Kvalifikációs szabályok az utánpótlás strandröplabda-versenyeken

Az MRSZ Strand-, Hó- és Szabadidős Röplabda Bizottsága ellenszavazat nélkül fogadta el azt a szabályrendszert, mely azt hivatott szabályozni, hogy mi legyen a követendő eljárás akkor, ha egy StartUP 4*-os versenyre a meghatározott létszámkorláthoz képest több páros nevez be.

 

Az eljárás meghatározásakor a Bizottság három szempont érvényesítését tekintette elsődlegesnek. Egyrészt azt, hogy a versenyt rendező szervezet számára mindenképpen biztosítani kell, hogy a saját párosainak legalább egy része részt vehessen a versenyen. Másrészt – a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően – a versenyrendezés motiválása érdekében az adott szezon során korábban vagy később, ugyanazon korosztály és nem számára 4*-os versenyt rendező egyesületek egyesületenként egy párosának kell egy bejutó helyet biztosítani. Tekintettel arra, hogy a 4*-os versenyek a korosztályos döntők legfontosabb kvalifikációs versenyei, ezért a harmadik elv az, hogy minden további fennmaradó helyet a párosok ranglistapontjai szerint kell meghatározni.

A Bizottság álláspontja szerint – örömteli módon – immár rendelkezik akkora játékosállománnyal a strandröplabda szakág, hogy a korábbi, “időrenden” alapuló bejutás a továbbiakban nem alkalmazható, ezért mindenképpen szükség volt egy új szabályrendszer megalkotására.

A StartUP 4*-os versenyekre vonatkozó szabályozás részletei ITT olvashatók:
Létszámkorlát, bejutás-startUP4cs

A szabályrendszert a június 20-án, Gyenesdiáson megrendezésre kerülő verseny esetében már alkalmazni kell. A meghatározott szempontok szerint a versenyre bejutó párosok listája hamarosan meghatározásra kerül.