben ébredünk, akkor akár mi is ott lehetünk a tűz közelében.”

A Szlovéniában megszerzett pontokkal Bán és Marton a 67., Hajós és Soós pedig a 81. helyen áll az európai ranglistán, míg a lányoknál Vercsegék az 55.-ek.

Egyébként nem most indultak először magyarok egy hóröplabda-versenyen. Marton Tamás tavaly Pető Leventével indult már az ausztriai Wagrainben, ahol a jövő héten is tervezik indulásukat.