Jan De Brandt lett a Szegedi RSE szakmai igazgatója

A Szegedi Röplabda Sportegyesület sajtótájékoztatón jelentette be: a magyar női röplabda-válogatott korábbi szövetségi kapitánya, Jan De Brandt lett a klub szakmai igazgatója.

 

Különleges nap a mai a Szegedi Röplabda Sportegyesület 15 éves történetében, hiszen hivatalosan bejelentették egy fantasztikus tréner érkezését: Jan De Brandt lett a klub szakmai igazgatója. Biztosak benne, hogy a magyar női röplabda-válogatott korábbi szövetségi kapitányának Szegedre igazolásával még komolyabb szintre emelik az SZRSE-nél zajló munkát.

A Szeged Étteremben rendezett sajtóeseményen Varga Tamás klubelnök jelentette be a hírt, hozzátéve: régi vágya volt a klubnak, hogy értékes nemzetközi tapasztalattal rendelkező tréner irányítsa a szakmai munkát. Dávid Tibor, az SZRSE ügyvezető elnök-helyettese elárulta: „Jan De Brandt olyan szakmai elveket vall, amelyeket egyesületünk is képvisel, így a személyes találkozók során folyamatosan alakult ki egy közös szakmai koncepció terve, amelynek megvalósítását izgatottan várjuk.”

Jan De Brandt röplabdázóként 350 alkalommal képviselte Belgiumot a férfi válogatottal. Az elmúlt 26 évben már nyolc európai országban dolgozott klubedzőként és szövetségi kapitányként. Legnagyobb sikereit a Fenerbahcéval érte el, 2010-ben a női Bajnokok Ligájában ezüstérmes volt. Hazánk női nemzeti együttesével óriási sikereket ért el, hiszen vezetésével a csapat kétszer is kijutott az Európa-bajnokságra, illetve 2015-ben megnyerte az Európa-ligát.

Azóta, hogy magyar szövetségi kapitányként először Szegedre látogatott, folyamatosan érezhető volt a közös szimpátia Jan De Brandt és a Szegedi RSE között.
– Két éve ismerkedtem meg a szegedi stábbal. Szívélyes fogadtatásban részesültem, és rögtön éreztem, hogy a röplabda iránti elkötelezettségünk és filozófiánk nagyon hasonló – kezdte székfoglalóját Jan De Brandt. – Megtisztelő számomra, hogy a klub felkért szakmai igazgatónak! Nagyobb kluboktól is kaptam rendkívüli ajánlatokat, de a fiatalok tanítása iránti szenvedélyemnél nincs fontosabb, és ezt egy fantasztikus helyen tehetem meg – jegyezte meg a 61 éves szakember.

Szeptember első napja nem csak az iskolakezdés miatt volt fontos nap, hiszen kedd este Jan De Brandt tartott egy értekezletet a teljes edzői stábnak.
– Elmagyaráztam mindenkinek, milyen módszerekkel szeretnénk tanítani a jövő generációját. Most az a dolgunk, hogy közösen összeállítsunk egy technikai és taktikai jövőképet is, tervet készítsünk praktikus edzésmódszerekkel. Közel 300 gyerek és 20 edző közös munkájának összehangolása izgalmas feladat, már most érzem, hogy rendkívül kedvemre való kihívás! – jelentette ki Jan De Brandt, majd hozzátette: ha mindenki minden egyes nap keményen dolgozik, meglesz az eredménye, ehhez a röplabda iránti szenvedélyünket át kell adni minden gyereknek.

A klub hosszútávú terveket sző a belga edző irányításával, így örömükre szolgál, hogy a fiatalok tanítását szívén viseli, és nem pusztán sportszakmai szempontból. – Nem csak a taktikára kell megtanítani a fiatalokat, hanem a klub által képviselt értékekre is. A szenvedély mellett a fegyelem, a tisztelet, az önbizalom, az őszinteség, a nyitott kommunikáció, a feltétel nélküli szeretet, a felelősségvállalás, a csapatszellem és a jó hangulat együttese teheti sikeressé őket a röplabdapályán és az életben egyaránt. Ezek közül a legfontosabb – és ezt elhihetik nekem ennyi év tapasztalattal – a szenvedély!

Jan De Brandt jelenleg az osztrák női röplabda-válogatott szövetségi kapitányaként is dolgozik. Erről elmondta: a két feladat a tervek szerint nem akadályozza egymást, hiszen alap esetben Szegeden minden szezonban ősztől tavaszig dolgozik, míg a válogatottnál főként nyáron lesz feladata. – Az egyetlen kihívást ezzel kapcsolatban a járványhelyzet okozta programváltozás adja, mivel így télen egy hónapig lesz még dolgom az Eb-kvalifikáció miatt. Ezért is érkeztem már augusztusban Szegedre, hogy előre pótoljuk ezt az egy hónapot – árulta el az SZRSE-család új tagja.

A belga szaktekintély néhány hete már Szegedre költözött, azóta minden nap ellátogatott a Lila iskolában tartott edzésekre, így már vannak benyomásai a Tisza-parti város életéről is. – Szeged gyönyörű! A Dóm különösen tetszik, de a hangulat, az emberek, a parkok, a folyó, az éttermek, a kávézók és a fagyizók mind lenyűgöztek. Csodálatos a napfény városában élni! – dicsérte új állomását Jan De Brandt.

 

Fotó: Kocsis Alíz/Szegedi Röplabda Sportegyesület