A válogatott programjáról és a bajnokság átalakításáról is tárgyalt az elnökség

Október 30-án tartotta első személyes részvételű ülését a Magyar Röplabda Szövetség újonnan megválasztott elnöksége, amely a visszajelzések ellenére, a járványhelyzet miatt nem lehetett teljes: végül két tag online vett ezen részt.

 

Az ülés elején az adminisztratív ügyek keretében a tagokat tájékoztatták a küldöttgyűlés adminisztrációs lezárásáról (a törvényszék bejegyezte az új alapszabályt és dr. Kovács Ferenc elnöki mandátumát). Emellett áttekintették az MRSZ gazdasági és pénzügyi helyzetét, valamint meghallgatták a sikeres CEV-közgyűlésről szóló beszámolót is.

Kitértek az elnökségi tagok feladatkörére is, melyet a véglegesítést követően a tagszervezetek felé is elküld majd az MRSZ. Az ülésen dr. Kovács Ferenc elnök kijelölte az MRSZ alelnökét Ancsin Ildikó személyében, aki a megbízást elfogadta. Szó esett a regionális személyi kérdésekről: a vezetők mellett a regionális utánpótlás-referensek kérdésköréről is vitáztak a tagok, amelyben végleges döntés november 15-ig születik.

versenyrendszer és a járványügyi helyzet kapcsán az elnökség több fontos változtatás mellett döntött annak érdekében, hogy teljesüljön a fő cél: azaz a bajnokságok és a kupák ne álljanak le.
– A még ki nem írt U13-as tornákat három, legfeljebb négy csapat részvételével lehet megrendezni november 10-től.
– A férfi Extraligában és NB I-es Ligában, illetve a női NB I-es Liga alapszakaszában a harmadik kör eltörlésre kerül, azért, hogy az elhalasztott mérkőzéseket be tudják pótolni.
– A felnőtt bajnokságban tesztelési protokollt készítenek elő, az utánpótlás bajnokság alacsonyabb osztályaiban pedig a regionális rendezést látják megoldásnak abban az esetben, ha tovább súlyosodna a járványhelyzet.
– Az adatvédelmi előírások és az OSEI protokolljának értelmezésére ajánlást kapnak a klubok.

Az ülés második felében az MRSZ szervezeti átvilágításáról és megvalósítási ütemtervéről tárgyaltak. Az elnökség felhatalmazta az elnököt és a főtitkárt a szövetség átvilágítását végző PWC Hungary-val szükséges szerződések megkötésére.

Döntöttek a 2021-ben esedékes hosszú távú stratégiai terv megalkotásának szükségességéről, melybe külső szakértőket is bevonnak és amely széleskörű röplabda-társadalmi egyeztetés után kerül majd kidolgozásra.

Elfogadásra került a felnőtt és utánpótlás válogatottak 2021. januárjáig tartó programja, valamint döntöttek a 2021-es lehetséges eseményeken való részvételekről is. Ami a felnőtt nemzeti csapatokat illeti, a januári Eb-selejtezők után májusban és júniusban az Európa Ligában, a nők döntőbe jutása esetén júniusban az FIVB Challenge Kupában, mindkét válogatott a nyári vb-selejtezőkön, az augusztus második felében esedékes Egyetemi Világjátékokon, és sikeres kvalifikáció esetén az augusztus-szeptemberi Európa-bajnokságon vehetnek részt. Elfogadták a válogatott kereteinek és a stábok tagjainak névsorát is, melyet hamarosan külön cikkben publikálunk.

Tagi felvetésre az elnökség egyeztetett az MRSZ kommunikációjának fejlesztéséről, melyről konkrét elképzelések mentén a következő elnökségi ülésen döntenek. Tájékoztatást kaptak a tagok a központi szövetségi online-közvetítési felületről. Célegyenesben van az MTVA-val megkötendő szerződés is, melynek irányelveiről is megegyeztek. A jogdíj várható emelkedésének köszönhetően a tervek szerint a klubok irányába is osztanak majd ebből, amelynek módját később dolgozzák ki.

Az ülés végén a TAO-kérdések kerültek előtérbe: változtattak a 2021–2022-es benchmark értékelési elveken, amelyeket a tagszervezetekhez is eljuttatnak. A tervek szerint decemberben mindenki ismerni fogja a pályázati rendszer alapvető elveit.

Végül módosították a díjfizetési táblázat néhány tételét az egészségügyi ellátás biztosítása érdekében, melyről szintén külön tájékoztatást kapnak a tagszervezetek.