Férfi Extraliga: a Pénzügyőr idegenben, a Kecskemét hazai pályán nyert

Két mérkőzést játszottak le szombaton a férfi Extraligában. A Magyar Kupa-címvédő Pénzügyőr SE 3:0-ra nyert az eddig veretlen újonc Dunaújváros otthonában, míg a Kecskemét a Kazincbarcikát győzte le ugyanilyen arányban.

 

Férfi Extraliga:
Kecskeméti RC – Vegyész RC Kazincbarcika 3:0 (20, 18, 20)
Kecskemét, Messzi István Sportcsarnok, 200 néző. V: Mezőffy, Szabó P.
Kecskemét: Kaszap 4, Krupánszki 9, Rabeka 4, Kandulinszki 9, Gebhardt N. 13, Nagy J. 10. Csere: Deák (liberó). Vezetőedző: Dávid Zoltán.
Vegyész: Páez 1, Ciupa 7, Péter M. 3, Árva 12, Mineiro 5, Juhász 4. Csere: Dudás (liberó), Csizmadia 1, Budai 2, Bibók 2, Földes. Vezetőedző: Toronyai Miklós.

Lukasz Ciupa jó ütésével kezdődött a találkozó, majd héthez érve hárommal ment a Vegyész, de két hibát követően rögtön egyre zárkózott fel a Kecskemét. 10:8-ra vezetett a Kazincbarcika, amikor a hazaiak már öt, míg a vendégek “csak” három nyitást rontottak. A Kecskemétnek sikerült kevesebb hibával játszania, meg is lépett kettővel, majd 19-15-nél Toronyai elérkezettnek látta az időt arra, hogy kikérje első idejét. Megtörni azonban nem sikerült az alföldiek lendületét, Dávid Zoltán együttese a második szettlabdáját már értékesítette (25:20).
A fordulás után a Vegyész ismét jól kezdett, de aztán amilyen hirtelen előnybe került, úgy hátrányban is találta magát. A KRC tartotta a kétpontos előnyét, tízhez érve pedig már hárommal ment. Krupánszki Olivérék nagyon belejöttek a játékba, időt is kért Toronyai, hiszen a támadások befejezéseivel gondban voltak játékosai, illetve a kecskeméti bombákat sem tudták hatástalanítani. Tovább nőtt a különbség, cserélt is Toronyai, Csizmadia Tamás érkezett Páez helyére, de hol négy, hol hétpontos hátrányban volt a Vegyész, és visszajönni ezúttal sem tudott már (25:18).
Fej-fej mellett haladtak a csapatok a harmadik játékrészben, és így hol az egyik, hol a másik vezetett. A szett derekán azonban a hazaiak Nagy József vezérletével megléptek kettővel, majd Kaszap Tamás ászértékű nyitását követően Toronyai kért időt. Nem sokkal később jött az újabb félperces, de hiába, mert a Kecskemét innen már nem hibázott, és megérdemelt győzelmet aratott (25:20).

MESTERMÉRLEG
Dávid Zoltán:
– Összességében elégedett vagyok a mai mérkőzéssel. Az első játszmánál meglátszott, hogy ez volt az első hazai meccs a hosszú kihagyás után, de sikeresen vettük az akadályt. A második játszmában magabiztosan tudtunk nyerni és ez a lelkesedés kitartott az utolsó játszmában is. Gratulálok a Kazincbarcikának, jó mérkőzést játszottunk!
Toronyai Miklós:
– Nem erre számítottunk, mert egész héten jól mozogtak a fiúk. A meccs előtt többet futottunk, hamarabb kezdtük a bemelegítést is, hogy kimozogjuk a buszutat, de ami a találkozón történt, az számomra érthetetlen. Már az elejétől fogva nem követtük a taktikát, és láthatjuk, hogy ez hová vezetett.
(vrck.hu)

 

Dunaferr–Pénzügyőr 0:3 (–15, –17, –22)
Dunaújváros. V: Adler, Ujházi.

