Női Extraliga: magabiztosan nyert Miskolcon a listavezető BRSE

Egy női Extraliga mérkőzést rendeztek szombaton, amelyen az éllovas Swietelsky-Békéscsaba magabiztosan győzött a DVTK otthonában. A férfi Magyar Kupa nyolcaddöntőjében a Vegyész RC Kazincbarcika is idegenben, igaz a vártnál szorosabb meccsen nyert az NB I-es Szeged ellen, így kettős sikerrel jutott a következő körbe.

 

Női Extraliga:
DVTK – Swietelsky-BRSE 0:3 (–16, –16, –11)
Miskolc, 80 néző. V: Halász, Szabó P.
DVTK: Sitku 3, Kovács E. 9, Kiss E. 3, Beddingfield 8, Horton 1, Szajkó 4. Csere: Dömsödi, Bertók (liberók), Mészáros Zs., Kundrák 2, Egri 2, Tóth R. Vezetőedző: Toma Sándor.
BRSE: Vander Weide 18, Pekárik 3, Drpa 15, Glemboczki 11, Grudina 9, Koseková. Csere: Kertész (liberó), Cicic, Molcsányi 2, Rády. Vezetőedző: Tóth Gábor.

A csabaiaknál Molcsányi Rita ezúttal nem a megszokott liberó posztján jutott szóhoz, hanem ütőként. Helyén a fiatal Kertész Petra lépett pályára. A kezdeti tapogatózást követően, Drpa, Glemboczki és Grudina pontjaival gyorsan meglépett öt ponttal a Békéscsaba, ám a miskolciak eszméltek, egyre többször ütöttek pontosan és sáncoltak jól. Sikerült felzárkózniuk, de behozni a hátrányukat már nem, részben azért, mert Pekárikék is megtalálták a diósgyőri támadások elleni védekezés kulcsát. A játszma derekán faképnél hagyták vendéglátóikat, akiknek mintha kedvüket szegte volna a csabai „roham”, rengeteg hibát vétettek, Glemboczkiék pedig röpke pár perc alatt dűlőre vitték a dolgot és rögzíthettük: az első szett az esélyesebb Békéscsabáé lett (16:25).
A BRSE a 2. szettben ott folytatta, ahol abbahagyta, mígnem beindult az amerikai Beddingfield, vezetésével feljött a DVTK. Sokat cserélt Tóth Gábor, a BRSE vezetőedzője, de csapata hullámzóan teljesített ebben az időszakban, a borsodiak pedig nagyon belelkesültek. Ahogy az elsőben, úgy a másodikban is a játszma utolsó harmadáig bírták a tempót, ugyanis Drpáék egy 7:0-s rohammal ismét elléptek és innentől kezdve a miskolciak már csak a hátukat nézték (18:25).
A 3. felvonás még simábbnak tűnt békéscsabai szempontból, a piros-fehérek már tudtak felpörögni, csak elvétve örülhettek pontnak, míg a túloldalon Vander Weide (aki rövid idő leforgása alatt 6 pontot és benne két ászt is szerzett), Drpa, Glemboczki és társai nagyon éltek a pályán, még a számára szokatlan szerepkörben játszó Molcsányi Rita is feliratkozott a pontszerzők közé, a második sikeres próbálkozása pedig már szett-, és mérkőzéslabdát ért. A mérkőzést egy rossz nyitás zárta le (11:25).

Edzői értékelés
Toma Sándor:
– Jól kezdtük a mérkőzést, aztán érthetetlenül megilletődötté vált játékunk. A Békéscsaba igazolta jó hírét, gratulálok nekik megérdemelt győzelmükhöz.
Tóth Gábor: – Motiváltan, a taktikai utasításokat betartva röplabdázott a csapat. Örülök neki, hogy a hétköznapok során jól dolgozó fiataloknak is játéklehetőséget tudtam biztosítani, akik éltek is ezzel.

 

Férfi Magyar Kupa-nyolcaddöntő, visszavágó:
Vidux-Szegedi RSE – Vegyész RC Kazincbarcika 1:3 (–16, 22, –29, –21)
Szeged, zárt kapuk mögött. V: Vári, Szarka.
SZEGED: Csányi, Bodnár, Kiss G., Piti, Somosi, Sarnyai. Csere: Borsi (liberó), Filius, Péter. Vezetőedző: Nusser Elemér.
VRCK: Csizmadia, Ciupa, Juhász, Bibók, Mineiro, Péter M. Csere: Dudás, Tóth K. (liberók), Budai, Simkó. Vezetőedző: Toronyai Miklós.

Edzői értékelés
Nusser Elemér:
– Minden várakozásomat felülmúlták a srácok, nagyon büszke vagyok rájuk! Ahhoz képest, hogy tegnap este bajnokink volt, fizikálisan nagyon jól bírtuk a meccset, a Kazincbarcika pedig szinte végig kénytelen volt a legjobb felállását pályán tartani, mert látták, hogy nagyon jó formában vagyunk. Öt szett esetén már mindenképp a Vegyész jutott volna tovább, így a srácok egészsége miatt talán jobb is, hogy nem lett ennyire szoros. Azt hiszem, kihoztuk a maximumot ebből a találkozóból, gratulálok a srácoknak!
Toronyai Miklós: – Azt hittem, minden játékosom készen fog állni a bizonyításra, de ezek szerint rosszul gondoltam. A harmadik szettben visszatért a kezdő, és ha nehezen is, de hoztuk a harmadik játszmát. Hibázni, gyengébb napot kifogni nem szégyen, de harcosság és alázat nélkül nincs értelme ezt az egészet csinálni. Összességében érződött a csapaton a karantén, a kihagyás, a hosszú út és a két alapember hiánya, de maradt bennem hiányérzet.

Továbbjutott a Vegyész kettős győzelemmel.

 

A VASÁRNAPI PROGRAM:
16:00 MÁV Előre Bericap – KISTEXT (férfi NB I)
17:00 Jászberény – PTE-PEAC (női NB I)