Nemzetközi kupában is indulna az Extraliga újonca

Mindössze öt év alatt jutott a legmagasabb osztályig a balatonfüredi Szent Benedek RA, amely hosszú távon a nemzetközi szereplést célozza meg.

 

A Haladás és a Jászberény visszalépése után a Diósgyőr és a Szent Benedek RA került fel a női röplabda Extraligába. A miskolciak 55 év után térnek vissza a legmagasabb osztályba, míg a balatonfürediek soha nem szerepeltek ott – nem csoda, hiszen csupán öt éve teremtették meg a sportág alapjait a városban.

„Az iskolai tornaterem felújításakor szerettük volna megtölteni élettel azt, és röplabdaedzőként kézenfekvő volt a sportágra gondolni. Az elején talán csak én voltam olyan naiv, hogy elhiggyem, idáig juthatunk” – fogalmazott a Szent Benedek RA vezetője, Komáromi Móric. Ebben szakmai tanácsadóként segédkezett egykori tanára, Németh Lajos, aki korábban irányította a férfi- és női válogatottat is, mostanság a Magyar Röplabdaszövetség elnökségének a tagja. A röplabda akkor még nem élvezte a taotámogatás előnyeit, ám kiemelt sportágként a szövetség segítséget nyújtott a Szent Benedek Középiskola és Kollégium tornatermének felújításához.

Azóta az egyébként mélyen hívő Komáromi már ennek az intézménynek az igazgatója, ezért nem túlzás, az iskolai bázisra épül a sportági bázis.

„Nagyon fontos a sport, de az is, hogy tanuljanak a fiatalok” – így Komáromi.

Komáromi a kezdetekkor egyéb feladatain kívül Budapesten foglalkozott egy csapattal, a balatonfüredi helyieken kívül innen érkezett a játékosok fele. A társaság csak a mérkőzéseken találkozott, első nekifutásra mégis az NB II 3. helyén zárt. Még kétszer lecsúszott a feljutásról, ám a 2018–2019-es évadban már a NB I-ben szerepelt, és az alapszakasz 3. helyén végzett.

A koronavírus-járvány miatt csonkává satnyuló idényben viszont nem volt pardon, 18 mérkőzésen csupán két vereséget szenvedett, így teljesen logikus döntés volt az élvonalat nem vállaló egyesületek helyére a sorozatot vezető Balatonfüredet és a DVTK-t az Extraligába invitálni. Az évek alatt a harminc fiatalt számláló bázis háromszázra hízott, ráadásul 2019 nyara óta remek szakember, a korábban a Békéscsabával felnőttbajnok Kormos Mihály gardírozza az utánpótlást.

„A nevelésnek be kell érnie, az építkezés nem megy egyik napról a másikra” – fogalmazott Németh Lajos, megelőlegezve, hogy a következő idényben is szükség lesz légiósokra. A csapatot legutóbb első pillantásra kiemelkedően sok, hét külföldi röplabdázó erősítette. Csakhogy a kép csalóka, hiszen hárman is a Szent Benedek-iskolában tanultak-tanulnak, van olyan, aki most érettségizett.

Komáromi Móric elmondta, hisz a közösségben, ezért – az amerikai légiósokat nem ideértve – szeretné egyben tartani az Extraligát kivívó együttest. Az amerikaiak helyett új játékosok érkeznek, ám fontos szempont, hogy anyanyelvi szinten beszéljenek angolul, vagy legalábbis magas szinten bírják a nyelvet. „Szeretnénk, hogy legyen angol ajkú a csapatban, mert ők kvázi bekapcsolódnak az iskolai életbe, segítenek nyelvet tanulni a diákjainknak” – így a sportvezető.

Az együtteshez kapcsolódó hír, hogy továbbra is Milodanovics Andrea lesz az edző, s hosszú távon a nemzetközi szereplést célozzák meg. „Szeretnénk értékeket nevelni a magyar röplabdának és előbb-utóbb akár valamelyik kupasorozatban szerepelni” – fogalmazta meg Komáromi az ambiciózus célt.

Nagy szívfájdalom ugyanakkor, hogy az iskola tornatermét maguk mögött kell hagyniuk. A pálya ugyan alkalmas volna az előírásoknak, ám a kiszolgáló helyiségek nem, az Extraliga-szerepléshez több nézőt befogadni képes, televíziós közvetítésre is alkalmas csarnokba kell költözniük. Nem mennek messze, hiszen a balatonfüredi szabadidő- és sportközpontban játszanak majd.

(Nemzeti Sport)