Fantasztikus őszt produkálnak a békéscsabai női röplabdázók

A női röplabda Extraligában listavezető Swietelsky-Békéscsabai Röplabda SE a DVTK vendégeként aratott csütörtöki sikerével immár hét győzelemnél jár a bajnokságban, amelyet veretlenül vezet, ráadásul mindegyik találkozóját idegenben nyerte meg. Az ötszörös aranyérmes együttes figyelemreméltó bajnoki szerepléséről, valamint a magyar-szerb röplabdás együttműködési megállapodásról Baran Ádámot, a BRSE elnökét, a Magyar Röplabda Szövetség elnökségi tagját kérdezte az M4 Sport.

 

– Az Extraligában szárnyal az együttes. Mi kellett mindenhez, hogy így történjen?
– Ha azt nézzük, hogy a Békéscsabai Röplabda Sport Egyesület az elmúlt évtized legsikeresebb magyar röplabdaklubja akkor talán nem meglepő, hogy az élen állunk, bár sokan más csapatokat vártak az élmezőnybe. Az öt zsinórban megnyert bajnoki cím után sokan már a bronzérmet is kudarcként élték meg, pedig akkor is azt mondom, hogy jó csapatunk volt. Az előző szezonban pedig egy csonka szezont zártunk, annak lezárását követően már rögtön a jövőre fókuszáltunk és sikerült egy olyan stábot, olyan játékoskeretet összeillesztenünk, amely úgy gondolom, hogy záloga ezeknek a sikereknek a jelenlegi szezonban.

– Most már nagyon várja a csapat, hogy a felújított és nemrég átadott csarnokban végre játszhassanak. Mikor fog ez megtörténni pontosan?
– Gyakorlatilag jövő héten szombaton hazai pályán játszunk az MTK ellen. Jelenleg a Békéscsabai Röplabda Akadémián vagyunk, hiszen ez is hitelesítve lett mind Extraligára, mind nemzetközi porondra, de természetesen a játékosok, illetve a szakmai stáb is azt várja, hogy régi otthonunkba, a csabai katlanban, a felújított békéscsabai sportcsarnokban tudjunk majd játszani.

– A járványügyi intézkedések, illetve a koronavírus helyzet mennyire írta át a csapat felkészülését, illetve a mostani bajnoki előrehaladást mennyire befolyásolja?
– Megpróbáltunk előnyt kovácsolni ebből, hiszen azt tapasztaltuk, hogy a tavalyi szezonban még nagyon sokan a sebeiket nyalogatták a lezárt, be nem fejezett idény miatt. Mi már áprilisban letettük az első sarokpontjait ennek a szezonnak. Májusban Tóth Gábor vezetőedző már Békéscsabán a magyar fiataloknak már nagyon komoly edzéseket vezetett és a nyár folyamán is végig erőnléti edzőnk, Darabos Balázs által megírt program alapján fejlődtek a játékosok, ami meg is látszott, hiszen hihetetlen jó erőben és mentálisan is erősen kezdte a csapat a bajnokságot. Több esetben a nagy rangadókon idegenben hátrányból sikerült fordítanunk, úgyhogy azt tudom mondani, hogy előny kovácsoltunk ebből a mindenki számára sajátos és sajnálatos helyzetből, de próbálunk előre nézni, minden meccs egy ajándék számunkra. Tudjuk, hogy az egész társadalom számára ez egy nagyon nehéz időszak és mi a győzelmekkel igyekszünk örömöt szerezni a szurkolóinknak.

– Nem csak a bajnokságban van sajátos helyzet, hanem még inkább a nemzetközi porondon a CEV Kupában is, hiszen decemberben nyolcaddöntőben szerepelhetnek majd Olaszországban. Hogy készülnek erre a megmérettetésre? Ez egy fajta buborékban lesz megrendezve, erre is külön kell készülni?
– Ez még egy nagyon friss hír, tegnap lett hivatalos, folyamatosan egyeztetünk a csoportban lévő csapatokkal, illetve az Európai Röplabda Szövetséggel is. Gondolkoztunk rajta, hogy Békéscsaba megpályázza azt, hogy egy buborékot rendezzen, viszont végül azt döntést hoztuk, hogy a nézőkért van ez az egész. Az a sava-borsa, hogy ha 2000 néző előtt a városi sportcsarnokban tudnánk pályára lépni, erre azonban nincsen lehetőség ezért nem adtunk be pályázatot. És így kiderült, hogy december 8-án a világ egyik legjobb bajnokságának élcsapat, a Monza vár ránk hazai pályán. Természetesen nem esünk kétségbe és nem feltett kézzel fogunk a pályára menni. Az elmúlt évek, az elmúlt évtized alapján igazoltuk, hogy helyünk van az európai röplabdázásban, a második számú európai kupaporondon, a CEV Kupában legtöbbször a legjobb nyolcba, de volt, hogy sporttörténelmi sikert elérve elődöntőig jutottunk és az a célunk, hogy megnehezítsük a világsztárokkal felálló Monza dolgát.

– Klubelnöki teendői mellett egy fontos nemzetközi projekt koordinálásáért is felelős, magyar-szerb kapcsolatról, együttműködésről van szó. Ennek mik a főbb ismérvei, mi a célja?
– A szerb röplabda a világ röplabdázásban vezető helyet foglal el mind női, mind férfi, mind pedig utánpótlás szinten és örömteli, hogy elindult ez a folyamat. Alekszandar Boricsics urat, az Európai Röplabda Szövetség elnökét az októberi bécsi kongresszus újraválasztották, aki szintén elkötelezett a magyar-szerb kapcsolatok mellett. Márciusban aláírtunk Belgrádban egy együttműködési megállapodást, ami tartalmazta ezen együttműködés sarokpontjait és ennek a gyakorlati megvalósítása. Dr. Kovács Ferenc, a Magyar Röplabda Szövetség elnöke fogalmazott úgy, hogy ez a megállapodás meghatározó lehet a magyar röplabdázás következő évtizedében. Minden erőmmel azon leszek, hogy megtöltsük ezt tartalommal. Már az első eredmények kézzel foghatóak, hiszen a közös lobbi eredményeképpen 2023-ban Békéscsaba és Belgrád U16-os leány Európa-bajnoki döntőt fog rendezni. De természetesen mind szakmai, mind sportágnépszerűsítési szempontból még rengeteg van ebben a projektben és ezt ki fogjuk hozni belőle.