MEVZA: kellett már a csabai siker!

Hogy mekkora teljesítmény magyar csapatként megnyerni a Közép-európai Kupát, tökéletesen jelzi, hogy a Linamar-BRSE vasárnapi győzelme előtt utoljára 2000-ben, a Nyíregyháza női együttesének sikerült megszereznie az aranyérmet, még a sorozat elődjében, az Interligában.

“- Örülök, hogy győztünk, nehéz volt, hiszen Battlay és Botos nem játszhatott, Akimova és Papizsanszkaja pedig sérülten lépett pályára. Ennek tükrében még értékesebb a trófea.”
Ezt 2000-ben nyilatkozta Forman József, a Nyíregyháza akkori vezetőedzője, miután csapata a szlovák Slavia Bratislava ellen megnyerte az Interligát, a mai Közép-európai Kupa elődjét. Hatalmas küzdelem volt, összesítésben mindössze 5 pont döntött a Szakszig Nyíregyháza javára, akkor még oda-visszavágós rendszerben rendezték a döntőt.

Bizony, hosszú időnek kellett eltelnie ahhoz, hogy ismét magyar csapat ünneplhessen. A 17 éves böjtnek a Linamar-Békéscsabai RSE vetett véget, miután vasárnap este a tavalyi győztes szlovén Ljubljana legyőzésével megnyerte a sorozatot.

Ami a számokat illeti: a Linamar-BRSE ebben a szezonban öt győzelemmel és három vereséggel a harmadik helyen zárta az alapszakaszt, ami még éppen Final Four-indulást ért a magyar csapat számára, hisz a Mladost Zágráb – bár mindössze egy győzelmet szerzett – rendezőként ott lehetett a négyes döntőben. Az első két helyen 7-1-es győzelem-vereség mutatóval a két szlovén együttes, a Ljubljana és a Maribor fejezte be az alapszakasz küzdelmeit.

A harmadik helyről indulva nem volt egyszerű dolga a Békéscsabának Zágrábban, ugyanis az elődöntőben az elmúlt öt évben háromszor is győztes Mariborral, a döntőben pedig a 2014-ben és tavaly is első helyezett Ljubljanával mérkőzött. A magyar bajnok azonban mindkét meccsen remekelt, s a kupa megnyerésével ötéves szlovén uralmat tört meg a sorozatban!

A Linamar-BRSE a harmadik magyar női röplabdacsapat, amely meg tudta nyerni a – korábban Interligának, majd Közép-európai Ligának nevezett – sorozatot. A ’90-es években az Eger háromszor is diadalmaskodott, majd 2000-ben a Nyíregyháza győzött.

Az eddigi győztesek:
2017    Linamar-Békéscsabai RSE (HUN)
2016     Calcit LJUBLJANA (SLO)
2015     Nova KBM Branik MARIBOR (SLO)
2014     Calcit KAMNIK (SLO)
2013     Nova KBM Branik MARIBOR (SLO)
2012     Nova KBM Branik MARIBOR (SLO)
2011     VK Modřanská PROSTĚJOV (CZE)
2010    Nova KBM Branik MARIBOR (SLO)
2009    ŽOK RIJEKA KWSO (CRO)
2008    Hit NOVA GORICA (SLO)
2007     VK OMS SENICA (SVK)
2006    VK OMS SENICA (SVK)

2002     SV SCHWECHAT/PSV Telekom (AUT)
2001     Post SV VIENNA (AUT)
2000     NYÍREGYHÁZA RK (HUN)
1999    Post SV VIENNA (AUT)
1998     Post SV VIENNA (AUT)
1997     EGER SK (HUN)
1996     EGER SK (HUN)
1995     EGER SK (HUN)
1994     Mladost ZAGREB (CRO)
1993     Post SV WIEN (AUT)