Nagy koncentrációval kezdtek a csapatok, majd Refatti nyitásai után meglépett a Pénzügyőr. Gyorsan ki is kérte első idejét Tomanóczy Tibor, ám ezúttal ez sem segített. Sorra jók voltak a vendégek sáncai, befejező ütései, ami hatalmas előnyt hozott számukra. A folytatásban megpróbált faragni a hátrányból a Dunaferr, de az nem igen sikerült. Míg a játék ritmusa a vendégnél megvolt, addig a hazaiaknál nem, ami az eredményben is megmutatkozott. A szett végét könnyen húzták be a vendégek, akik ráadásul ekkor már örömjátékot mutattak be (15:25).
Fordulás után a meccs addigi legszebb, leghosszabb labdamenetét nyerte a Dunaferr, előnybe mégis a Pénzügyőr került. A vendégek remekül nyitottak, sáncoltak, ami ellen a hazaiaknak nem volt ellenszerük. Vagy amikor úgy tűnt, van remény a zárkózásra, sajnos megint vétettek egy-egy hibát. De a Dunaferr új sebességre kapcsolt, és megközelítette a kupagyőztest két pontra. Kovács Zoltán ekkor „újratervezte” játékát, két pontot hozva, ettől azonban a hazaiak csak felpörögtek, és megint felzárkóztak. Innen kezdve vált izgalmassá a szett, hiszen felváltva estek a pontok, ám megint a vendégek pillanatai következtek, akik Magyar Bálint nyitásai után tettek közé öt pontot. A végjátékra a Pénzügyőr érkezett ötpontos előnnyel, amely elég volt számukra a szett megnyeréséhez (17:25).
A Dunaferrnek sikerült előnyt szereznie a harmadik szett elején, de talán a túlzott akarás miatt becsúszott hibák után fordított a Pénzügyőr. Egy pont maradat közte a következő percekben, majd nyolcnál lett egyenlő az állás. De aztán a villámgyorsan játszó Pénzügyőr került előnybe, ám ekkor megint jó hazai megoldások jöttek, és sikerült fordítani is. Előnyük a huszadik pontig megmaradt, de a végét nagy izgalmak után a Pénzügyőr hozta (22:25), ezzel pedig a meccset is, teljesen megérdemelten 3:0 arányban.

MESTERMÉRLEG
Tomanóczy Tibor (Dunaferr):
– Azt kaptam a mérkőzés elejétől, amit vártam, hiszen a Pénzügyőr gyors játékán érezhető volt, hogy nagyon ki voltak éhezve a játékra. Arra azonban kíváncsi leszek, hogy ezt a tempót a bajnokság többi mérkőzésén hasonlóképpen tudják-e hozni. A Pénzügyőr nagyszerű csapat, akik évek óta együtt játszanak, így olvassák egymás gondolatait, míg mi egyelőre keressük magunkat. Nagyon hullámzott a játékunk, nem voltunk elég agresszívak, nem voltunk elég gyorsak, hiányoztak az erős ütéseink, így folyamatosan ki tudtak bennünket védekezni. Ami jó volt az a harmadik szett, melyben húsz húszig együtt voltunk. Ekkor tudtuk tartani a támadásaikat, agresszívabbak lettünk. Összességében azonban hiányoztak azok a kemény támadások, melyek a Barcika és a MAFC ellen megvoltak. A Pénzügyőr végig agresszívabb volt támadásban és nyitásban egyaránt, és a végjátékot húsz fölött magabiztosan hozta, mely alapján megérdemelten győzött. Nekünk ebből is tanulnunk kell, hiszen ilyen nem történhet meg, hiszen többen hibáztak a végjátékban, ettől gyorsan le is főtt a kávé.

 

A VASÁRNAPI PROGRAM:
16:00 Sümeg–MEAFC-Miskolc (férfi NB I)
17:00 Szent Benedek RA–Diósgyőri VTK (női Extraliga – zárt kapuk mögött); Tv: youtube
19:00 Vasas Óbuda–Swietelsky-BRSE (női Extraliga – zárt kapuk mögött); Tv: M4 Sport+
19:00 Kistext–Dág (férfi NB I – zárt kapuk mögött); Tv: youtube