Kiszámíthatatlan! – délután rajtol a női Extraliga

Csütörtökön a Fatum-Nyíregyháza–1. MCM-Diamant Kaposvár mérkőzéssel rajtol a női Extraliga. Mindjárt az első fordulóban komoly rangadókra kerül sor, de vajon milyenek lesznek idén az erőviszonyok a női bajnokságban? Összeállításunkban ennek próbáltunk meg utánajárni.

 

A csütörtöki találkozón a tavalyi kupadöntős és a félbeszakadt bajnokságban második helyen álló nyíregyháziak fogadják az akkor éllovas kaposváriakat. A hazaiaknál a kupadöntő után Hollósy Lászlót váltó Németh Szabolcs folytatja a munkát, aki egyrészről támaszkodhat a tavalyi csapatból Genesis Franchescóra, Varga Elizabetre, Pintér Andreára, Tóth Fruzsinára, Tóth Dalmára, Lászlop Alexandrára és a bolgár Ralica Vasziljevára, ugyanakkor jónéhány új játékos is érkezett Sina Fuchs, Sara Najdic, Marina Ortiz, Nikola Radosová és Lacombe Zsófia személyében. A felkészülési meccseken mindenesetre elég szépen muzsikált a csapat.
Tóth Fruzsina: – Nagyon kemény alapozáson vagyunk túl, úgy gondolom, hogy a csapat felkészült a bajnoki szezon megkezdésére vannak kitűzött céljaink, amelyeknek megfelelően szeretnénk és fogunk is teljesíteni a mérkőzéseken.

A kaposváriaknál volt talán a legkevesebb mozgás, hiszen továbbra is Szasa Nedeljkovics irányítja a munkát, és maradt a kezdőcsapat jelentős része – Tálas Zsuzsanna, Szűcs Kinga, Szpin Renáta, Tanja Matics, Szara Kliszura, Dubravka Djurics – is plusz érkezett Szedmák Réka és Bodovics Hanna mellett a szerb Adela Helics.
Tálas Zsuzsanna: – Nem is kérdés mennyire vártuk már a kezdetet, de most furcsa lesz újra tétmeccset játszani! Nagyon fontos lesz, hogy újra olyan mentális állapotba kerüljünk és legyünk a mérkőzések alatt, ami a csapatra jellemző volt már tavaly is. Idén az érkező játékosok csak tovább erősitik ezt a szellemet és az igy kialakult csapattal szeretnénk a bajnokságban a döntőig menetelni. Szerencsére rajtunk kívül még legalább három csapat jelentkezik erre a kihívásra, ami a szezon során érdekes és jó színvonalú meccseket eredményez majd.

 

Szombaton az MTK a UTE-t látja vendégül Budaörsön, s ennél a két csapatnál elég nagy volt a jövés menés, elég csak a vezetőedzők személyére gondolni. Az MTK-nál a Békéscsabára távozó Tóth Gábor helyét a Haladás eddigi trénere, a tavaly az Universiade-válogatottal negyedik helyet szerző Leiszt Máté foglalta el. A tavalyi keretből gyakorlatilag Durst Anna, Godó Panna, Vezsenyi Adrienn, Szalai Anna és Lesi Olívia maradt, érkezett viszont például Borsos Lili, Császár Norina, Hajós Aliz, Berkó Lili, Dani Laura, valamint visszatért Kilyénfalvi Zsófia és Papp Orsolya. Mindenképpen ki kell emelni, hogy az Extraliga egyetlen olyan csapata az MTK, ahol egyetlen külföldi sem játszik.
Durst Anna: – Nagy átalakuláson ment át a csapat az előző szezon óta, hiszen sok játékos távozott, valamint Leiszt Máté személyében új vezetőedző irányítja a csapatot. Elsősorban az a cél, hogy ebben az új rendszerben egy olyan stabil és agresszív játékot tudjunk játszani, mellyel akár a nagy csapatok ellen is képesek vagyunk meglepetést okozni.

Újpesten Kántor Sándort a korábban már Gödöllőn, Nyíregyházán és a junior-válogatottnál bizonyító Horváth András váltotta, s a tavaly a Magyar Kupában a bronzéremig jutó gárda kerete igencsak megfiatalodott. A tavalyi keretből a válogatott feladó Bagyinka Fanni, illetve a center Valerin Carabali és a Horváth által irányított junior-válogatott több tagja (például Boros Réka, Kovács lilla, Manninger Luca, Takács Viktória) maradt, akikhez Szabó Lili, Petőváry Panni, Villám Csenge, Galina Karabaseva, Vangelija Racskovszka, Veronika Bezsandolszka és Petra Kojdova csatlakozott – utóbbi kettő korábban már szerepelt a lila-fehéreknél. Ez a csapat azért képes lehet a legjobbak megtréfálására is.
Bagyinka Fanni: – Tudjuk, hogy az idei csapatunk nagyon fiatal, de ez nem azt jelenti, hogy nem fogunk megtenni mindent a győzelemért és ne küzdenénk. Úgy szeretnénk lejönni minden meccs után a pályáról, hogy mi kihoztuk magunkból a maximumot.

