Női Extraliga: látványos és fordulatos meccsen nyert a BRSE

dav

Két mérkőzést játszottak le vasárnap a női Extraligában. A forduló rangadóján, fordulatos meccsen a vendég Békéscsaba győzött az ötödik játszmában a Vasas otthonában, míg az újoncok csatáján a Szent Benedek hazai pályán nyert 3:1-re a Diósgyőr ellen.

 

Női Extraliga:
Vasas Óbuda–Swietelsky-BRSE 2:3 (21, –22, –19, 16, –4)
Folyondár utca, zárt kapuk mögött. V: Ujházi, Bátkai-Katona
VASAS: Zernovic 6, Ambrosio 2, Gamma 21, Török 13, Strunjak 8, Nogueras 2. Csere: Juhár (liberó), Kiss G. 4, Kalicsanyin 13, Windisch 3, Märcz, Takács D. Vezetőedző: Jakub Gluszak.
BRSE: Vander Weide 16, Pekárik 6, Drpa 24, Glemboczki 13, Grudina 7, Koseková 7. Csere: Molcsányi (liberó), Bezsonova 1, Zólyomi 3, Cicic. Vezetőedző: Tóth Gábor.
Az eredmény alakulása: I. játszma: 1:3, 3:7, 9:7, 11:15, 18:18, 21:19, 24:21. II. játszma: 0:3, 4:8, 10:10, 12:15, 16:20, 20:21, 22:24. III. játszma: 1:3, 3:3, 6:13, 10:19, 15:20, 17:21, 19:24. IV. játszma: 1:3, 8:5, 12:6, 18:10, 24:16. V. játszma: 1:9, 2:11, 3:14.

Az első etapot a csabaiak kezdték jobban, hazaiak lengyel mestere gyorsan magához is rendelte övéit. Használt a fejmosás, mivel Török nyitássorozata után már a Vasas vezetett. A fővárosiakhoz visszatérő Popovic igazolta klasszisát, hatalmas bombái rendre nehéz feladat elé állította a BRSE védelmét. Aztán újabb fordulat következett és már békéscsabai vezetést mutatott az eredményjelző. Parázs küzdelem alakult ki, 18-nál egyenlített a Vasas, sőt könyörtelenül kihasználva a megingásokat meg is nyerte az első játékrészt (25:21).
A második szett hasonlóan nagy küzdelmet hozott, nem fukarkodtak a szép megoldásokkal a felek. Pár ponttal a BRSE állt jobban, szívósan küzdött a Vasas és többször is közel álltak az egyenlítéshez Török Katáék, de Glemboczki pontjaival hősiesen megvédte előnyét és kiegyenlítette a szettek állását a vendégcsapat (22:25).
A harmadik játékrészben sebességet váltott a Swietelsky-Békéscsaba: Molcsányi nagyszerűen dolgozott mezőnyben és a blokkok is megszilárdultak, szinte áthatolhatatlan falat építettek ebben a szakaszban. 8:15-nél cserékkel próbálta megállítani a BRSE száguldását a fővárosi együttes. Kozmetikázni tudta ugyan az eredményt a Vasas, azonban a Tóth Gábor együttese átvette a vezetést a szettek állását tekintve (19:25).
A negyedik etapra érkezett a hazaiak kezdősora, ezzel együtt magához is ragadta a kezdeményezést a fővárosi gárda. A vendégek mestere előbb cserékkel majd időkéréssel próbálkozott, de a Vasas magabiztos előnyre tett szert, melyet meg is tartott a játékrész végéig (25:16).
Következett a döntő szett, amelyben villámrajtot vett a vendégcsapat: a hazaiak 1:9 után szerezték második pontjukat, s gyakorlatilag ezzel el is dőlt a mérkőzés sorsa (4:15).

