Évzáró és szezonértékelő Dunaújvárosban

A DSE Röplabda Akadémia jó hangulatú évzárón búcsúztatta az idei, csonka szezont. Rendhagyó volt az esemény, hiszen egy olyan szezont hagyunk magunk mögött, melyet átélni nem volt könnyű, hiszen a tervek jó részét kettétörte a koronavírus okozta járvány.

A DSE Röplabda Akadémia utánpótlása a szezon előtt fő célként mindig azt tűzi ki, hogy a nagy létszámú gyermekek mellé felkészült, és megfelelő létszámú edzői stáb álljon fel – írta az egyesület honlapja. Ez ebben az időszakban sikerült, akik a bővülő létszámmal elbírva kezdték meg a munkát. A feladatvégzéshez a struktúra, a felszerelések rendelkezésre álltak, így szinte teljesen zökkenőmentes volt a szezonkezdés. A gyermekek nagy örömmel látogatták az edzéseket, és az edzők is örömmel végezték munkájukat. Miután megkezdődtek a korosztályos csatározások, szépen jöttek az eredmények mind a leány, mind a fiú vonalon. Mindeközben azok az edzők, akik általános és középiskolákban is tevékenykedtek, megpróbáltak egy olyan stabil hátteret kialakítani, melyek nem csupán az akadémia, hanem az adott intézmény presztízsét is növelték.
Összességében jöttek a remek eredmények minden korosztályban, és akkor, amikor a rájátszások, az igazi izgalmak, a helyezésekeért, bajnoki címekért történő mérkőzések kezdődhettek volna meg, a koronavírus kettétörte a szezont. A DSE Röplabda Akadémia vezetősége ennek kezelése miatt azonnali, gyors döntéseket hozott, hiszen a legfontosabb a gyermekeink, a családok védelme volt. A döntések egyértelműek voltak, melyek minden esetben megfeleltek annak a védekezési struktúrának, melyek a szövetség és a magyar kormány döntései nyomán kellettek, hogy megszülessenek. Ennek megfelelően azonnal befejezték a gyermekek a bajnokságokat, megszűntek az edzések közös formái, és a gyermekek csatlakoztak az országos Maradj otthon kampányhoz, melyek kis videók formájában a közösségi oldalakon is megjelentek. De ezt a helyzetet is kezelni kellett a vezetői, edzői stábnak, hiszen a kiválóan felépített rendszer egyértelműen nem dőlhetett össze. Ezért az edzői stábbal elkezdődött az edzések digitális, egyénekre szabott oktatása. Ehhez a classroom felületét alkalmazták, alkalmazzák, így egyéni edzésfeladatokat végeztek játékosaink, akik az elvégzett munkát fényképekkel, és rövid videók formájában igazolták. Ezeket az edzők elemezték, és ennek megfelelően adták ki a következő, egyénre szabott feladatokat. Sokat lehetett és lehet tanulni ebből az időszakból, hiszen egyértelműen látszott, hogy a gyermekek szeretik sportágukat, mivel a kiadott feladatokat nagy százalékban teljesítették. Miután a vírus enyhült, és a kormány lazított a szorításokon, ma már kis csoportos formában zajlanak az edzések, melyek ismét lendületet adtak az akadémiának. Jelenleg az a legfontosabb feladat, hogy a gyermekeknek nyáron is játéklehetőséget tudjanak biztosítani, illetve be tudják vonzani azokat, akik érdeklődnek a sportág iránt.

– A felnőtt csapatnál a szezon előtt hatalmas változást hozott Mészáros Dömötör és Gebhardt Áron leigazolása, hiszen így a nagyon tehetségek fiatalok mellé érkezett két rutinos, kiváló játékos. Ez pedig azt jelentette, hogy csapatkapitány Hatvany Zsolttal együtt három felnőtt játékos került a keretbe. A bajnokságot megelőzően a felkészülés jól zajlott, az új játékosok azonnal beilleszkedtek, akik vezéregyéniséggé váltak, így nagy reményekkel várták az első osztályban zajló meccseket. Az alapszakaszban érezhető volt, hogy az idei egy újabb lépés a fejlődési szakaszban. Egyre stabilabb, látványosan fejlődő játékot nyújtott a csapat annak ellenére is, hogy többen saját korosztályos bajnokságukban is helyt kellett álljanak, valamint sérülések is hátráltatták a munkát. Emellett azt is figyelembe kellett venni, hogy nem csak a pályán, hanem a tanulásban is helyt kellett álljanak a fiúk. Az alapszakasz során láttunk remek, könnyen lezárt meccseket csakúgy, mint olyanokat, melyek után nem lehettünk boldogok. De tudtuk, hogy nem lesz egyszerű feladat elérni a célt, az alapszakaszban olyan helyen zárni, amely azt jelentette volna, hogy a felsőházban folytathatjuk a bajnokság küzdelmeit. Arról pedig, hogy ez nem sikerült, hajszál választott el bennünket. Az alsóházban folytattuk tehát, ahol a cél annak megnyerése volt. Rendben is ment minden, az élen álltuk, majd itt is a vírus volt, ami kettétörte a lendületet. A bajnokság véget ért, az edzések megálltak. A csapat játékosai hazautaztak, akik azonban ezt követően távolról is tartották a kapcsolatot. Így jöhetett létre a Maradj otthon videó, melyet csapatkapitányuk alkotott meg. A felnőttek ezt követően egyéni edzésterv alapján végezték otthonaikban a munkájukat. Itt tartunk most az időben, de közben a szövetség természetesen már a jövő évi folytatásról döntött. Ez pedig számunkra igen pozitív döntést jelent, mely a mögöttünk hagyott időszak eredménye. A szövetség döntésének értelmében a férfiaknál a csonka bajnokságban a legjobb hat közé jutó csapatokat a Dunaferrel egészítették még ki, így ott hét gárda indul majd. Ide vágytunk, a legjobbak közé, hiszen tudtuk, tudjuk, hogy itt a helyünk. Ezt azonban a következő szezonban be is kell tudnunk bizonyítani – áll az egyesület értékelésében.