 

A nyitányon, vasárnap a két újonc is összecsap, a Szent Benedek pedig alaposan megerősítette az Andrea Milodanovics által irányított keretet, hiszen Fáth Kinga, Baksa Panna, a Szkorics-testvérek, Miona Dimitrics és Zen Isabella mellé olyan jól csengő nevű magyar játéksok erkeztek, mint a korábbi Európa Liga-győztes Vacsi Evelin, Bleicher Nóra, Szerényi Gréta és az ifjúsági Eb-résztvevő Araczki Gyöngyvér, valamint olyan légiósók, mint Kory White, Vukoja Dubravka, Neilmaria Valdez vagy Court Herbin-Baker.
Vacsi Evelin: – Nagyon sok fiatal játékos és rengeteg lehetőség van a csapatunkban. Azt szeretném, hogy minden egyes mérkőzésen úgy menjünk fel a pályára, hogy nem ismerünk lehetetlent és legyen bárki az ellenfelünk tegyünk meg minden tőlünk telhetőt a győzelemért. Nagyon keményen dolgozunk és biztos vagyok benne, hogy ennek a kemény munkának meglesz az eredménye.

A DVTK kerete viszont nagyjából együtt maradt, két légiósuk mellett mindössze hárman távoztak, akik helyére három új játékos, Mészáros Zsófia, illetve két amerikai, Carly Ann Beddingfield és Jeane Mae Horton érkezett. A többiekkel – Bertók Bettina, Dömsödi Tamara, Egri Klaudia, Kiss Emese, Kovács Edina, Kundrák Eszter, Sitku Renáta és Szajkó Tímea – együtt a bentmaradás lehet a célja Toma Sándor együttesének.
Toma Sándor: – Emellett az is nagyon fontos, hogy idén is szintet tudjunk lépni. Most már napi két edzést tartunk, s bár amerikai légiósaink még nincsenek formában, idővel mindenképpen szeretnénk eljutni arra a szintre, hogy ha nem is az első néggyel, de a többi csapattal tartani tudjuk a lépést és a végén meccseket is nyerjünk.

 

A forduló zárótalálkozója is igazi rangadó lesz, hiszen a Magyar Kupa-győztes és címvédő Vasas Óbuda fogadja majd vasárnap tévés mérkőzésen a az azt megelőző öt esztendő bajnokát, a Swietelsky-Békéscsabát. Az immár harmadik idényét Óbudán megkezdő, menet közben női szövetségi kapitánnyá is kinevezett Jakub Gluszak csapata alaposan átalakult: mindössze hatan – Ambrosio Melani, Juhár Dalma, Szanja Kalicsanyin, Mihály Dorka, Török Kata és Mária Kostelanská (aki nyári esküvője után már Zernovic néven szerepel) maradtak a tavalyi keretből, akikhez három légiós, Jennifer Nogueras, Sanja Popovic-Gamma és Ema Strunjak, valamint több tehetséges fiatal magyar játékos – Fábián Fanny, Kiss Gréta, Takács Doroti, Tettamanti Virág és Windisch Kinga – csatlakozott. Az a nagy kérdés, hogy ezzel a csapattal sikerül-e megismételni az előző két esztendő sikereit?
Windisch Kinga: – Nagyon izgatott vagyok, hogy újra itthon játszhatok. Az elmúlt években nagyon sokat erősödött a magyar bajnokság, sok külföldi játékos van az Extraligában, biztos vagyok benne, hogy nagyon magas színvonalú meccseket fogunk játszani és remélem, hogy a szezon végén magyar bajnoknak mondhatom majd magam!

Békéscsabán az MTK-tól érkező Tóth Gábor is erősen megváltozott, ám jónak tűnő keretet irányíthat. Olyanok érkeztek a csapathoz, mint Anastasiya Bezsonova, Marta Drpa, Tina Grudina, Barbora Koseková, Lindsey, Vander Weide, illetve Zólyomi Rebeka és az eddig kölcsönben játszó Marija Cicic, valamint saját nevelésű tehetségek – Szűcs Gréta, Rády Boglárka, Kertész Petra – erősítik a már korábban is itt szereplő Glemboczki, Molcsányi, Pekárik triót.
Molcsányi Rita: – Már nagyon vártuk, hogy elkezdődjön a szezon. Teljesen kicserélődött a csapat és Tóth Gábor személyében új edző is érkezett, ezért lépésről lépésre kell haladnunk, de a csapatunk mentalitását és hogy komolyan kell venni minket már a felkészülési meccseken igyekeztünk megmutatni.

 

A NŐI EXTRALIGA NYITÓFORDULÓJÁNAK PROGRAMJA:
Október 1., csütörtök
18:00 Fatum-Nyíregyháza–1. MCM-Diamant Kaposvár (női Extraliga)
Október 3., szombat
16:00 MTK Budapest–UTE (női Extraliga – zárt kapuk mögött), Budaörs
Október 4., vasárnap
17:00 Szent Benedek RA–Diósgyőri VTK (női Extraliga – zárt kapuk mögött); Tv: youtube
19:00 Vasas Óbuda–Swietelsky-BRSE (női Extraliga – zárt kapuk mögött); Tv: M4 Sport+