 

MESTERMÉRLEG
Jakub Gluszak:
– Ilyen mérkőzésre számítottam, még a szezon elején vagyunk, egyik csapat sincs csúcsformában. Nem kezdtünk jól, de az első szettben sikerült ráerőltetnünk az akaratunkat a Békéscsabára. A második játszmában túl későn kezdtünk el röplabdázni, ilyen csapatok ellen az elejétől a végéig magas színvonalon kell játszani, ha sikeres szeretnél lenni. A negyedik szettre cseréltünk, ettől megint olyan lett a játékunk, amit vártam, az ötödik játszmáról ugyanakkor nem tudok semmit mondani. Gratulálok a Békéscsabának, megérdemelten nyertek, jó mérkőzést vívtunk, remélem, az idegenbeli mérkőzésen vissza tudunk nekik vágni!
Tóth Gábor: – Egy végletekig kiélezett csata végén tudtuk megszerezni a három pontot! Örülök a győzelemnek, de még hosszú út áll előttünk.

 

Szent Benedek RA–Diósgyőri VTK 3:1 (21, 25, –22, 13)
Balatonfüred, zárt kapuk mögött. V: Mezőffy, Kiss Z.
SZBRA: Vacsi 7, Vukoja 1, Valdez 14, Szerényi 7, White 20, M. Szkorics 13. Csere: Fáth, Baksa (liberók), Herbin-Baker, Araczki 3, Zen. Vezetőedző: Andrea Milodanovics.
DVTK: Sitku 1, Kovács E. 12, Kiss E. 9, Beddingfield 11, Kundrák 13, Szajkó 8. Csere: Dömsödi (liberó), Mészáros Zs. 1, Egri 2, Horton 2. Vezetőedző: Toma Sándor.

A venezuelai Nelmaira Valdez szerezte a fürediek első Extraligás pontját, majd a DVTK szerzett először 1 pontnál nagyobb előnyt. Megrázták azonban magukat a lányok, Dubravka Vukoja remekül osztogatta a labdákat, amiket a társak magabiztosan értékesítettek is, és egy 6:0-ás szériával megalapozták a folytatását a játszmának. Becsülettel küzdöttek a diósgyőriek, de a hazaiak az előnyt magabiztosan tudták tartani és megnyerték az első Extraligás szettüket is (25:20).
Sokáig úgy tűnt, hogy a második játszmában sem lesz komolyabb gondjuk, Courtney Baker jött be feladó posztra, és 16:10-ig ő is jól mozgatta a csapatot, akkor azonban két labdáját is lefülelték a túloldalon, ami elbizonytalanította. Megremegtek a  kezek a támadásban, a Diósgyőr pedig annál sokkal jobb csapat, hogy az ilyen megingást ne használja ki és a hajrára sikerült egyenlítenie. Nem ment a játék, így a vendégek három szettlabdához jutottak, de mindet sikerült hárítani, 26-25-nél pedig már a Szent Benedek nyithatott a játszmáért (27:25).
Villámrajtot vett a DVTK  a harmadik játékrészben, szinte minden sikerült nekik, Mészáros Zsófia remekül szállt be a meccsbe és irányította a miskolciakat. Csupán egyszer sikerült egyenlíteni, de a szettet hozták a vendégek (22:25).
A negyedik játszmában azonban már nem volt pardon. Szebbnél szebb pontokkal pillanatok alatt megléptek a hazaiak, 16:6-nál érezhető volt, hogy csak idő kérdése, mikor lesz vége a meccsnek. Végül a szettet 25:13-ra nyerték és ezzel 3:1-re az első Extraligás találkozójukat is.

MESTERMÉRLEG
Andrea Milodanovics: – Történelmi győzelmet arattunk, ez az első sikerünk az Extraligában. Nem vagyok teljesen elégedett, mert ennél tudunk mi sokkal jobban is játszani. Érezhetően volt egy kis lámpalázuk a lányoknak. A negyedik szettben játszottuk a saját játékunkat, és ennek nagyon örülök. Kemény meccs vár ránk a jövő héten Kaposváron, fontos találkozó lesz, szeretnénk nyerni.
Toma Sándor: – Méltó ellenfelei voltunk a füredieknek, a lányok akaratával elégedett voltam. A két külföldi játékosunk még nincs csúcsformában, de a hazai mag egy nagyon színvonalas, szép labdameneteket hozó találkozót tudott játszani. Nem járunk rossz úton.

 

Férfi NB I:
Kistext–Dág 3:0 (19, 21, 11)
Kistext Aréna, zárt kapuk mögött. V: Barabás, Éri.
Legtöbb pont: Szalai 14, ill. Kunert 10.