Légióskörkép I. – továbbra is Németország a legnépszerűbb

Szokásunk hoz híven a 2020–2021-es idényben is egy sorozat formájában közöljük, hogy mely magyar röplabdázók szerepelnek külföldön, illetve mely külföldi játékosok szerepelnek Magyarországon. Összeállításunkhoz a Nemzetközi Röplabda Szövetség transzferlistáját vettük alapul. A sorozat első részében a külföldön játszó magyarokat vizsgáljuk.

 

Ahogyan tavaly, úgy az idén is Németországban szerepelnek a mieink közül a legtöbben, szám szerint heten, s mindössze egy új név került a listára, mégpedig a 2015-ös Eb-t is megjárt, Európa Liga-győztes Pallag Ágnesé, akit Hollósy László invitált a Suhlhoz. Rajta kívül a válogatott játékosok közül Nagy Eszter és Szakmáry Gréta, illetve a férfiaknál Szabó Alpár játszik a Bundesligában.

Négy-négy magyar szerepel Ausztriában és Dániában, közülük egyedül Blázsovics Péter szerepelt a felnőtt válogatottban – ő a „sógoroknál” játszik –, de Mikuláss Koch Marcell is utánpótlásválogatottságig vitte (sőt jelenleg is az), aki nevelőapja, Koch Róbert csapatát erősíti, míg a korábbi korosztályos válogatott Körtvélyessi Réka Dániában szerepel. Belgiumot és Franciaországot három-három magyar röplabdázó választotta, előbbieknél a korábban a hazai élvonalban is lehetőséget kapó Hadnagy Renáta a legnagyobb név, utóbbiaknál azonban két tavalyi Eb-résztvevő, Dékány Bernadett és Gyimes Zsófia szerepel.

Két-két játékos játszik Luxemburgban és Romániában. A miniállamban az eddig inkább strandröplabdában jeleskedő korábbi survivor-főszereplő Czene Adrienn neve ismertebb, keleti szomszédunknál azonban két válogatott játszik Bleicher Réka és Dávid Csanád személyében.

Cipruson, Japánban, Máltán, Svájcban, Szlovéniában és Törökországban egy-egy magyar szerepel, akik közül a japán bajnokságba igazoló Pádár Krisztián és a törököknél játszó Baróti Árpád számít a legnagyobb névnek, de a „szlovéniai” Pesti Marcell és Kántor Sándor lánya, a Svájcba igazoló Mercédesz neve is ismerősen cseng, csakúgy, mint a korábban a Gödöllőben szereplő, most Cipruson játszó Kovács Adélé.

Összesen 31-en szerepelnek tehát az FIVB transzferlistáján, ami kettővel kevesebb, mint tavaly volt, de tegyük hozzá azonnal, hogy ez a lista nem teljes, hiszen például az amerikai egyetemi bajnokságban szereplők nem szerepelnek rajta, mert az nem is transzferköteles, így például válogatottunk ásza, Németh Anett, illetve a két korábbi korosztályos válogatott feladó Kotormán Réka és Petrenkó Brigitta is hiányzik onnan. Ami még érdekes, az a nemenkénti megoszlás, hiszen tíz férfijátékosra huszonkét női röplabdázó, azaz több mint kétszer annyi jut.

 

AUSZTRIA: 4
Blázsovics Péter (Amstetten NÖ)
Mikuláss Koch Marcell (UVC Holding Graz)
Sikesdi Petra (Roadrunners Wien)
Vidor Kinga (Union West-Wien)

BELGIUM: 3
Hadnagy Renáta (Vlamvo Vlamertinge)
Kirnyán Lelle (Forza Uccle)
Tamás Laura (VC Lennik)

CIPRUS: 1
Kovács Adél (ARIS Polemiou)

DÁNIA: 4
Bán Balázs József (DTU Volley)
Holczer Nóra (KSV)
Kanyik Viktória (Amager VK)
Körtvélyessy Réka (Elite Volley Aarhus)

FRANCIAORSZÁG: 3
Dékány Bernadett (RC Cannes)
Gyimes Zsófia (JSA Bordeaux)
László Zsófia (Montauban)

JAPÁN: 1
Pádár Krisztián (Toray Arrows)

LUXEMBURG: 2
Czene Adrienn (V80 Pétange)
Dékány Krisztina (VC Fentage)

NÉMETORSZÁG: 7
Bauer Diána Fruzsina (TGM Mainz-Gonsenheim)
Kovács Róbert (TGM Mainz-Gonsenheim)
Nagy Eszter (Rote Raben Vilsbiburg)
Pallag Ágnes (VfB Suhl LOTTO Thüringen)
Pántye-Mosonyi Tekla (SG Johannesberg)
Szabó Alpár (TV Bühl)
Szakmáry Gréta (SSC Palmberg Schwerin)

MÁLTA: 1
Mészár Zsuzsanna (Swiegi Phoenix Yobetit)

ROMÁNIA: 2
Bleicher Réka (CSM Volei Alba Blaj)
Dávid Csanád (SCM Zalau)

SVÁJC: 1
Kántor Mercédesz (Volley Lugano)

SZLOVÉNIA: 1
Pesti Marcell (OK Hoce)

TÖRÖKORSZÁG: 1
Baróti Árpád (Bursa)